Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

Kukás voltam Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Kemény meló a szemétgyűjtés, rutin nélkül különösen fárasztó. A koldus, a mobilkoldus, a parkolóőr, az aszfaltozó után ezúttal a vásárhelyi köztisztasági kft. egyik kukásautós csapatához csatlakoztunk.
A kakasok a másik oldalukra fordultak, és legfeljebb álmukban kukorékoltak, amikor Szegedről elindultam: 6 órakor csatlakoznom kellett az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. egyik szemétgyűjtő csapatához. A buszpályaudvarról Csengeri Ferenc, a hulladéklerakó vezetője fuvarozott a telepre, ahol munkaruhafelsőt, rikító narancssárga láthatósági mellényt és baseballsapkát kaptam.

A Kiss Imre sofőr (terepen ő a főnök), Csende Ferenc és Balázs Lajos rakodó alkotta trióhoz osztottak be. Mielőtt elhagytuk a bázist, elmagyarázták, miként működik a technika, hogyan kell a fogakra, karmokra illeszteni a kukát. A Kutasi út felé haladva a 27 éve a szakmában dolgozó, 44 esztendős Imre elmondta: amikor hátul állunk, kapaszkodunk, a kocsi nem mehet többel 25 kilométer/óránál, és ez igaz arra az esetre is, amikor a szivattyú működik. Ezt biztonsági rendszer szabályozza. – Araszolunk, sűrűn megállunk a forgalmas utcákon, a fiúknak nagyon vigyázniuk kell. Sajnos a többi autós türelmetlen: sokszor dudálnak, anyáznak, szidnak bennünket – mesélte a pilóta.

Először csak húztam-vontam-cibáltam. Pedig gurítani könnyebb. Fotó: Tésik Attila
Először csak húztam-vontam-cibáltam. Pedig gurítani könnyebb.
Fotó: Tésik Attila

Birkóztam a kukákkal. Igyekeztem úgy tenni a dolgom – két és fél órát vállaltam –, hogy ne legyek fék. Nem sikerült, de a hivatásosok nagyon türelmesek voltak. Dobáltam a zsákba gyűjtött vagy összekötözött zöldhulladékot. Emelgettem, húztam-vontam-cibáltam a műanyag szemeteseket. Harcomat látva a 24 éves Feri csendesen megjegyezte: – Van kereke, úgy könnyebb...

Idővel egyre jobban belerázódtam a melóba. Az éjszakai esőtől vizes zsákokat emelgettem, néha egy-egy döglött állat is előkerült, a por, a bűz az arcomba csapott. Olykor lassúnak bizonyultam: annyit pepecseltem egy-egy kuka helyretolásával, hogy már nem tudtam felkapaszkodni a tovagördülő autóra. Egyre jobban tapadt a póló. A Jókai utca után a Szabadság téri magasházas övezetben a „csillék", vagyis nagyobb konténerek következtek, közben Ferit a 27 éves mindszenti Balázs Lajos váltotta. Engem hagytak „gyakorolni". Az összeszokott rakodópárosok és sofőrök félszavakból, szemvillanásokból is értik egymást.

– Ha beválik az ember, biztos munka és kereset, én sem válogathatok: három gyerekről kell gondoskodnom – közölte Lajos, miközben segített, irányított, korrigálta, ha rosszul akasztottam a fogakra a kukát. Arra is figyelmeztetett: a csillét nem szabad gyorsan emelni a hidraulikával – azt tettem... –, mert könnyen átbillenhet, be- vagy visszaeshet, és balesetet okozhat. Megúszták. Megúsztuk. Nem rajtam múlt. De vigasztaltak: nem vagyok reménytelen eset.

7 gyűjtőautó, 22 körzet, 5 nap

Az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. a város 22 körzetében 7 gyűjtőautóval, 30 munkással 5 nap alatt szedi össze a szemetet – tudtuk meg Csengeri Ferenc telepvezetőtől. A magasházas övezetekben heti kétszer ürítik a csillének nevezett konténereket, és az A. S. A. gyűjti a hulladékot Mindszenten, Mártélyon, Csanyteleken, Földeákon és Békéssámsonban is.

