Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Lányok is tanulnának ménesgazdának Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Mintegy százhúsz végzős középiskolás vett részt a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán tegnap megrendezett nyílt napon Vásárhelyen. A mérnökképzés mellett a felsőfokú szakképzések is érdekelték a diákokat.
A vásárhelyi kar, folytatva a hagyományos, 6+1 féléves Bsc rendszerű mezőgazdasági és vadgazdamérnök-képzést, több új felsőfokú szakképzést is kínál leendő hallgatóinak. Az érdeklődők a tegnap megrendezett nyílt napon részletes tájékoztatást kaptak a karon folyó képzésekről, illetve a kollégiumi elhelyezési lehetőségekről, majd végigkalauzolták őket a kar legérdekesebb laboratóriumain, tantermein. A nyílt nap résztvevői között még határon túlról érkezőket is találtunk.

– A Zentán élő öcsém mindenféleképpen mezőgazdasági felsőfokú tanulmányokat szeretne folytatni ősztől, ám fontos neki, hogy azt magyar nyelven tanulhassa. Az újvidéki egyetemen azonban csak szerb nyelven oktatnak ilyet. Most nem tudott eljönni, így én vagyok a szeme és a füle – mondta Bálint Johanna, aki saját tapasztalatai alapján nyugodt szívvel ajánlotta testvérének a Szegedi Tudományegyetemet.

A végzős Mucsi Mónika ménesgazda szeretne lenni. A szerző felvétele
Sikeres volt a nyílt nap a mezőgazdasági karon.
A szerző felvétele

Az érdeklődők zöme a hagyományos mezőgazdasági mérnöki és vadgazdamérnöki tanulmányokat célozná meg, de olyan is akadt, aki ősztől szívesen venne részt valamelyik felsőfokú szakképzésen.

– Ménesgazda szeretnék lenni, örülök, hogy ilyen képzés is indul Vásárhelyen – mondta Mucsi Mónika, a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézményének utolsó éves tanulója.

– Nagyon szeretem a lovakat, imádok lovagolni, ezért jelentkezem ide – tette hozzá. Az eleki Deák Orsolya elmondta: azért tanulna szívesen a vadgazdamérnökin, mert szereti az állatokat, főként a nagyvadakat, és maga is vadászik.

Olvasóink írták

 • 13. danger 2011. március 06. 18:27
  „még a közelibe sé mönnyetök ennek a retöknek!!!”
 • 12. hecsedli 2011. január 31. 19:06
  „Hát ez most nem lesz kölcsönös,úgyhogy kisnyúl.......”
 • 11. Én2 2011. január 31. 17:02
  „hecsedi-felejtsél már el engem én elfelejtelek Téged.”
 • 10. Renchy 2011. január 31. 13:38
  „totya66-ha olyan lenne mint a G.D., akkor nem fordulhatott volna elő, hogy 160-an kezdtünk elsőben és végül 82-en diplomáztunk - igaz, nem ménesgazda, hanem agrármérnökként. Ja, és sokan az évfolyamtársaim közül az otthoni gazdaságot viszik tovább, nem cégeknél helyezkedtek el.
  A másik dolog, hogy nem kell ennyire szűk látókörűnek lenni, nem csak helybeliek tanulnak a főiskolán, a 82 végzősből anno 8-an voltunk helybeliek, a többiek az ország más részéből jöttek ide tanulni, sőt, volt 3 határon túli diáktársam is.”
 • 9. totya66 2011. január 31. 10:51
  „Ez kb olyan szak lehet mint a G.D számítástechnikai diploma ( Ha kiírja hogy "yes" akkor mit csináljak?).
  Bár a városban már így is alig lehet elférni a lovaktól, és a gazdák évente több száz új képzett szakember keresnek... olyan országokban ahol nem verték még szét a mezőgazdaságot és az állattenyésztést!
  De itt vezetőink megmondták semmi szükség ilyesmire, nálunk hatalmas a szellemi töke ezért nemzetközi hírű kutatólaborokra van szükség a gazdaság talpra állításához.”
 • 8. csillogás 2011. január 31. 08:06
  „1. hozzászólás Conquer 2011.01.29. 17:19 ... azért azt se felejtsd el, hogy ha a para.szt nem dolgozik, akkor az ur nem eszik. valahogy nem tudok nevetni a kommenteden.”
 • 7. szentlélek 2011. január 30. 13:05
  „hm...!

  "A magyar méneseket meg privatizálták, állami már egy sincs. Fájó szívvel láttam a mezőhegyesi ménest is"

  Ugyan keress már rá, hogy pl. az általad is említett mezőhegyesi ménes milyen tuljadonban van....”
 • 6. hecsedli 2011. január 30. 12:36
  „Miért kell mindenbe belevaúvaú.Nélküled is van élet.Vagy a második mondatod magadnak címezted?”
 • 5. Én2 2011. január 30. 08:23
  „Miért kell olyanokat tanítani akik nem tudnak elhelyezkedni az országban.Ökörség!”
 • 4. hm... 2011. január 29. 21:55
  „Sajnálom őket, mert mint magyar mezőgazdaság mint olyan már nincs. A magyar méneseket meg privatizálták, állami már egy sincs. Fájó szívvel láttam a mezőhegyesi ménest is, ahogy azt is széthordták és az istállóktól pár száz méterre már ott tornyosúl a szürke bérháztömb. :( Hol vannak azok a szép idők, amikor a lóval kijőve az istállóból egy rétet lát az ember?!
  Vöröskének meg igaza van, mind diplomás munkanélküli lesz, hacsak a családban nincs gazdaság, ahol majd dolgozni tud.”
 • 3. Vöröske 2011. január 29. 21:44
  „Éljenek a leendő munkanélküli diplomások!”
 • 2. Vörcsi 2011. január 29. 17:20
  „Nem nagyon bízom abban, hogy a pillanat benyomása hatására komoly szakemberek legyenek. Ha csak ennyi az identitásuk, ne induljanak állatdozóknak! Ez kevés.”
 • 1. Conquer 2011. január 29. 17:19
  „Trágyatündér képző, eke szak... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékérem Tóth Imrénének

Mindszent - A magyar kultúra napja alkalmából adták át a Mindszent Város Kultúrájáért emlékérmet az… Tovább olvasom