Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kukoricából áramot

Kukoricából állítanak elő áramot: nagyon leegyszerűsítve így lehetne megfogalmazni a biogázüzemek működését. Azért ennél bonyolultabb folyamatról van szó. A Vásárhelyről elszármazott Fuchsz Máté Németországban tanult, és dolgozott olyan gazdaságban, amely már eladásra termel áramot. Öt év alatt megnégyszereződött az ilyen kisüzemek száma, mert ott is drágák a hagyományos energiahordozók.
Fuchsz Máté Németországban már áramot termelő farmokat is látott. Fotó: Tésik Attila
Egy hektár silókukorica vagy bármilyen más, azonos energiatartalmú szerves anyag segítségével öt háztartás éves villamosenergia-szükségletét lehet előállítani – mondja Fuchsz Máté, az Első Magyar Biogáz Kft. munkatársa. A Vásárhelyről elszármazott fiatalember a diploma megszerzését, valamint egy németországi gyakorlatot követően került a budapesti céghez. A környezetgazdálkodási szakon végzett Máté, leginkább a német biogáz-előállítás tapasztalatai ismeri. Szerinte hazánkban még gyerekcipőben jár a program. Ennek ellenére a vásárhelyi szakember bizakodó, szerinte ugyanis a növekvő energiaárak miatt előbb vagy utóbb az alternatív megoldások is nagyobb szerephez jutnak.

Hogyan működik egy biogázüzem? A szerves anyagot baktériumok bontják le, az így keletkezett gázt egy speciális motorban elégetik, ez egy generátort hajt, ami áramot, a motor pedig hőt állít elő. A megtermelt villamos energiát a hálózatba betáplálják – magyarázza Máté. Az energiát nemcsak saját célra fűtésre, avagy világításra használhatják, hanem értékesíthetik is. Németországban egy kilowatt áramért 16 centet, azaz 35-39 forintot fizet a szolgáltató. Ezzel a bevétellel hat-hét év alatt meg is térül egy átlagos biogázüzem kialakítására fordított mintegy kétmillió eurós, azaz közel 505 millió forintos beruházás.

Hazánkban is minimum ennyi pénzt kellene áldozni egy üzem kialakítására, azonban a vásárhelyi fiatalember szerint nálunk jobb esetben nyolc-tíz év alatt térül meg a befektetés. Itt ugyanis a szolgáltató kilowattonként kevesebbért, csupán 9 centért, azaz 23 forint körüli áron venné át az áramot. Ugyanakkor a szakember azt is megjegyezte, ha ilyen ütemben nő a földgáz ára, akkor már nem kell sokat várni arra, hogy nálunk is versenyképes legyen a biológiai eredetű energia. A biogázüzem hőenergiáját ugyanis távfűtésre is lehet használni, ami olcsóbb, mint a földgáz alapú fűtés. Vásárhely szerinte kitűnő természeti adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy vagy több üzem is működjön. A mezőgazdaságban élők ezáltal biztos megélhetési forráshoz jutnának, mert az üzem megvásárolná a termékeit, a távfűtőhálózatba pedig kedvező árú hőenergia kerülne – állapította meg Máté.

Persze, ehhez törvényi módosításra is szükség lehet, úgy mint Németországban, ahol ugyan az állam nem anyagilag támogatja a biogázüzemek létrehozását, hanem kedvező szabályozással. Ennek köszönhetően öt évvel ezelőtt még csupán ezer, most pedig 4 ezer, többségében mezőgazdasági üzem foglalkozik energiatermeléssel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: Diktatúra váltotta le

Mucsi Imre főigazgatót azért váltották le, mert vásárhelyiként viselkedett – mondta tegnap… Tovább olvasom