Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Lapszerkesztőség egy mártélyi parasztházban

Fotómasina a nyakba, jegyzetfüzet a zsebbe, s a Kaláris munkatársa máris indul a hírek, események után. Mártély lapja népszerű a faluban, sokan részt vesznek a készítésében.
Farkas Zoltán vezényletével készül a lap. Fotó: Tésik Attila
A kaláris nem más, mint gyöngyökből készített nyakék. A mártélyiak, ha ezt a szót hallják, az ékszer helyett egy újságra gondolnak. Ugyanis így hívják azt a helyi lapot, ami havonta megjelenik a faluban.
– Az újságot még a nyolcvanas évek végén Balázs Jánosné, Aranka álmodta meg. Akkor még alkalmi kiadvány volt, néhány oldalas terjedelemben – mesélt a kezdetekről Farkas Zoltán, a mostani újság szerkesztője. A középkorú férfi és családja hat esztendeje költözött Vásárhelyről Mártélyra. Farkasék Fodor József festőművész házát vásárolták meg. Azóta itt készül a lap.

A Kaláris eklektikus újság, vagyis a száraz híranyagon kívül riportok, beszélgetések, s egy kis irodalom is színesíti. Jó pár helybeli tollat ragadott, s megírta gondolatait, verseit, s kisebb novelláit, ezeket is közlik. A négy-öt fős miniszerkesztőség tagjai lelkesen gyűjtik az anyagokat. Itt nincs külön újságíró, fotóriporter, olvasószerkesztő. Farkas Zoltán nyakába akasztja a masinát, zsebébe dugja jegyzetfüzetét, s megy az események, hírek után.

– A lap próbál objektív maradni. Hiába önkormányzati lap, azokat a véleményeket is közöljük, melyek esetleg az újság vagy a polgármesteri hivatal munkájával nem értenek egyet. Ami fontos: nem vállalunk fel igazságosztó szerepet – állította Farkas.

Havonta 570 példányban jelenik meg ez az ingyenes kiadvány. Egy ilyen kis faluban, mint Mártély, az önkormányzat számára a legfontosabb a működés anyagi feltételeinek biztosítása. Ezen túl azonban figyelembe kell venni a lakosok tájékoztatását is. Ezért döntött úgy a testület, hogy áldoz a Kalárisra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írásszakértő és grafológus lett a BV-tisztből

Írásszakértői munkája közben még egyszer sem tévedett a vásárhelyi Maczelka László, aki azután… Tovább olvasom