Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kútvölgy: falu a város szélén

Hódmezővásárhely-Kútvölgy története alig pár évtizedes. A múlt század ötvenes, hatvanas éveiben hozták létre – a vetőmagüzemhez és a téeszekhez csatlakozva – a települést, akkor érkeztek oda munkások. Bár akadnak új betelepülők, Kútvölgy lassan elöregszik, igaz, a tervek szerint 2010-re megvalósuló csatornázás fellendülést hozhat.
Kútvölgy öt utcából – Rákóczi, Petőfi, Dózsa, Táncsics, Bem – áll, magát a falut százhetvenen lakják; a környező tanyavilággal, Mátyáshalommal, Sóshalommal, Csomorkánnyal együtt négyszázan élnek itt. Pár kilométeres sugarú körön belül majd száz tanya található. A múlt század ötvenes, hatvanas éveiben létrehozott helységben jobbára idősek élnek, de akadnak fiatalabb, a városból kitelepülők, kiköltözők is – az utóbbi években tíz család –, az elmúlt három évben tíz-tizenöt kútvölgyi gyerek született. Vegyesbolt és kocsma van, az iskola tavaly ősszel már nem fogadott nebulókat – az utolsó évfolyamba hatan jártak –, az óvoda működik, négy gyerekkel, egy óvónővel és egy dadussal.

Lázár Annamária külterületi koordinátor a sportpályánál. Húsz éve lakik a csendes Kútvölgyön, amelyet semmi pénzért nem cserélne másra Fotó: Tésik Attila

A csatornázás sokat jelenthet a lassan elfogyó városrésznek, úgy mint a három éve megépült buszforduló – addig ugyanis ki kellett gyalogolni a 47-es főútra az autóbuszhoz.

– A csatornázás hetvennégy ingatlant érint, és csakis a falu, a városrész területén, a tanyavilágban nem – mondta Lázár Annamária külterületi koordinátor. – A napokban megalakult a víziközmű-társulat, Kútvölgyön a lakosság kilencven százaléka csatlakozott, sajnos akadnak lakatlan házak, a másutt élő örökösöket pedig nehéz felkutatni, utolérni. A bekötés kétszázezer forintjába kerül az érintetteknek, ez két-háromezer forintos részletben is fizethető, a munkák 2010-ben kezdődnek. A csatornarendszeren kívül kis szennyvíztisztítót is építenek.

A koordinátor

Lázár Annamária és családja húsz éve költözött ki Vásárhelyről Kútvölgyre. – Akkor csodabogaraknak számítottunk a kiköltözéssel. Beilleszkedtünk, megszerettük ezt az életformát. Most már semmi pénzért nem cserélnénk, csendes, nyugodt, békés hely Kútvölgy. Az emberek odafigyelnek egymásra, érdeklődnek a másik iránt.  
Ez a beruházás csábítóbbá teheti Kútvölgyet. Pillanatnyilag azonban nem rózsás a helyzet. Többen élnek szociális járadékon, akadnak olyanok, akik már a munkanélküli ellátásból is kiestek, de segélyt (gyermekvédelmi, átmeneti, szociális ebéd, tüzelőgyűjtés télire), segítséget kapnak a vásárhelyi önkormányzattól. Kis százalékuk jár Vásárhelyre dolgozni. A gyerekeket tanári felügyelettel iskolabusz viszi-hozza a városi tanintézménybe, ez nagy könnyebbség, megnyugvás a szülőknek, biztonságban tudhatják csemetéiket.

Az iskolaépület nem áll üresen, kulturális célra megkapták az önkormányzattól: itt vannak a koordinátori fogadóórák, az olvasókör rendezvényei, két számítógéppel internetezni is lehet. A Petőfi Sándor Művelődési Központ amatőr színjátszói is sikerrel szerepeltek Kútvölgyön, közös filmvetítéseket – videorekordert akarnak vásárolni a tévéhez – is terveznek.

– A tanyákon és a faluban élő idős embereknek a magány elviselése a legnehezebb, ezért zenés teadélutánokat szervezünk, amelyek nagyon népszerűek. Helyben nincs orvosi ellátás, de önkormányzati támogatással vásároltunk vérnyomás- és vércukorszintmérőt. Ezzel a lehetőséggel élnek, és működik a házigondozás is.

Olvasóink írták

  • 2. Anonim 2008. január 30. 11:06
    „Nagyon jo, hogy Kutvölgyön lesz csatorna de Öreg-Kishomokon miért nem lesz, itt mindenki fizesse a büntetést, mert igazán a város már csak erre felé tud terjeszkedni, miért kell ezt a rész kivonni a csatornázásbol, itt nagyon sok uj ház épül és nagyon sokan laknak nagyon át kellene gondolni az illetékeseknek!”
  • 1. Anonim 2008. január 30. 11:06
    „Nagyon jo, hogy Kutvölgyön lesz csatorna de Öreg-Kishomokon miért nem lesz, itt mindenki fizesse a büntetést, mert igazán a város már csak erre felé tud terjeszkedni, miért kell ezt a rész kivonni a csatornázásbol, itt nagyon sok uj ház épül és nagyon sokan laknak nagyon át kellene gondolni az illetékeseknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban elkészülhet a mindszenti strand

Mindszent - Március közepére elkészülhet a mindszenti tiszai strand. A képviselő-testület várhatóan… Tovább olvasom