Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

Kutatnak, tesztelnek, döntenek gázügyben

Hódmezővásárhely - Még mindig nem derült ki, gazdaságosan kitermelhető-e a jelentős, 330-tól 1500 milliárd köbméterig becsült gázvagyon a makói árokban.
A makói árok feltárását 2005. december 29-én kezdte meg a kanadai Falcon Oil, illetve annak magyar leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. Óföldeák térségében. A sort Mindszent, majd Vásárhely határában közösen a Mol Nyrt. és a világ legnagyobb olajtársasága által létrehozott ExxonMobil Hungary Kft. folytatta. Az alföldi kisvárosban már tavaly novemberben befejezték a kutatófúrásokat, utóbbi helyszínen azonban egyre intenzívebben dolgoznak a szakemberek.

– A Hódmezővásárhely-1 elnevezésű kutat idén tavasszal mélyítettük. A város határában, a Bodzási útnál azért intenzívebb a munka, mert a Hód-1-es tesztelésének előkészületei folynak. Jelenleg a berendezéseket szállítják a helyszínre, ezt követik a további kútmunkálatok és a tesztelés, ami egy-másfél hónapos folyamat. Ennek során szerzünk információt mind a közösen kidolgozott geológiai modell igazolására, mind a különleges hazai földtani körülmények miatt szükséges speciális fúrási és rétegnyitási technológia működésére. Utána értékelik a szakemberek a kapott adatokat – mondta el érdeklődésünkre Bacsur György, a Mol kommunikációs munkatársa.

Tesztelésre készülnek a vásárhelyi kútnál. Fotó: Tésik Attila
Tesztelésre készülnek a vásárhelyi kútnál.
Fotó: Tésik Attila

A Mindszent melletti kút kutatófúrását tavaly novemberben befejezték, az ezzel kapcsolatos további tervekről a vásárhelyi geológiai és műszaki eredmények ismeretében döntenek – nyilatkozta még Bacsur.

Földeák polgármesterétől, Vass Imrétől viszont megtudtuk: a környékükön kutatást végző cégcsoport az illetékes bányahatóságtól már engedélyt kért az ottani szénhidrogénkincs kitermelésére. De minderre csak hosszú előkészítő munka után kerülhet sor.

Olvasóink írták

 • 4. totya66 2009. július 24. 08:54
  „Nem tudom miért kell ez a sok próba fúrás hiszen a közvélemény kutatások szerint az emberek kb70%-a úgy gondolja elég a vödör és kis-lapát és már jön a gáz a földből ami a miénk és mindenki ingyen hazaviheti a kis vödörkéjében. Kitermelni pedig mindenképpen érdemes ( ha bele..nk is) csak előbb el kell űzni a betolakodókat, persze azért megvárjuk amíg megoldják nehogy már mi dolgozzunk vele. :(”
 • 3. lebro 2009. július 20. 10:03
  „A kénhidrogén pedig elég gyorsan öl. A Kahaz Tengiz térségében rengeteg ként vonnak ki, viszont el is adják.
  Gondolom az előzetes felmérések és viszgálatoknak volt egy kockázati határa, ami azt bizonyította, érdemes kitermelni a "kincset."”
 • 2. grossborn 2009. július 19. 17:08
  „Ez mind nagyon szép, de van azért néhány probléma ezzel a Makói-árokkal. Először is a gáz amit ki tudnának (?) termelni nagyon szennyezett kénhidrogénnel (H2S), aminek a szeparálása, szűrése, borzalmasan megdrágítja. Az első Földeák környéki kutat (Makó-6) kb. 2 éve próbálták megnyitni, de beletört a bicskájuk a repesztésbe, ugyanis nagyon magas a rétegnyomás, és ellenállás (ne felejtsük hogy ezek a kutat több mint 4000 méter mélyek, míg egy átlagos kút az algyői mezőben 2000 sincs). A mindszenti kútnál már fúrás közben jelentkezett a túl nagy nyomás és a kénhidrogén, így azt egyenlőre elfojtották, a további kútkiképzés költséges, és még nincs tervben.
  A Hód-1, amiről a cikkben is szó van repesztés előtt áll, de hasonló a helyzet mint a Makó-6-nál, lehet hogy ráhagyja az Exxon az egészet mert már dollár milliókat invesztált ide, de az eredmények nem még se híre se hamva.
  Ja, és még valami. Magyarországon ami a föld alatt van az csak és kizárólag az államé, mindegy ki és hogyan hozza a felszínre, akkor is az állam tulajdona marad, eladni csak a Magyar állam tudja, a kitermelő csak a termelésért kap jutalékot.”
 • 1. trixi11 2009. július 17. 23:26
  „Sajnos, már rég eladták, ez csak kamu!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes kerékpárostrükk

Hódmezővásárhely - Meglepő módon rövidítik le az utat azok a kerékpárosok, akik a vásárhelyi Szent… Tovább olvasom