Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Látáscsökkentként iratkozott be a vásárhelyi főiskolára

Hódmezővásárhely - A látáscsökkent Szabó Gabriella informatikus mérnöki diplomát szerzett Vásárhelyen. Speciális beszélő szoftver, illetve a képernyőn megjelenő szöveget, ábrákat felnagyító program segítségével dolgozik.
A látáscsökkent Szabó Gabriella informatikus mérnöki diplomát szerzett Vásárhelyen. Speciális beszélő szoftver, illetve a képernyőn megjelenő szöveget, ábrákat felnagyító program segítségével dolgozik. Álma, hogy szakmájában helyezkedhessen el. Naponta átjár Szegedre, ahol egy egyesületnél koordinátor.

Nem mindennapi feladatra vállalkozott Szabó Gabriella három társával együtt. A látáscsökkent, illetve vak fiatalok 2002-ben sikeresen felvételiztek a Gábor Dénes Főiskola vásárhelyi konzultációs központja által indított informatikus mérnöki szakra. A 34 esztendős vásárhelyi nő látáscsökkentként elsőként szerezte meg diplomáját január végén.

Szabó Gabriella speciális szoftver és nagyítóprogram segítségével dolgozik a számítógépen. Fotó: Tésik Attila

– Tizenhét éves koromig semmi baj nem volt a szememmel. Aztán hirtelen romlani kezdett a látásom. Több orvoshoz is elmentem, de egyikük sem tudott segíteni rajtam. Ma már csak egy erős nagyító segítségével tudok olvasni, s azt is lassan. A tévét pedig már szinte nem is látom – mesélte.

Gabriella elmondta: 15 évnek kellett eltelnie, mire fel tudta dolgozni tragédiáját. Fiatalon megszerzett jogosítványának búcsút kellett mondania, valamint már családalapításra sem akar gondolni. Érettségizni nagyon nehezen sikerült neki, s eleinte nem is foglalkozott a továbbtanulással.

Az ingázás sem egyszerű

Hazánkban százezrek ingáznak naponta otthonuk és munkahelyük között. Az egészségeseknek talán meg sem fordul a fejükben, hogy a látáscsökkenteknek vagy a vakoknak már ez is milyen komoly feladat. Szabó Gabriellával nem egyszer előfordult, hogy rossz buszra szállt, mivel nem látja, mi van ráírva, és nem mindig segítenek neki utastársai. A szegedi tömegközlekedésben viszont nagyon jónak tartja, hogy a buszok, villamosok és trolik többségén bemondják, milyen megállóhely következik.

– A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesületének (Vagycsome) vásárhelyi körzeti csoportjához fordultam, hátha segítenek munkát találni. Eleinte kisebb-nagyobb feladatokat láttam el, aztán hallottam erről a főiskolai lehetőségről – folytatta.

Korábban meg sem fordult a fejében, hogy számítógéppel foglalkozzon. Még azt sem tudta, hol kell bekapcsolni a gépet. Ennek ellenére belevágott. Nagyon nehezen ment a tanulás, mivel egészségesekkel került egy csoportba. Ő és másik három társa írásban nem tudott vizsgázni, csak szóban. Az órákon sem jegyzetelhettek, maradt a diktafon.

Egy könnyítést azonban tett nekik a főiskola vezetősége, méltányosságból elengedték nekik a tandíjat. A négy látáscsökkent, illetve vak hallgató közül elsőként Gabriella szerezte meg diplomáját január végén.

Jelenleg a Vagycsome szegedi irodáján koordinátorként dolgozik. Nagy álma, hogy szakmájában helyezkedhessen el, vagyis informatikus mérnökként alkalmazzák valahol. Pályázati úton már otthoni gépére is telepítették azt a speciális beszélő szoftvert és nagyítóprogramot, amellyel dolgozni tud.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmilliót kapnak a vásárhelyi rendőrök

Hódmezővásárhely - A járőrök túlóráinak kifizetésére, üzemanyagra, valamint két új motorkerékpár,… Tovább olvasom