Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Különleges keresztanyaság

Mindszent - Rendhagyó módon vált Romániában, Erdélyben keresztszülővé a mindszenti Takács Judit. Egy ismeretlen csángó–magyar kislány, Bot Denissza kérte fel keresztanyjának azért, hogy támogassa anyanyelvi tanulmányait.
Különleges keresztanyaságra vállalkozott a mindszenti Takács Judit. Erdélyben, Lábnyikban egy 7 éves kislány, Bot Denissza kérte fel a keresztanyaságra azért, hogy magyarul tanulhasson.

– A Magyar Tudományos Akadémia szervezésében utaztam Csángóföldre, a vidék néprajzának tanulmányozására. Az egyik délután a patakparton fotóztam, amikor megszólított egy ismeretlen kislány. Minden kertelés nélkül felkért, legyek a keresztanyja – mesélte Judit.

Kiderült, hogy Denissza – falubeli társaihoz hasonlóan – román iskolába jár, ahol csak románul beszélhetnek, tanulhatnak. Hiába magyarok a szülők, a kislány alig tud az anyanyelvén. Viszont nagyon szeretne megtanulni rendesen magyarul. Erre suli után, délutánonként a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége által működtetett oktatási intézményben van lehetősége. Az iskolát 2002-ben építették civilszervezetek támogatásával, hogy a falubeliek ne veszítsék el identitásukat. A magyartanuláshoz viszont támogatót, azaz keresztszülőt kell találni, aki fizeti az oktatás éves költségét.

Ismeretlenül kérte fel Juditot az Erdélyben élő Bot Denissza a keresztanyaságra. Fotó: Tésik Attila
Ismeretlenül kérte fel Juditot az Erdélyben élő Bot Denissza a keresztanyaságra. Fotó: Tésik Attila

– Denissza azonnal meghívott a szüleihez. A család nagyon szegény körülmények között él. Szoba-konyhás házukban négyen laknak, ahol csak áram van. Háztartási gépük nincs, se mosógép, se centrifuga. Állattartásból, napszámból próbálnak megélni. Ugyanakkor nagyon vallásosak. Mindennap templomba járnak. Este, reggel pedig a faluban felszerelt hangszórókból hallgatják a misét – magyarázta Judit.

Váratlanul érte a felkérés, de örömmel vállalta – hallottunk Takács Judittól, akinek a közeljövőben nyilatkoznia kell arról, hogy évi több tízezer forinttal támogatja Denissza magyartanulását. Azt tervezi: a télen visszatér Lábnyikba, meglátogatja új keresztgyermekét. Megindította a kislány sorsa, nem akar üres kézzel menni, ezért adománygyűjtést szeretne szervezni védence és családja segítésére.

Olvasóink írták

 • 10. jégcsappp 2009. október 24. 14:56
  „Azt hiszem nagyon szép dolog amit vállalt Judit.De...Talán a Magyarnak az a legnagyobb hibája. a mellette, a közte élőket nem veszi figyelembe. Pedig itt csak a déli megyékben is több tízezer ember, fázik, a mély szegénységben él. És láss csodát mi megyünk ki az Országból és előbb segítünk ott mint a szomszédnak.
  A Karitatív szervezetek Vöröskereszt, Máltai Szeretet Szolgálat.első a a Rászoruló kinti Országban élők segítése és azután valahol a béka fenekén majd jön a hazánkban élők,megsegítése ha JÖN EGYÁLTALÁN.
  Én még azt is ellenőrizném, valóban a rászorulókhoz jut az adomány amikor van!!???
  Adni:!2)))kékcitrom. Biztosan nem itt élsz. mert ha igen tudnád hogy nagyon sok Civil szervezet tisztességesen működve segít. és Társadalmi munkában!!! teszi a dolgát.
  Van akinek maga felé hajlik a keze, de ez az ellenőrzések hiányossága miatt van. És a Tisztességtelen Civil vezetés hibája.”
 • 9. Hmmm... 2009. augusztus 31. 08:19
  „Tovabb viszem a gondolatot !!!!!!
  Ez a kislany sajat nyelvtanulmanyai soran es utana is, folyamatosan segitheti a kornyezeteben elo tobbi gyermeket akar jatszadozas kozben. O lehet egy fontos lancszeme a kirekesztett es megfosztott magyarsag es az oket sajnos nagy mertekben elfelejto magyarsag kozott.Szomoru, hogy az emberek nagyresze /nem csak tapasztalatlan fiatalok/ nincs tisztaban a valos helyzettel es emberi, nemzeti kotelessegevel.Ennek oka az elmult evtizedek nemzeti ontudatot kiradirozo politikai strategia, az internacialista hangzatokkal valo kabitas. Az ilyen, es foleg onzetlen "munkasokat" mint Takacs Judit peldanak kell tekinteni s tamogatni kuldeteseben.”
 • 8. laura1980 2009. augusztus 31. 01:52
  „Kedves Viktoria888!

