Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Külföldi újságírók a Holokausztmúzeumban és az Emlékpontban

Hódmezővásárhely - Megdöbbentő – így foglalta össze élményeit az a német újságíró, aki kilenc kollégájával tegnap a holokausztmúzeum és az Emlékpont kiállítását nézte meg Vásárhelyen.
Tíz német ajkú, azaz német és osztrák újságíró látogatott tegnap Vásárhelyre a Médiatandem Magyarország program keretében. A német ZDF és NDR televízió, az osztrák ORF, illetve a német
Deutschlandfunk rádió munkatársai, valamint a Reuters hírügynökség, a Die Zeit, illetve a Süddeutsche Zeitung napilap munkatársai azon szakújságírók közül kerültek ki, akik különös érdeklődést mutatnak a közép-európai országok, a régió történeti-kulturális adottságai és régióban élők gondolkodásmódja iránt.

A két évvel ezelőtti, hasonló program az európai sajtó érdeklődését is hazánkra irányította, akkor több mint ötven európai sajtóorgánumban jelent meg rólunk újságcikk. A zsurnaliszták a vásárhelyi holokausztmúzeumban szereztek megdöbbentő élményeket, majd az Emlékpontban szembesültek egy tipikus magyar kisváros történelmi félmúltjával, azzal, hogyan éltek a vásárhelyiek a kelet-németországihoz hasonló, mégis különböző szocializmus időszakában.

Az újságírók a vásárhelyi Emlékpontban rácsodálkoztak a magyar félmúltra. Fotó: Tésik Attila

– Megrázó volt a holokausztkiállítás, amelyen szomorúan szembesülhettünk azzal, hogyan szakította meg a virágzó vásárhelyi zsidó közösség életét a háború. Számomra a legtragikusabb az volt, hogy láthattam, hány gyermek pusztult el – összegezte benyomásait lapunknak Peter Theisen. A német ZDF tévécsatorna munkatársa az Emlékpont kiállítását kreatívnak, szuggesztívnek és pedagógiai szempontból is hasznosnak értékelte. Számára külön élményt jelentett, hogy láthatta, hogyan, milyen körülmények között éltek a magyarok, s milyen bútorokkal rendezték be lakásaikat. Ebből tudhatta meg, hogy milyen különbségek voltak a keletnémet és a magyar szocializmus mindennapjai között. – Nem gondoltam, hogy egy vidéki magyar múzeum ilyen színvonalas tárlatot képes bemutatni – összegezte véleményét a ZDF munkatársa.

Olvasóink írták

 • 12. félnótás 2008. szeptember 22. 13:45
  „Mit akartok, ez eredmény!
  Ebben a hónapban akkor már tizen voltak látogatni.
  Majd csak "bejáródik" a nagy turistalátványosságunk.
  Türelem!”
 • 11. vicc 2008. szeptember 19. 19:19
  „A terror háza !

  2 van belőle
  1. emlékpont ( szocializmus áldozatai )

