Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Küzdelem a méhnyakrák ellen

Hódmezővásárhely - Közgyűlési döntés értelmében idén ősztől öt éven keresztül minden vásárhelyi hetedikes lánynak alanyi jogon, ingyenesen jár a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus elleni védőoltás. Kétszázharmincheten kapták meg, az utolsó huszonegy lányt tegnap a Klauzál Gábor Általános Iskolában oltották be.
A hetedikes lányok először kicsit megilletődtek, meglepődtek, amikor a terembe lépve kamerákat, mikrofonokat és sok ismeretlen arcot pillantottak meg. De a lámpaláz hamar elmúlt, megszokták a fokozott médiaérdeklődést, amely a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltásnak szólt. Vásárhelyen ez – közgyűlési döntéssel – alanyi jogon, díjmentesen jár minden 13 éves lánynak, az első oltási hullám utolsó napja tegnap volt a Klauzál Gábor Általános Iskolában, ahol huszonegy lányt oltottak be. – A védettség kialakulásához három oltás kell – mondta Kallai Árpád, az Erzsébet-kórház főigazgatója –, most értünk a múlt héten kezdődött első kör végére. Az Egészséges Vásárhely program keretében a méhnyakrák elleni vakcinát öt éven keresztül biztosítjuk a város minden hetedikesének, átvállalva a családoktól a 90 ezer forintos költséget. A rákos betegségek közül egyedül ez ellen létezik hatékony védőoltás, de azért a szűrővizsgálatokra is el kell menni.
Havasi Katalin gyermekorvos, önkormányzati képviselő elárulta, az ő lánya is megkapta a vakcinát, majd egy megható történetet idézett fel: – A HPV elleni oltást szülői értekezleteken is népszerűsítettük. Egyszer az egyik anyuka elmondta: ő is átesett a betegségen, és abból a kórteremből, ahol akkoriban feküdt, már csak ő van életben. Több érvre nem volt szükség...

A teljes védettséghez még kétszer meg kell szúrni a lányokat. Fotók: Tésik Attila

Közben a lányok sorba álltak, nem féltek, és a legtöbben azt mondták, nem fájt a szúrás, szinte semmit sem éreztek. – Otthon megbeszéltük a kérdést, és mivel semmire nem vagyok allergiás, szüleim beleegyeztek, hogy megkapjam a HPV elleni védőoltást. Korábban nem hallottam a méhnyakrákról, de megnyugtató, hogy ez a vakcina sokáig védettséget nyújt ellene – mondta 7. b osztályos Manga Evelin. – Már hallottam a betegségről – vette át a szót osztálytársa, Nagy Heléna Rebeka –, és nálunk sem volt vita a családban, hogy megkapjam-e, éppen veszélyessége miatt. Biztonságot ad a védettség, de tudom, hogy ez nem elég, szűrésre is rendszeresen eljárok majd. Egyébként szinte semmit sem éreztem, nem fájt – közölte mosolyogva.

Zsigmond H. Krisztina, a közbeszerzési eljárást megnyerő GlaxoSmithKline képviseletében elmondta: több településen is fut a vásárhelyihez hasonló program, de ilyen magas részvételi arányt (90 százalék feletti!) sehol sem tapasztaltak. Majd hozzátette: a méhnyakrák az a betegség, amiben egy nőnek sem szabadna meghalnia, hiszen jó a szűrőrendszer (felismerhető és gyógyítható), valamint védőoltással megelőzhető.

Adatok a kórról

Hazánkban évente 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak
– világszerte 1,4 millió nőt érint a kór, az EU-ban 35 percenként meghal egy beteg –, és közülük több mint négyszázan meghalnak. A 261 vásárhelyi hetedikes, 13 éves lány szülei közül 237-en igényelték, járultak hozzá, hogy gyermekük megkapja a méhnyakrák hetven százalékát okozó HPV, vagyis humán papilloma vírusok ellen védelmet nyújtó vakcinát. A védettséghez három oltás kell, a következő kettőre hat hónapon belül, januárban és májusban kerül sor.

Olvasóink írták

  • 1. vadlab 2008. december 05. 17:57
    „Akkor ezentúl minden nap ez lesz a vezércikk? A kezdeményezés nagyonjó, de nem kellene túllihegni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kicsempészett kitüntetések

Hódmezővásárhely - Felettébb ritka darabokat, III. világháborús magyar kitüntetéseket őriz a vásárhelyi Nádor Károly numizmatikai gyűjteménye. Tovább olvasom