Olvasóink írták

 • 18. munkanélküli 2009. november 06. 17:01
  „Ez az ember már minden volt!Mi lenne ha elmennél munkanélkülinek!?
  Menj a munkaügyi központba Vásárhelyen és ott nézz már meg mi folyik !!Arról írj cikket! Az igazán sokkoló lenne!Ott az emberek 4-6-7 órahosszát állnak sorba szomjan, WC nélkül! Erről igazán tudnál írni olyat,ami igazán érdekelné az embereket!”
 • 17. aggodo 2009. november 01. 23:30
  „Kar barmit is mondani,ebben a munkanelkuli vilagban a kukasokra is fel kell nezni,mert VAN MUNKAJUK,amibol el tudjak tartani a csaladjukat. Ilyenkor nem az szamit,hogy mit csinal az ember,hanem azt,hogy megfizetik es biztos allas,mert az ilyen nehez,koszos,idojarasnak kitett munkat a tobbi ember nem szereti csinalni,inkabb tengodik a segelyen,mert lenezett munka. Nelkuluk teli lenne minden szemettel,vagyis a sajat szemetunkbe fulladnank bele.Koszonet a munkajukert. Lattam en mar egyetemi diplomasokat is,akik boldogan vagtak a fuvet,takaritottak a havat es megsem tartottak lenezonek a munkat,amit csinaltak. Kukas is lehet egyetemi diplomas is a mai vilagban,megsem esik le a karikagyuru az ujjarol.Sem a munkat,sem a munkat vegzot nem szabad lenezni, ha valaki azt teszi,az sajat maga szellemi kepessegeit arulja el.”
 • 16. mattil 2009. november 01. 21:51
  „Egyszer lehetne már egy olyan is hogy Újságíró voltam a Délmagyarnál. Szar meló lehet, de egyszer azt is ki kellene próbálni!”
 • 15. politikautalo 2009. november 01. 17:33
  „ezek a szerencsétlen köztisztaságiak kemény megfeszitett munkával gyüjtik a szemetet, de sajna mégis tele az ország szeméttel:))”
 • 14. Norman_Bates 2009. november 01. 13:15
  „9. hozzászólás Írástudatlan-Tdi. 2009.10.31. 17:29
  Az előbbi meglátáshoz nem volt szükség képességekre :)”
 • 13. efje 2009. november 01. 02:21
  „moderálva”
 • 12. Amati 2009. október 31. 20:07
  „maradtál volna ott, te szerencsétlen...”
 • 11. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 31. 17:33
  „8.-as hozzászóló Karikatúra vagy mi vagy! Szó sincs itt arról hogy én lenézném a szemétszállítókat!Sőt ismerőseim is dólgoznak ott.Szerintem meg neked vannak gondjaid a fejedben barátom!”
 • 10. lelketlen 2009. október 31. 17:29
  „no igen.mocskoljuk csak le Őket,hiszen "csak egy kukás".szóval,ha valaki nem éri fel ésszel, - és csak mocskolódik -
  hogy az Ő és a többi közszolgáltató munkatársai nélkül egy város egy ország,egy világ működésképtelen az tök
  HÜLYE!”
 • 9. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 31. 17:29
  „Norman_Bates! Te meg miért nem mész el látnoknak????”
 • 8. KilgoreTrout 2009. október 31. 16:19
  „Aki lenézi ezeket az embereket, annak komoly gondok vannak a fejében.”
 • 7. Norman_Bates 2009. október 31. 15:13
  „Nem olvasom el az 1. hozzászólót! Úgy is tudom, hogy Írástudatlan TDI volt... eltaláltam?

  "Harcomat látva a 24 éves Feri csendesen megjegyezte: - Van kereke, úgy könnyebb..."
  Az azért gáz amikor az embert egy kukás oktatja ki ilyen szinten.”
 • 6. eva45 2009. október 31. 14:55
  „Kékcitromnak igaza van. Sokaknak olyan természetes hogy vannak szemétszállítók de ha nem lennének biztosan észrevennénk. Nekik azért még az időjárással is keményen meg kell küzdeni.”
 • 5. hasika 2009. október 31. 13:23
  „gedeon!Szerintem minden munkának megvan a nehézsége vagy úgy gondolod Te végzed a legkeményebb munkát?
  Biztos sokan ki is próbálnák csak sajnos nincs munkalehetőség.”
 • 4. gedeon 2009. október 31. 10:49
  „Ez is valami? Gyárban, kemény fizikai munka, három műszakban az a valami! Ki lehet próbálni!”
 • 3. kékcitrom 2009. október 31. 10:49
  „Még egy gondolat: Ha ez az írás nem jelenik meg sokaknak nem is tűnik fel, hogy a szemetet elszállítani is emberek szokták, nem csak termelni! Van aki ebből él, tartja el a családját.”
 • 2. kékcitrom 2009. október 31. 10:46
  „Miért baj az, ha valaki veszi a fáradtságot és kipróbál olyan munkát is, amit senki sem végezne szívesen? Mégis sokaknak jelent megélhetést.Általában lenézik a kukásokat (is), mint sok más tróger munkást, de kérdem én mi lenne az úri társasággal, ha nem volna senki, aki kihordja alóluk a szemetet? Megmondom! A saját mocskukba fulladnának bele.
  Írástudatlan-Tdi. !
  Benned nagyot csalódtam! Az utóbbi időben akkora rosszindulat süt a hozzászólásaidból, hogy az már hihetetlen! Mi történt? Nem jutott valamiből?:)
  Egyébként a dögtelepen is értelmes, normális emberek dolgoznak. Valakinek azt a munkát is el kell végeznie!”
 • 1. Írástudatlan-Tdi. 2009. október 31. 09:57
  „Na csak nem akarod kipróbálni a dögtelepen a sintér munkát? Pedig az még sokkal nehezebb mint a szemetes munka. Vagy az már büdös a számodra? Nem semmi egy csóka vagy! Te minden szeretnél lenni. Csak ne keljen semmit sem dólgoznod! Halvány fingod sincs neked a fizikai munkához csak magadat futtatod <moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letették a vásárhelyi négycsillagos szálloda alapkövét

Az építés félidejében helyezték el a tulajdonosok, valamint Varga Zoltán miniszter és Lázár János polgármester a Ginkgo-Sas Szálló alapkövét. Tovább olvasom