Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kukta voltam Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Munkatársunk már több szakmát, foglalkozást, élethelyzetet kipróbált Vásárhelyen. Ezúttal kuktának állt az egyik konyhában, ahol sertésszeletet készített Orly módra, valamint aranygaluskát szaggatott.
Amikor igent mondtam a vásárhelyi Jó étvágyat 333 Kft. ügyvezető-tulajdonosának, Mucsi Tamásnak az ajánlatára – próbáljam ki a kuktáskodást náluk –, azt hittem, az elefánt kevesebb kárt okoz a porcelánboltban, mint én fogok a konyhában...

Hajnali 6-kor kezdtem a munkát, fehér pólót vettem, sapkát és kötényt kaptam, és vártam, mit mer rám bízni Rózsa Andrea (40) konyhafőnök, hogy ne maradjanak éhen az emberek. Pénteken több száz főre készült étel: háromféle leves, öt második, házi sütemény és desszert, plusz marha- és zúzapörkölt.

Rózsa Andrea konyhafőnök figyelte kollégánk minden mozdulatát. Fotó: Korom András
Rózsa Andrea konyhafőnök figyelte kollégánk minden mozdulatát.
Fotó: Korom András

Az első percekben hoztam a formám, tébláboltam, mindenki belém botlott, és a Tippmixen is arra tettem volna, hogy a tojást feltöréskor olyan erősen ütöm az asztal sarkához, hogy szétmegy a kezemben. Nyertem... Ezt látva az egyik tanuló – 4 jár gyakorlatra, a dolgozói létszám 8–10 fő – megjegyezte: bőven elég, ha csak kocogtatom. Az 1988-ban végzett, 1993-tól a kft. alkalmazásában lévő mártélyi Rózsa Andrea azonban bízott töretlen fejlődésemben, kijelentette: sertésszeletet készítek Orly módra. Liszt, a szokásos sörös-tojásos bunda – ezt eleinte mindenfelé, a cipőmre, kötényemre csurgattam –, és süthettem. Figyelt, megmutatta, miként kell lehúzni az edény oldalán a felesleges panírt, hogy a foszlányaival ne legyen tele a tepsi, hogyan kell kivenni a húst a csurgatóra, majd kis idő múlva közölte: – Jól van, most már rád bízom, süsd ki mindet! Hetvenöt szelet volt.

Előírások

Egy konyhába, ahol több száz emberre főznek, nem lehet csak úgy az utcáról besétálni, szigorú szabályoknak, követelményeknek kellett megfelelni. Orvosi alkalmassági vizsgálat, egészségügyi könyv kiállítása, majd mielőtt elkezdhettem hagymát darálni, munka- és balesetvédelmi oktatáson kellett részt vennem.

Közben 150 literes „kotlákban" főtt a leves, készültek a pörköltök – előzőleg a zúzát és a marhahúst a ládából én tettem bele a lábasba –, a paprikás krumpli. Elkészültek a húsok, amíg ügyködtem, többen megjegyezték, szépek, olyanok, amilyennek lenniük kell. Ezt Andrea is megerősítette, majd még hozzátette: – A hozzáálláson, a mozdulatokon rögtön látszik, valakiből jó szakács lesz-e, neki való-e ez a mesterség. Szeretni kell a szakmát, az a legfontosabb. Az Orly szeleteid jól sikerültek, hamar belejöttél, ha úgy gondolod, máskor is jöhetsz. Az nincs benne a szakácskönyvben, hogy alá kell gyújtani, de anélkül nem megy... – szólt utolsó mondatával az egyik tanulóhoz.

– Az egész család szeret és tud főzni, de én leszek az első hivatásos szakács a famíliában – árulta el a Corvinban elsős Lőkös Sándor. – Látok fantáziát ebben a szakmában, és szeretnék majd egyszer Franciaországba is eljutni, az ottani konyhát, ételeket megismerni.

Már nem maradt sok hátra a napból – ami a konyhán a menü elkészítésével délelőtt 10 órára véget ér –, az aranygaluska tésztáját szaggattam ki három tepsibe, kavargattam a pörköltet, hagymát daráltam elektromos géppel, és a hagymás rostélyos adagolásából is kivettem a részem. Az „elefánt" kikeveredett a porcelánboltból.

Olvasóink írták

 • 4. booo 2011. október 18. 19:51
  „No, ez a cikk, nekem kivételesen tetszett! Az ötlet nagyon jó!”
 • 3. Írástudatlan 2011. október 18. 17:31
  „Kedves Péter kipróbálhatná már a hajléktalanságot is.Várnám a rólla szóló cikkét.”
 • 2. cselac 2011. október 18. 14:33
  „Kedves Péter(34-35...talán 40) :D”
 • 1. miszter 2011. október 18. 11:27
  „Kedves Péter! Nagyon szeretem az xy voltam sorozatait. Ezt is örömmel olvastam. Szeretem, amikor egy civil olyat csinál, amihez egyébként nem ért. Szívesen olvasnám a Pornószínész voltam Vásárhelyen vagy a Temetőcsősz voltam Vásárhelyen írásait a sorozatban. Nagyon várom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tiszába kell vezetnie a szennyvizet Mártélynak

Mártély - 2012 szeptemberéig kell azt az új vízelvezető rendszert kialakítania a mártélyi… Tovább olvasom