Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Látogatási tilalom Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A városban és a környező kistelepüléseken mérsékelt influenzajárvány alakult ki.
Péntektől látogatási tilalmat rendeltek el a vásárhelyi Erzsébet kórházban – jelentette be csütörtökön a vásárhelyi közgyűlésen Tombácz Zsuzsanna a regionális ÁNTSZ járványügyi osztályvezető főorvosa. Elmondta: a városban és a környező kistelepüléseken mérsékelt influenzajárvány alakult ki. Ezért a tilalom.

Az új influenzával, a H1N1-gyel kapcsolatban a tiszti főorvos is a védőoltás fontosságát hangsúlyozta. Vásárhelyen eddig közel 8 ezren kapták meg ingyen az oltást. Például a kórház 400 dolgozója közül mintegy 150-en. Ezt nagyon kevesellte Lázár János polgármester.

Lázár: nem fizetnek táppénzt azoknak a kórházi dolgozóknak, akik nem vették fel az ingyen oltást. Fotó: Tésik Attila
Lázár: nem fizetnek táppénzt azoknak a kórházi dolgozóknak, akik nem vették fel az ingyen oltást
Fotó: Tésik Attila

Közölte: nem fizetnek táppénzt azoknak a kórházi dolgozóknak, akik nem vették fel az ingyen oltást, s megbetegednek a H1N1-től. Ebben nincs kompromisszum – mondta –, nem szeretné, ha veszélybe kerülne a vásárhelyiek ellátása. Szigorú intézkedést vár el az intézmény főigazgatójától, Kallai Árpádtól. A kórház vezetője elmondta: Vásárhelyen eddig 15 H1N1-gyanús páciensük volt, közülük 5-nek zárult pozitív eredménnyel a vizsgálata, 2 beteg szorult kórházi kezelésre.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. JB007 2009. december 14. 17:28
  „Az ingyenes oltás erőltetése sokmindenkinek lehet az érdeke, de nem hiszem, hogy a gyógyszergyártóé. A hírek hetekkel-hónapokkal ezelőtt arról szóltak, hogy a kormány/állam vett x millió vakcinát. Innentől már nem hiszem, hogy érdekli a gyártót, hogy beadják vagy sem.
  Inkább örüljünk, hogy oltásügyben egy véleményen vannak a parlamenti pártok.
  ;)”
 • 25. Én2 2009. december 14. 16:45
  „lj. nem akar táppénzt fizetni a kórházi dolgozóknak ha nem oltatkoznak be. Ma hallottam a rádióban de én is tudtam, hogy ez törvényellenes. De ő akkora úr, hogy e felett áll. Megteheti???”
 • 24. zanane 2009. december 14. 15:42
  „A suliba, ahová a gyerekem jár szinte már hetente küldik a papírokat, hogy a kedves szülő, aki még nem oltatott az oltasson, mindenképpen, méghozzá az ÁNTSZ javaslatára, hogy egy világméretű járványt előzzünk meg. A gyerekem elsős. Nem adattam be neki a védőoltást, de az egyik nap azzal jött haza, hogy a tanárnéni vinni akarta oltani, ő viszont volt olyan talpraesett, hogy nem hagyta magát, miszerint az anyu nem írta alá a papírt. még jó, hogy megbeszéltem vele. Ez pl nem erőszak? mi az, hogy mindenki maga dönti el akarja vagy sem, de azért szinte kényszerítik az embereket. Tömeghisztéria, meg jókora bevételi forrás, ami nem úgy hozta a hasznot amit reméltek. Ennyi. Sőt, én még azt is el tudom képzelni, hogy a nagy haszon reményében "áldoznak" fel embereket, akik "véletlenül" belehalnak a H1N1-be, de mit számít pár emberélet, ha mellette óriásit lehet kaszálni, ha beijed a birka nép... ennyit erről.”
 • 23. Pengemester 2009. december 14. 07:29
  „Veszprémben a megyei kórház izgatója egy Rácz Jenő nevű ember (AZ a Rácz Jenő,igen) . Igazgató-főorvosként "csak" annyit jelentett ki,hogy mivel a munkavégzés közben is megbetegedhetnek az alkalmazottak,az gyakorlatilag üzemi baleset. De,ha nem vette föl az oltást Doktor Okos Tódor,akkor ne várja a 100%-os táppénzt,csak normál táppénzre jogosult. Egyébként újabban mindenki a szövődményektől kell,hogy féljen:basszuskirály!!! Akkor miért nem azokra készülnek? Miért nem építenek felüljárót minden gyalogos átkelőhelyre?! A baleset az,ha kimegy a polgár az utcára,szövődmény meg ha jön egy idióta kilóhússzal,és letarolja. Egyre izgalmasabb ez a dolog egyébként. Tudjatok róla,az eü. miniszter 2008.júniusában fogadta el az intézkedési tervet egy világméretű influ-járvánnyal szemben. (googlézd ki a doksit,meg fogsz lepődni,hogy mi mindenre gondoltak már akkor) Még valami:a legújabb verzió szerint ezerrel tombol a vírus január közepén. Aham,az úgy lesz a mínusz tíz-tizenöt fokban. Vagy mondjuk épp napok múlva,ha beüt egy ilyen nem fehér embernek való hideg. Már várom a fejleményeket. Egyébként Csongrád megye 6.-os vk. területén van olyan általános iskola,ahol osztályfőnöki figyelmeztetéssel zsarolják a még beoltatlan gyerekeket. Erre tessék gombot varrni.”
 • 22. JB007 2009. december 12. 15:46
  „Zugbrugiel 2009.12.12. 10:55
  :)))

