Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Lakkozott lópata és jól fésült tehenek: megnyílt a 18. állatmustra

Hódmezővásárhely - Többezres közönség előtt nyitotta meg Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára tegnap délelőtt a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok vasárnap estig tartó programsorozatát. A vásár nem csak a szakmának szól.
Huszárok felvezetésével, hintókon érkezett péntek délelőtt a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitójára a házigazda Hód-Mezőgazda Zrt. vezetőinek kíséretében Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára, Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, valamint az idei díszvendég Franciaország képviseletében Pierre Maille, Finistere megye elnöke. Köszöntőjében Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a rendezvény nagykorúvá vált, és minden eddiginél több, 405 szakmai kiállító várja a látogatókat.

Feldman Zsolt megnyitójában kiemelte, olyan szakmai rendezvénnyé vált a vásárhelyi kiállítás, amelyen a legkiválóbb génállományú állatok, az agrárszolgáltatások, a szaktudás egyaránt felhívja magára a külföldi partnerek figyelmét. Az államtitkár hozzátette: az állam támogatása nélkül nem lehetséges a mezőgazdaság fejlődése. Igyekeznek pályázatokat és forgóeszközforrást biztosítani a gazdák és gazdálkodók számára. Mindehhez fontos európai érdek a közös agrárpolitika kialakítása.

Megkezdődött a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Pierre Maille arról szólt, Franciaországnak is fontos, hogy az Unió az egységes európai agrárpolitikát részesítse előnyben. Úgy vélte, a szarvasmarha-tenyésztésben és a tejtermékek előállításában egymás segítségére lehet a két ország.

A megnyitót követően a magyartarka show-bírálattal szinte azonnal megkezdődtek a programok, és nem sokkal tíz óra után már ezrek nézték a kiállítás hatalmas területén elhelyezett különféle jószágokat. A tehenek szőrét még nyírták, fésülték a gazdák, a lovak között pedig olyan is volt, amelynek még a patáját is kilakkozták, mielőtt a tenyészállat-bírálók elé vezették. A nagyközönség, főleg a kisgyerekek körében sikert arattak a lovak és a magyar szürkemarhák, és rengetegen rácsodálkoztak a kiállításon először látható, élő halakat bemutató standra.

Megkezdődött a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A ma és holnap is délelőtt 9-kor nyitó rendezvény egyik különlegessége, a „látvány" mangalicavágás ma délelőtt fél 11-kor kezdődik, délután 4-től lovas falkavadászat látható francia rókakopókkal. Vasárnap is lesz különlegesség, tíz perccel 11 előtt halsimogatásra várják a gyerekeket. De lesz vadászkutya-bemutató, póni Pa-Dö-Dő is a már megszokott bemutatók mellett.

A részletes program Programpont rovatunkban (18. oldal) olvasható.

Olvasóink írták

  • 2. bubuska73 2011. május 07. 23:06
    „1. Cheguevara
    Én nem! :)”
  • 1. Cheguevara 2011. május 07. 21:05
    „Jobban szeretnék tehén vagy sertés lenni a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél mint... (Gondolom mindenki be tudja fejezni.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok

Pénteken megnyílt Vásárhelyen a háromnapos XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok. Képgaléria! Tovább olvasom