Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Kutyafalka támadta meg Vincze Gábort Erdélyben

1300 kilométert kerékpározott Erdélyben Vincze Gábor, a vásárhelyi Emlékpont történésze, aki nemcsak a nagy távolsággal küzdött meg, de egy alkalommal menekülnie is kellett – egy kutyafalka elől.
13 nap alatt 1300 kilométert tett meg biciklivel Erdélyben Vincze Gábor, a vásárhelyi Emlékpont történésze, aki Battonyánál átlépve a határt Aradon, majd Világoson keresztül egy nap alatt 150 kilométert megtéve ért el a Fehér-Körös völgyébe, majd másnap Mócföldön át eljutott a Fehér-Körös forrásáig.

– A második este egy móc paraszt udvarára kéredzkedtem be sátorozni, s házigazdám nagyon barátságosan fogadott. Másnap eljutottam az érintetlenül megmaradt Abrudabányáig, a valamikori szász és magyar lakosságú bányászvárosig, ahol ma összesen 70 református magyar él – idézte fel útját Vincze Gábor. Onnan Topánfalvára, Mócföld fővárosába biciklizett, majd betért a tiszai ciánszennyezés miatt hírhedtté vált Verespatakra.

– Nagyon meglepődtem, ugyanis nagyobbrészt máig megmaradtak az egykori bányászvároska régi, több száz éves házai. A feszült helyzetet jellemzi, hogy néhány házra románul írták ki, a ház nem eladó, más részükön pedig az aranybányát ciános technológiával művelni, s emiatt a települést teljesen lebontani szándékozó kanadai cég „jövőt és biztonságot" ígérő feliratai olvashatók. Örömmel tapasztaltam, hogy a bánya újranyitását az első perctől kezdve ellenző ortodox egyház templomépítésbe kezdett. Ez azt jelenti, reménykednek, hogy mégsem dózerolják el a várost.

Vincze Gábor a csíkszeredai angyalos templom ajtajában. Fotó: DM/DV
Vincze Gábor a csíkszeredai angyalos templom ajtajában.
Fotó: DM/DV

Verespatakról Torockón, Nagyenyeden és Balázsfalván át Dicsőszentmártonra vezetett az útja. Szőkefalván pedig tanúja volt annak, hogy békésen megférnek az évszázadok óta egymás mellett élő unitárius, református, katolikus és ortodox hívek. Innen Szovátán és a Görgényi-havasokon át Gyergyószentmiklósig és Csíkszeredáig ment, ahol megnézte a panelházak tövében a Makovecz Imre tervei alapján készült híres „angyalos" templomot.

– 30 éve járom Erdélyt, s ahogy mindig, most is jó tapasztalatokat szereztem a vadidegen emberekkel való találkozásaimkor, akár románok, akár székelyek, akár magyarok voltak. Ráadásul az elmúlt 5-6 évben sokat fejlődött az ország is, de biciklisként azt is megtapasztaltam, hogy bár az utak nagy része jó, a romániai sofőrök odahaza is olyan rettenetesen vezetnek, mint nálunk.

Küküllővári kaland

Vincze Gábornak az egyetlen izgalmas kalandja Küküllővár mellett történt, ahol egy útszéli telepről nagyszámú haragos kutyafalka eredt a nyomába. Hiába taposta a pedált, az egyik dühös eb utolérte, s megkapta kerékpárja hátsó gumiját. A kutyák végül lemaradtak, de a sérült gumit ki kellett cserélnie.

Olvasóink írták

  • 3. abai 2009. szeptember 11. 21:53
    „Elolvastad vagy csak ránéztél SSO?”
  • 2. SSO 2009. szeptember 11. 20:45
    „Elég kár, hogy az idióta Dél(m)agyar a kutyatámadást közli le..nem az út szépségét...”
  • 1. eva45 2009. szeptember 11. 15:59
    „Szép tájakon járhatott. Kár hogy nincsenek fényképek az útról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

4 napig nem volt áram 8 tanyán

4 napig áram nélkül volt 8 vásárhelyi tanya, miután a vihar derékba tört egy útszéli akácfát, ami szétszakította a villanyvezetéket. Tovább olvasom