Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Különleges fogattal furikázik Szűcs Pál

Különleges fogattal furikázik Szűcs Pál
Hódmezővásárhely- Az utolsó vásárhelyi Furioso- fogat tulajdonosa Szűcs Pál, aki több mint 40 éve gazdálkodik és hajtja lovait. Kocsijával csak magának, barátainak és közeli ismerőseinek szállít. A lovakon kívül disznót és tyúkot is tart belvárosközeli házánál a nyugalmazott üzemmérnök.
– Gyerekkorom óta állatok közelében élek, bár apám géplakatos volt, gazdálkodott. Én 1972-től lettem önálló – emlékezett a 72 éves vásárhelyi Szűcs Pál. Jelenleg két Furioso-North Star lovat – Furit és Kacért –, hat szarvasmarhát, tizennyolc sertést és számos tyúkot, kacsát tart.
 
Furi és Kacér sokat dolgozik. Szűcs Pál azt mondja, az úton más lovas kocsival nem találkozik.
Fotók: Imre Péter

Gazdálkodással a munka mellett is foglalkozott. Állattenyésztési üzemmérnöki diplomát szerzett, öt évig a Szántó Kovács János TSz-ben, tizenöt évig pedig állami gazdaságokban, a dombegyháziban és a gorzsaiban dolgozott tehenészeti telepvezetőként és takarmányozási előadóként.

– Nem járok soha üresben, kifelé a trágyát viszem, visszafelé a takarmányt. Három- négy naponta fordulok, általában csak saját használatra van a fogat, ritkán barátoknak és ismerősöknek is szállítok. A lovak 95 százalékát ugyanis hobbiból, sportolásra, tenyésztésre tartják, kevés dolgozik – fejtette ki. Pali bácsi a kocsija elé a két, vásárhelyi tájfajtának is nevezett Furiosót fogja be. Munkás Furioso-fogat nincs több Vásárhelyen.

– A ló nekem is hobbi, nagyon szeretem őket. Ráadásul praktikus, az üzemanyaga megterem a földeken, és ha már etetjük a teheneket, a jászolnál elfér a ló is. Az állatok elfoglaltságot adnak: van miért felkelni, nem tunyul el az ember – mondta Pali bácsi.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi garázsokat tört fel

Az elkövető az egyik helyiségből több csőszerelési idomot és csillárt is eltulajdonított. Tovább olvasom