Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Lakodalmi pörkölt szürkemarhából

Miközben egyre többen hagynak fel a haszonállatok tartásával Magyarországon, a szürkemarha-tenyésztők tábora nő. Az ősi magyar fajta húsa ugyanis hozzáértők szerint nagyon ízletes, ezért évről évre többen tartják. A vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. ficséri pusztán található telephelye már több jószágot is eladott lakodalmakba. A gazdaság egyébként inkább kuriózumként tartja ezeket az állatokat, mint jövedelmezőségükért.
A Hód-Mezőgazda Rt. telephelyén inkább kuriózumként, nem a jövedelmezőségéért tartják a szürkemarhát Fotó: Schmidt Andrea
Mintegy húsz kilométer zötykölődés után, a megyehatárt közelében, a ficséri pusztán legelésző szürkemarhákra lehet figyelmes az utazó. A vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt. tulajdonában lévő telepen sorakozó istállókban, hatszáz Holstein-fríz növendéküsző szomszédságában kaptak helyett ezek a jószágok.

A kilencvenes években költözött haza Ausztráliából dr. vitéz Endrey Antal, aki Maroslele környéken vett birtokot, s népesítette be szürkegulyával. Betegsége miatt azonban évekkel később meg kellett válnia az állománytól, melyet a Hód-Mezőgazda Rt. vásárolt meg. A részvénytársaság mindig gondot fordított az állattenyésztés történelmi
Bemutatkoznak az OMÉK-on

Bár a szürkemarhák maradnak a ficséri pusztán, a Hód-Mezőgazda Rt. jó néhány lova, sertése, szarvasmarhája a hét végén a fővárosba utazik, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kiállításra (OMÉK). A gazdaság jószágai az elmúlt években is szép sikereket értek el az OMÉK-on, hasonló teljesítményben bízik most is Fekete Balázs, a cég állattenyésztési igazgatója.  
hagyományainak megőrzésére, ezért döntöttek 5 évvel ezelőtt úgy, hogy megveszik a jószágokat – tudtuk meg Fekete Balázs állattenyésztési igazgatótól. Míg 8-10 évvel ezelőtt csupán néhány száz szürkemarha volt Magyarországon, addig mostanra már több ezret tartanak. Ez azonban azt is jelenti, hogy túlkínálat van a piacon, így a Hód-Mezőgazda Rt. nem a jövedelmezősége miatt foglalkozik ezen állatokkal.

Szürkemarha-állományuk harminckét jószágból áll, melyek közül évente hatot-nyolcat adnak el, s ennek költségéből finanszírozzák a többiek tartását.

Többnyire lakodalomra készülő családok keresik a szürkemarhát, hiszen húsából kiváló pörkölt készíthető. Sokkal ízletesebb, mint a magyartarka vagy a Holstein-fríz szarvasmarha – jegyezte meg a ficséri telepet vezető Szűcs Imre. De nem csak ebben különbözik más szarvasmarhafajtáktól. A szürkéknek a természetük is merőben eltérő. Sokkal érzékenyebb állatok, és nagyon ragaszkodnak a szabadságukhoz. Borjúikat védelmezik, ellés után csak úgy szabad a kis jószág közelébe menni, ha a tehenet távolabb helyezik el. Szarvhegyre is hányná az embert, magyarázta a telepvezető, ezért szoktak a szarvuk végére „gombot" tenni. Ugyanakkor hihetetlenül intelligensek, s nagyon kíváncsiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ákosnak a vasárnapi koncerten is felüdülés volt a zene

Koncertje előtt részt vett a vásárhelyi ünnepi szentmisén Ákos; „valaminek tartania kell az… Tovább olvasom