Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Lánya, Edina lesz Szalkai László utódja

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szalkai László élete az ökölvívásról szól, 13 éves korától adta-kapta a pofonokat a ringben. Ő honosította meg újra a sportágat a városban, és a mai napig, 70 évesen is aktív, edzéseket tart. Az ő munkájának elismerése is, hogy ősszel Hódmezővásárhely rendezheti a női országos bajnokságot.
A most 70 éves Szalkai László 13 esztendősen kezdett bokszolni a vásárhelyi Mérleggyári Vasasban, Mikulai Sándortól és Erdei Istvántól sajátította el az alapokat. Azóta az élete erről a sportágról szól. Katonaként a Kiskunfélegyháza, majd 2 évig a Makó színeiben osztotta a pofonokat, de a pesti klubok is kinézték maguknak a tehetséges pehelysúlyút.

– Már a katonaság előtt, 18 évesen el akart vinni a Honvéd, Szántó „Csöpi" bácsi – Öcsi bácsi édesapja – és Énekes Árpád szemelt ki magának. Egy hétig voltam a fővárosban, de már ettől óriási honvágyam lett, hiányoztak a barátok és a család. Éppen ezért az MTK sem járt sikerrel – mesélte Szalkai, aki pályafutása során diákolimpiai, megyei, délterületi és vidékbajnoki címeket szerzett súlycsoportjában.

Az örökifjú Szalkai László honvágyának köszönhetik a vásárhelyiek, hogy az ökölvívósport újból meghonosodott a városban. A szerző felvétele
Az örökifjú Szalkai László honvágyának köszönhetik a vásárhelyiek, hogy az ökölvívósport újból meghonosodott a városban. A szerző felvétele

Közben támogató, patrónus hiányában megszűnt az ökölvívás Vásárhelyen, ezért Szalkai – a 60-as évek végén – Szegeden kezdett edzősködni. Ebbe a helyzetbe nem nyugodott bele, és 1972-ben megalapította szülővárosában a szegedi egyesület kihelyezett tagozatát, szakosztályát. A rendszerváltás hajnalán a Hódgépben bunyóztak a helyiek, majd jött a honvédség, ahonnan 3 éve „dezertáltak", megalapítva a Hódmezővásárhelyi Boksz Klubot. Pillanatnyilag 30-an járnak edzésre. Szalkai legsikeresebb tanítványa az ötszörös bajnok Diószegi Tibor, a szintén többszörös első, Gémes Norbert és Nokta Norbert. Mindannyian részt vettek ifjúsági Európa- és világbajnokságon, utóbbi a kontinensen a 3., a világon az 5. legjobb lett. Jelenleg Kovács Pál (70 kg) és Mihály Máté (+91 kg) képviseli a vásárhelyi színeket a junior válogatottban.

– Mit jelent nekem a boksz? Mindent! De a sportág lényegét nálam sokkal jobban megfogalmazta a francia színészóriás, Jean-Paul Belmondo: az ökölvívás a szegények sportja, de gazdagnak kell lenni bátorságban, becsületben és felkészültségben, hogy az ember közéjük, a ringbe állhasson. Addig csinálom, amíg tudom, az egészségem engedi, de már most is sokat segít, jelentős terhet levesz a vállamról Gurigás, alias Kerekes Jánosés háromszoros magyar bajnok lányom, Edina. Ő lesz az utódom, remélem, vállalja ezt a feladatot.

November 24-étől 27-éig Hódmezővásárhelyen, a Hódtói Sportcsarnokban rendezik meg a nők ifjúsági és felnőtt korcsoportos országos bajnokságát.

Civilben

A bokszból már régebben sem lehetett megélni, ezért Szalkai László munkát vállalt, hogy eltarthassa magát, majd családját. Először a mérleggyárban dolgozott lakatosként, majd a Fémtechnikához került, ahol volt meós (minőségellenőr), kereskedelmi ügyintéző, anyaggazdálkodó-anyagbeszerző. Nyugdíj előtti utolsó két évét a Csomiépnél töltötte.

Olvasóink írták

  • 1. Legolas 2011. augusztus 25. 14:02
    „Köszönjük Laci bácsi, további sok sikert és jó egészséget!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a mindszenti sportcsarnokot

Mindszent - A tervek szerint tavasszal kezdődik a mindszenti sportcsarnok felújítása – tudtuk… Tovább olvasom