Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Külterületen is oszt portát a vásárhelyi önkormányzat

Külterületen is ad ingyen telket a fiataloknak a vásárhelyi önkormányzat. A helyiek szerint e központok közül Batida a legparkosítottabb, alig nyolc kilométerre van a várostól, óránként jár a busz, a teljes árú jegy 151 forintba kerül, és a csatornán kívül minden közmű elérhető. A településen az utóbbi időben több régi házba is fiatalok költöztek.
Oláh Zoltánné mutatja a leendő telkek helyét. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi önkormányzat célja az ingyentelkekkel, hogy a városban tartsa a fiatalokat. Eddig csak belterületen jelöltek ki ilyen portákat – most először külterületen is. Az érdeklődők november 30-áig adhatják be pályázatukat a polgármesteri hivatalhoz.

A választható telkek közül három Batidán található. Az apró település a maroslelei út mentén fekszik, mindössze nyolc kilométerre a Vásárhely táblától. Összesen 230-an laknak itt, de a helyiek szeretnék, ha nőne ez a szám.

– Jó ötletnek tartom az ingyentelket, hiszen fontos, hogy ne öregedjen el a település, jöjjenek a fiatalok. Szerencsére az utóbbi években több üresen maradt házat is harminc éven aluliak vásároltak meg – mondta Oláh Zoltánné külterületi koordinátor.

További telkek

– Még 2003-ban döntött úgy a közgyűlés, hogy az önkormányzat ingyentelkeket ad a fiataloknak. Azok a 35 év alatti házaspárok pályázhatnak, akik állandó vásárhelyi lakosok, gyermeket vállalnak, a városban képzelik el jövőjüket, és két éven belül házat építenek. Ambrus Norberttől, a polgármesteri hivatal lakás- és helyiséggazdálkodási csoportjának vezetőjétől tudjuk, hogy eddig összesen 68 telek talált gazdára belterületen. Külterületen a fent említett három batidain kívül Öreg-Kishomokon harminckilencet, Erzsébeten hármat, Kútvölgyön négyet, Szikáncson pedig kettőt alakítanak ki.

A középkorú nő nem csupán azért ismer szinte mindenkit a faluban, mert ő az összekötő Batida és a Kossuth téri városháza között, hanem matematika–fizika szakos tanárként oktatja a helyi, illetve az erzsébeti és a szikáncsi diákokat is.
Szerinte a külterületek közül Batida a legparkosítottabb, melynek rendjére külön közhasznú munkás ügyel. Ezenkívül fontos szempont a város közelsége is. A menetrend szerinti buszok óránként járnak Vásárhely és Batida közt, s egy út teljes értékű jegyára mindössze 151 forint.

A faluban a csatornán kívül minden közmű megtalálható. A portákon a szennyvíz derítőben gyűlik, de minden más ugyanúgy van, mint a városban. Az elengedhetetlen villany, gáz, vezetékes víz és telefon mellett a teleházban ott az internetes elérhetőség.

Az önkormányzat egyelőre három telket jelölt ki a fő utcán, vagyis az Április 4-e utcában. A bolt előtti három porta közül egy 1300, kettő pedig 990 négyzetméteres. Az egyik már elkelt.

A külterületi koordinátor szerint az Iskola és a Vágotthalom utcában, valamint az erdős ligetben újabb telkeket lehetnek kialakítani.
– Szívesen fogadjuk a fiatalokat. Mi 1968-ban költöztünk ide. Az óvodában dadusként dolgozom, s jelenleg kilenc aprósággal foglalkozunk, de akár tizenötnek is van hely. Szükség van a gyerekekre – vette át a szót Karámos Józsefné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Antalnál már elfogyott a türelem

Ezentúl nemcsak figyelmeztetik, meg is büntetik a rendőrök azokat a bicikliseket és autósokat, akik… Tovább olvasom