Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Lajos bácsi két éve az internet rabja

Hódmezővásárhely - Korábban hallani sem akart számítógépről, mára valósággal internetfüggővé vált a vásárhelyi Vitéz Lajos. Ami azért csoda, mert Lajos bácsi márciusban lesz 89 esztendős.
Két esztendeje még csak hallott arról, hogy létezik számítógép és internet, ma profi módon használja mindkettőt a vásárhelyi Vitéz Lajos (89). Ráadásul szinte maga tanulta meg, hogyan is kell használni a legújabb kor technikáját.

– Mindig azt mondtam, hogy ebbe a házba nem kell se CD, se DVD, megvagyok a több száz magnókazettával. Csakhogy amikor 2008. szeptember 13-án együtt ünnepeltük a névnapunkat Marikával, a feleségemmel, a családi ebédre érkező gyerekek hatalmas dobozokkal állítottak be. Néztem, hogy minek vettek új tévét nekünk, amikor mindkét szobánkban van már egy. Aztán rájöttem, hogy komputerrel leptek meg – mondta.

Lajos bácsi úgy gondolta, ha már kapott egy PC-t, akkor kipróbálja. A nyugdíjas vasutasok szakszervezete tiszteletbeli elnökeként nem írógéppel, hanem ezzel írja majd leveleit.

Lajos bácsinak több kedvenc oldala is van. Fotó: Frank Yvette
Lajos bácsinak több kedvenc oldala is van.
Fotó: Frank Yvette

– A lányom segítségével ismerkedtem a géppel, majd magam kezdtem nézegetni, melyik programmal mit lehet csinálni. Ezeket szépen fel is írogattam, ugyanis 2001-ben átestem egy kisebb agyi infarktuson, ezért nehezen jegyzem meg a dolgokat. Gyorsan rájöttem, kellene az internet is, mert ha meg akarok tudni valamit, így nem kell könyveket lapozgatnom.

– Tudok keresgélni a „gugli" segítségével, táblázatokat készítek, a nyomtatás is könnyedén megy, ahogy a dokumentumszerkesztés és az e-mailezés is – mesélte. Lajos bácsi, aki 1981-ben a MÁV munkaügyeseként ment nyugdíjba, úgy tartja: az internetezés és a számítógépezés tényleg gyerekjáték. Függővé is vált tőle, hiszen képes napokat vagy az éjszaka egy részét is a világhálón szörfölve tölteni.

Az anyós asztala

Számítógépasztal helyett anyósa régi nagy konyhaasztala lett a komputer otthona Vitézék egyik szobájában. Lajos bácsi, hogy még nagyobb helye legyen rajta dolgainak, a hagyományos monitort már lecserélte egy LCD képernyőre, mondván: haladni kell a korral.

Olvasóink írták

 • 9. ubiibi 2010. január 29. 20:32
  „Kedves Lajos bácsi!
  Először is tiszta szívből gratulálok a teljesítményhez. Kívánok még nagyon sok élményt és adat gyüjtést az internet segítségével, valamint ehhez jó erőt-egészséget és hosszú életet.
  Engedje meg, hogy bíráljam az írott cikk egyes hozzászólóit. Nem értem a mai fiatalok egyes csoportjait, akik mindent rosszmájuan birálnak. Nem veszik észre ebben a rohanó világban a mai idősek egykoron fiatalságukban tevékenyen résztvettek a fejlődésben. A rohanó világban az marad " fiatal" aki mindig megpróbál haladni a korral.
  Magam is 73.éves vagyok és négy éve lettem az internet rabja. Jelszavam pedig az ,hogy idősnek fiatalnak össze kell fogni. A fiatalos lendületetés észjárást ötvözni kell az idősek tapasztalatával és szeretetben megbecsülesben egymást segítve haladni az élet rögös útjain.
  Üdvözlettel”
 • 8. thisiswhatklfisabout 2010. január 26. 21:44
  „Maximális tisztelem, hogy 89 évesen ennyire képben van; ha megérem ezt a kort már annak is örülnék, ha feleennyire képes lennék majd. Sok örömet kívánok hozzá a továbbiakban is. Azt a hatos Internet Explorert viszont érdemes újabbra frissíteni, vagy, még jobb lenne Firefox-ot használni ;)”
 • 7. rkj 2010. január 19. 19:24
  „FLEXI:TEIS MEG ÖREGSZEL S ESETLEG KÖZELEBRÖL NÉZED A MONITORT.......”
 • 6. igazságkereső 2010. január 19. 17:08
  „Jó egészséget és még hosszú életet kívánok ennek az úrnak!”
 • 5. cisap 2010. január 18. 18:04
  „Szerintem meg nem fért el a fotós és a kép kedvéért hozzá kellett préselni emberünket a monitorhoz:)
  (Az egyik nagymamám 95 évesen sem viselt szemüveget ... )”
 • 4. eva45 2010. január 18. 16:26
  „Nem minden idősebb embert lehet meggyőzni a számítógép hasznosságáról.
  Jó egészséget kívánok neki!”
 • 3. Hmmm... 2010. január 18. 15:55
  „Nekem is az tunt fel, szerencses a Bacsi, hogy meg nem kell szemuveg az olvasashoz. Valoszinuleg kozellato lehetett valaha es idovel javult a szeme. Ilyen van! Adassek meg, hogy meg jo nehany evig elvezhesse a technika vivmanyait! Talan eppen az ilyen idoseknek kene a PC, mert legtobben mar valoban nehezen jutnak el konyvtarba, akar a "sarkiba" egy ujsagert.”
 • 2. zümi08 2010. január 18. 13:35
  „Szerintem aranyos Lajos bácsi.
  Megnéznélek téged,hogy 89 évesen,hogy fogsz a gép előtt ülni.....”
 • 1. flexsnake 2010. január 18. 09:59
  „Esetleg látogasson el a szemészetre mert ilyen közelről nézni a monitort valami súlyos látási problémát jelent.
  Nem vicc, ha már egy méteren belül van az bizony látáskárosodás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betyárok rabolták el a vásárhelyi Kis Ernőt

Hódmezővásárhely - Eseménydús 43 évet tudhat a háta mögött a nyugdíjba vonuló vásárhelyi… Tovább olvasom