  Tudomásom szerint a Csángó falvakban az 1950-es években megszűnt a magyar nyelvű oktatás és iskola. Román iskolák vannak, a gyerekek románul tanulnak mindent. TEHÁT AZÉRT NEM TANÍTJÁK A SZÜLŐK MAGYARUL A KISLÁNYT VALÓSZÍNŰLEG, MERT ŐK SEM IGAZÁN TUDNAK MAGYARUL (ESETLEG PÁR SZÓT, ALAPDOLGOKAT), MAXIMUM A NAGYSZÜLŐK/DÉDSZÜLŐK, VALAMILYEN SZINTEN BESZÉLHETNEK MAGYARUL... Így az írásod alapján azt gondolom, nem igazán vagy képben a történtekkel, vagyis, hogy milyen lehet ott az élet. Láttam régebben egy dokumentumfilmet a TV-ben, hogy a papok románul miséznek a templomokban, be van tiltva a kinti püspökség által a magyar misézés a csángó falvakban. Évtizedekkel ezelőtt pedig veréssel kényszeríttették a magyarul miséző papokat a püspöki hivatalok, hogy románul misézzenek a csángó településeken. A csángó emberek pedig a magyar ősnyelvet beszélik. Gondolom, a kislány, ha járhat ebbe a magyar iskolába, akkor a tehenet nem tehennek, hanem tehénnek fogja mondani, a piros színt pedig nem pürrosznak.

  Juditnak pedig minden elismerésem azért, hogy vállalta a keresztanyaságot és segít a kislányon és a családján. Személyesen ismerem őt, a cél érdekében biztos megtesz minden tőle telhetőt, de véleményem szerint a Délmagyarország is segíthetne ebben, biztos sok olvasó tudná támogatni a családot, ha mással nem is, kinőtt és még használható gyerekruhákkal, játékokkal stb.”
 • 7. Hmmm... 2009. augusztus 30. 07:00
  „Kedves "Viktoria888". Ha jol ertelmeztem a cikk sorait, a kislany a helyes es elo magyar nyelv elsajatitasa ertdekeben kerte fel Takacs Juditot. Valoszinuleg on meg igen fiatal es keves tapasztalatai vannak az edelyi magyarsagot tekintve. Az ilyen elzart kis telepuleseken az emberek nyelvhasznalata igen korlatozott szokincsben es ugymond stilisztikailag. Konyvhoz jutni szinten gondot jelenthet, eppen mint az iskolazas. A szukos anyagi helyzet sajnos nagyon beszukiti az eletet, viszont ezek az emberek eppen olyan ertekesek, mint barki mas. Nem is gondolja /gondolod/ milyenm szerencses ,hogy jobb korulmenek kozott elhet. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem, ezek az emberek sokkal oszintebbek es onzetlenebbek altalaban mint azok, aki igen jo korulmenyek kozott elnek. Ennek egyszeru oka van, evek mulva majd On is rajon.”
 • 6. Viktoria888 2009. augusztus 29. 22:45
  „Ha a szülők magyarok miért nem tanították ? NEM is kell tanítani, csak otthon magyarul beszélni és a gyerekre ragad.
  Egyik szülőm olasz, alap volt,hogy olaszul is beszéltek a családban és természetes volt a nyelv elsajátítása, nem kellett olasz tanár :D”
 • 5. Filctoll 2009. augusztus 28. 18:42
  „Jaj de édes! A DM is segithetne! A jóérzésű emberek Judit mellett állnak!
  A DM hirdethetne gyüjtést ami biztos sikeres lenne!”
 • 4. misty.cum 2009. augusztus 28. 15:24
  „Juditnak személyesen fogom felajánlani az általam elkészítendő ruhaneműt, könyvet, és egyéb használati eszközt, valamint lehetőségemhez mérten pénzösszeget is.”
 • 3. laura1980 2009. augusztus 28. 13:09
  „Gratulálok Juditnak, hogy kijutott erre az útra a Magyar Tudományos Akadémia által és keresztanya lett. Boldogsággal tölt el, hogy még vannak ilyenek segítő emberek, mint Ő. Véleményem szerint a kislánynak és a családjának sok olvasó tudna segíteni, pld: még használható ruhákkal és háztartási eszközökkel. Szerintem ilyen szintem az olvasók összefoghatnának érte. Takács Juditot mindenki ismeri Mindszenten, becsületes ember, aki évek óta nagyon sokat dolgozik önkéntes munkába, leginkább a gyerekekért a helyi Kékvirág Klub által.”
 • 2. kékcitrom 2009. augusztus 28. 12:52
  „Szép és önzetlen cselekedet!
  Sokan nem tudják,hogy adni sokszor jobb, mint kapni, felemeli a lelket, megmelegíti a szívet. Jó érzés tudni, hogy valakinek jobbá tettem az életét és ezzel nekem is jobb lett az életem.
  Nagy kár, hogy ezt ma már egyre kevesebben érzik, mert nem érnek rá adni, annyira el vannak foglalva saját nyomorukkal, ami nem maga a hétköznapi szegénység, az emberek nagy részének a lelke szegény, és ezért boldogtalan és sokan ezt is a válságra fogják.
  Az igazán nagy szegénységben élő, emberek sokkal boldogabbak, mert nem "nyomasztja őket a pénz terhe".
  Tudom! TISZTELET A KIVÉTELNEK!
  Érdekes dolog, hogy addig, még egyes írásokhoz százával jönnek a kommentek, a fikázások, mocskolódások, az egymást szidalmazók, addig ehez mindeddig csak EGY érkezett! (előttem)
  Nem kellene ezen elgondolkodni egy kicsit embertársak? A jó,a szép mellett elmennek egyesek, annyira nem látnak a gyűlölettől, vagy ezt is a válságnak köszönhetjük?
  Ennyire kihalt az emberség a DM olvasóiból?”
 • 1. ocsi1 2009. augusztus 28. 10:50
  „Minden tiszteletem Takács Juditté.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javuló bűnügyi statisztikák

Hódmezővásárhely - Az ország második legbiztonságosabb megyei jogú városa Vásárhely az ügyészségi bűnügyi statisztika szerint. Tovább olvasom