Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Lakásfoglalás – csavarhúzóval

Gyermekei védelmében, és végső elkeseredésében törte fel és foglalta el Vásárhelyen az egyik üresen álló önkormányzati szociális bérlakást Gaudi Mónika. A fiatal asszony tíz hónapig az Észak utcai telepen lakott, ám megelégelte az áldatlan körülményeket. Többször igényelt normális bérlakást, de sikertelenül, ezért az önkényes otthonfoglalás mellett döntött.
Gaudi Mónika elszánt. Akkor költözik ki az elfoglalt otthonból, ha erőszakkal kiteszik a szűrét, vagy ha kap egy normális lakást. Fotó: Tésik Attila
Csavarhúzóval, fényes nappal törte fel az egyik üresen álló másfél szobás vásárhelyi szociális bérotthont, s költözött be néhány hete négy gyermekével és élettársával Gaudi Mónika. A fiatal asszony állítja, nem volt más választása, s végső elkeseredésében foglalta el önkényesen a lakást. A következmények nem érdeklik, ha kell, akár a börtönbüntetést is vállalja. Azt mondja, neki csupán az a fontos, hogy gyermekeinek normális otthont tudjon biztosítani.

– Normálisat, nem egy putrit – hangsúlyozta Mónika –, nem egy olyat, amit előzőleg az önkormányzat az Észak utcai telepen kiutalt nekünk. Tíz hónapig laktunk – akkor még öten – egy 30 négyzetméteres szoba-konyhában. Inkább egy odúra hasonlított, mint lakásra.

Pocoklyukak voltak a falakban, patkányok, csótányok. Nyolcvanezer forintot költöttem rá, hogy beköltözhessünk. Víz nem volt, sőt még udvari vécé sem tartozott a lakáshoz. Fűteni nem tudtunk – emlékezett vissza az asszony.

Mónikáék az Észak utcai költözés előtt szívességből lakhattak egy környékbeli tanyán. Miután ott sem volt megfelelő a gyerekeknek a környezet, úgy döntöttek: az önkormányzathoz fordulnak, s igényelnek egy lakást. Így kerültek az Észak utcába.

– A tíz hónap alatt többször is pályáztam egy normálisabb bérotthonra, ám rendre elutasítottak. Kértem, könyörögtem, de nem történt semmi. A nagylányom tartós beteg, környezettanulmány erősíti meg, hogy az Észak utcai áldatlan körülmények között nem élhet. A védőnők is hüledeztek, hogy hol lakunk, az időközben megszületett, néhány hónapos pici lányommal.

Mónika azt mondja: nem luxuskörülményekre vágyik, csak egy normálisabb lakásra. Havi jövedelmükből simán ki tudnák fizetni a bérleti díjat és a közüzemi számlákat.

A család egyébként albérletbe is elmenne, csak éppen hiába érdeklődnek: mikor a lakástulajdonosok meghallják, hogy négy gyerekkel költöznének, lecsapják a telefont. Nem ül a babérjain, próbálkozik – hangsúlyozta Mónika, csak éppen sikertelenül. Mindenki úgy harcol a gyerekeiért, ahogy tud, így mondja; neki fel kellett törnie egy lakást, hogy jobb életet biztosíthasson a csemetéinek.

A fiatal asszony egyébként igen elszánt, mint mondta: majd akkor költözik ki, ha erőszakkal kiteszik a szűrét, vagy végre kap egy normálist lakást.


Költözniük kell Mónikáéknak

Jogerős bírósági ítélet született arról, hogy Gaudi Mónikának el kell hagynia az önkényesen elfoglalt bérlakást – mondta Ambrus Norbert, a vásárhelyi polgármesteri hivatal munkatársa. Hozzátette: miután nem költözött ki, bírósági végrehajtás indult ellene. Valóban többször is pályázott a fiatal asszony másik bérlakásra – erősítette meg Ambrus Norbert –, ám Vásárhelyen több mint nyolcszázan várnak szociális bérotthonra, s nála rászorulóbbak is vannak. Gaudi Mónikának már segített az önkormányzat, hiszen kiutaltak a család számára egy Észak utcai lakást, amit elhagyott. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen sem kell a mindszenti rendőrőrs

Ingyen sem kell a rendőröknek a mindszenti egyenruhások bázisa. Az önkormányzati tulajdonban lévő… Tovább olvasom