  2. önkormányzat ( L.J.vel nem egyetértők áldozatai )”
 • 10. szolgálatvezető 2008. szeptember 19. 15:15
  „Nekem az a megdöbbentő, ahogyan a Délvilág görcsösen próbálja igazolni az Emlékpont létjogosultságát ezekkel a hírekkel. Ez már hajazza azt a szolgalelkűséget, ami annak idején a szocialista újságírást jellemezte. Írjanak inkább mindennnap a városunkat legjobban érintő mun kanélküliségről, vagy arról, hogy akinek van munkája, azt hogyan zsákmányolják ki.”
 • 9. Csavok 2008. szeptember 19. 10:55
  „Nyílvávalóan minden héten kell egy kis cikk erről a monumentumról, hogy nehogy elfeledkezzünk róla. Korom úr meg rúgja a pöttyöst.
  Kíváncsi vagyok: a kisleány hová teszi majd ki a "szobor"-ról készült szuperközeli képet ? A nagymamája szobafalára ?
  Biztos Berlinben is épült néhány milliárd márkáért(bocs. euróért) egy emlékpont, ahol a német-német határon lelövöldözöttekről készült felvételeket állították ki. Nyugodtak lehettek , hogy NEM !! Azok nem hülyék marhaságokra dobálni a pénz, pedig ott lenne miből.”
 • 8. titus 2008. szeptember 18. 20:21
  „Arról vajon beszéltek a német vendégeknek, hogy 1946 és 1948 között több százezer magyarországi németet hurcoltak el a kommunisták Magyarországról??? Erről miért nem beszél senki???”
 • 7. Mil 2008. szeptember 18. 16:00
  „Úgy bírom, amikor a nácizmussal akarják összemosni a Kádár-rendszert.. A terror háza meg az emlékpont is bevallottan a szocializmusra van "kihegyezve". De mi, magyarok nem sokat kaptunk szerencsére a sztálini szocializmusból, ezért aztán érdekes, hogy mi sírunk a legjobban.. A kádár-rendszerben pl. nem voltak munkatáborok, tömeges kivégzések, koncepciós perek. Akkor mi a francról beszélünk?
  Ez amúgy sem rendszer kérdése. Tökmindegy, hogy egy véreskezű zsarnok kommunista vagy fasiszta, vagy csak korrupt kapitalista..”
 • 6. aranka2 2008. szeptember 17. 20:20
  „A vásárhelyi holocaustkiállítás végtelenül gyenge, szinte semmi kiállításszerű nincs benne, a könnyzacskókra hat, semmi több. Az Emlékpont úgyszintén, ebből ugyan nem ismerhetjük meg a város szocializmusbeli történetét, ez is csak az érzelmeket birizgálja. Tévedés ne essék, gyűlöletes, amit a zsidókkal csináltak, és éppen úgy gyűlöletes a kommunista diktatúra is, csak éppen ezek a kiállítások nem segítik a történelem megismerését. A németek meg azt látták, amit elmeséltek nekik, hiszen nyilván tolmáccsal jártak itt.”
 • 5. sajt 2008. szeptember 17. 14:00
  „Írástudatlan
  Azért nem az auschwitz-i múzeumot tekintették meg, mert a hangsúly a szocializmuson van. A náci terror áldozatai a háború embertelenségének áldozatai, viszont a szocializmus hosszú évtizedekig ülte meg Kelet-közép Európát, ezt lehet összehasonlítani.
  "a közép-európai országok, a régió történeti-kulturális adottságai és régióban élők gondolkodásmódja iránt" érdeklődő újságírók jöttek, mi köze a magyar kultúrának egy igen rövid időszaktól eltekintve a fasizmushoz?

  És örüljetek, hogy vásárhelyen jártak ezek a germán népek, lázár biztosan nem bekötött szemmel vezette őket az Emlékponthoz, láttak ők mást is abban a városban...”
 • 4. macilaci 2008. szeptember 17. 13:44
  „Olyan jó, hogy ilyen cikket olvashatunk! Szegény németeknek halvány fingjuk sincs, milyenek a magyar (vásárhelyi) viszonyok. Mi is rácsodálkoznánk egyébként, ha egy német kisvárosban lenne egy holokausztmúzeum.”
 • 3. cikicakk55 2008. szeptember 17. 12:29
  „Jól látta a német újságíró! Tényleg MEGDÖBBENTŐ! Csak mi egész más miatt döbbenünk meg az emlékpont kapcsán mint ők! Nem az ő bőrükön épült fel.”
 • 2. orbit 2008. szeptember 17. 11:53
  „Írástudatlan!
  Látom jól felb...ott a cikk! Mintha csak a vásárhelyiek bosszantására írták volna... Engem se zavarna, ha a németek és az osztrákok adtak volna rá pénzt, hogy aztán itt csodálkozzanak :-)”
 • 1. Írástudatlan. 2008. szeptember 17. 11:01
  „Nem tudom hogy mennyit fizetett Lj.hogy idejőjjenek a Németek?Gondolom szállás,étel,ital,stb.Miért nem Auswitz-be mentek el?Azok ott aztán jóval többet szenvedtek!Én magam is jártam ott.Az igen tényleg megrázó!Még filmvetítés is vólt eredeti dokumentumokat mutattak be.De aki már járt ott annak nem kell részleteznem.Ez a mi kis vacak rosszúl sikerűlt és értelmetlenül megépített miniatűr terorr háza még a porosnyomába sem léphet!Ezért gondolom hogy csak is a jó vendéglátás fejébe keveredtek ide a Német vendégek.Mert itt amit láttak az egyenlő a nullával!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez az utolsó esély Mindszent előtt

Mindszent - Első körben elutasították a szennyvíztisztító és szennyvízcsatorna-hálózat megépítésével… Tovább olvasom