Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Kutyák szaggatták szét a kacsákat Kishomokon

Kibelezett, félig megkopasztott szárnyasok, valamint két-három sérült, de még élő kacsa fogadta tegnap reggel a kishomoki házához érkező vásárhelyi Elek Sándornét és Hemző Gyulát. Több tucat kacsájukat, négy csirkéjüket és tíz japán tyúkjukat állatok ölték meg. A helyszínelő mezőőrök szerint kutyák okozták a bajt.
Szinte az összes szárnyast lemészárolták a kutyák Hemző Gyuláéknál Fotó: Tésik Attila
Az öreg-kishomoki Pap-dűlőben álló ház udvarába lépő idegeneket Mackó, a nagytestű keverék házőrző mérges ugatása fogadta tegnap. Az esténként üres épület felől csütörtök éjszaka semmiféle zaj sem hallatszott. Tegnap reggelre azonban csak két-három sérült kacsa kóválygott az ólban, s széttépett szárnyasok tetemei, maradványai borítottak mindent.

– Harminchét kacsa, négy csirke és tíz japán tyúk pusztult el. A túlélőket sem érdemes megtartani, mert olyan súlyos a sebük. A szárnyasok zárt ólban voltak, s az udvart körben 130 centi magas drótkerítés védi. Nagy kutyáknak kellett lenniük a támadóknak, hogy ezen átugorhassanak – vélte az egyik szomorú tulajdonos, Hemző Gyula.

Telekszomszédja és egyben tulajdonostársa, Elek Sándorné elpanaszolta, hogy néhány nap múlva le akarták vágni a három és fél kilós kacsák egy részét. Nem piacra szánták, hanem családjuk részére. Egyelőre nem tervezik, hogy újabbakat vesznek, mert nem érdemes.

– A harapásokból egyértelműen megállapítható, hogy kutyák ölték meg a baromfiakat – nyilatkozta Rózsa István mezőőr, aki társát, Komoly Tamást váltotta a kishomoki területen.

Több lakos is jelezte a mezőőrnek, hogy néhány alkalommal három nagytestű kutyát, két német juhászt és egy keveréket látott szabadon csavarogni a környéken. Egyelőre az ő számlájukra írják a kacsapusztítást.

Ha kiderül, hogy kóbor állatok, akkor értesítik az ebbefogót, ugyanis a
A harapásnyomokból kitűnik, hogy kutyák voltak a tettesek – véli a két mezőőr, Rózsa István és Komoly Tamás Fotó: Tésik Attila
mezőőr nem lőheti le őket. Ha viszont gazdájuktól időnként elcsavargó ebekről van szó és ez bizonyítható is, akkor a megölt szárnyasok tulajdonosai fel is jelenthetik a gondatlan kutyatartót.

– Számításaim szerint úgy hatvanezer forint lehet a kárunk. Mivel fagyos a föld, így a tetemeket elásni nem lehet. Műanyag zsákokba tesszük őket, s elvisszük az Atev-telepre – folytatta Hemző Gyula.
Míg az udvaron beszélgettünk, átjött a Sziget-dűlőben lakó Olaszné Becsei Rozália. Elmesélte, hogy két-három éve ő is hasonlóképpen járt. Harminc pulykáját és ugyanennyi gyöngytyúkját azonban nem kutyák, hanem rókák ölték meg. A ravaszdi nem élvezetből gyilkol, hanem fiainak vitte a baromfihúst. Pár csirkét meg is találtak a közeli erdőben elrejtve.

– Az elvadult kutyákkal az a legnagyobb probléma, hogy eleinte csak éhségből ölnek, de hamar elkapja őket a gyilkolási vágy, s akkor pusztítanak mindent. Főleg falkában veszélyesek. Mivel egyre nagyobb zsákmányra vágynak, idővel az emberek sincsenek tőlük biztonságban – tette hozzá végül Komoly Tamás mezőőr.

Meg kell kötni a házőrzőt

– Tavaly is történt egy hasonló eset, akkor negyven, zárt ólban tartott csirke volt az áldozat. Nem derült ki, kóbor vagy gazdájuktól időnként elszökő, majd mindig visszatérő kutyák pusztítottak – tudtuk meg Saja Máriától. Öreg-Kishomok külterületi koordinátora ezért felvette a kapcsolatot a mezőőri szolgálattal, hogy tegyenek valamint a kiskertekben élők, valamint haszonállataik biztonságáért. A mezőőrök figyelmeztették a kutyatartókat, hogy éjszakánként kössék meg ebeiket. Ezt a rendelkezést szinte mindenki be is tartja.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapcsák – tegnap, ma

Rapcsák András sírjánál tegnap a Hamvas Ödön vezette helyi KDNP-szervezet rótta le kegyeletét, ma… Tovább olvasom