  Google kellett hozzá, nem az én világom.”
 • 21. Agyalapi 2009. december 12. 14:00
  „Lázár az oltás mellett. És Orbán meg Navracsics? Rossz fiú....”
 • 20. Zugbrugiel 2009. december 12. 10:55
  „JB007 2009.12.12. 10:50 A nick neved nem egészen pontos. Az ATC kód szerint: J07BB02, ugye jól gondolom? :)))”
 • 19. JB007 2009. december 12. 10:50
  „zugbrugiel!
  Direkt odaírtam, hogy sarkos a példa. Jó lenne hinnem, hogy minden kórházi dolgozó sokat tud a virológiáról, de ebben maradok szkeptikus. A példád jó, ha a kőművesek tudnak a hőhidak keletkezésének okairól, akkor miért van egy csomó szigeteletlen koszorú? ;)”
 • 18. Zugbrugiel 2009. december 11. 22:37
  „JB007 2009.12.11. 21:27 "...egy idegosztályon dolgozó éjszakás nővér miért is tud többet a virológiáról, mint egy kőműves?

  Mert a nővérnek talán jobban a szakmájába vág, vannak kötelező továbbképzések is. A malterkeverés és a hőhidak keletkezésének okairól valószínűleg a kőműves tud többet, pedig azok is le vannak írva a szakkönyvekben :)

  Hiteles? "Az Országos Gyógyszerészeti Intézet...elismerte, hogy nem ismerik minden hatását a vakcinának, de szerintük nem is a hatást vizsgálták, hanem, hogy az oltás kiváltja-e a megfelelő immunválaszt, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy a "forgalomba hozatali engedély kiadása után is folyamatosan figyeli a cég és a hatóság a készítmény biztonságos alkalmazását. A mellékhatás bejelentés fontosságára ezúttal külön is felhívjuk a szakemberek figyelmét". A rövid távú hatások között mégis felsorolták a következőket. "fájdalom, bőrpír, duzzanat és beszűrődés az oltás helyén; fáradtságérzet, rossz közérzet, fejfájás, ízületi fájdalom, verítékezés, izomfájdalom, láz". Gyakorlatilag kialakulhat az influenza fertőzés tüneteinek teljes palettája. És ezek az enyhébbek.
  Ám: "Az oltás rizikócsoportját az OGYI szerint az anafilaxiás reakciótól eltérő, a vakcina bármely összetevőjével (ezen belül a segédanyagok bármelyikével), a tiomerzállal, vagy a nyomokban visszamaradt tojásfehérjével, formaldehiddel, gentamicinnel, neomicinnel, vancomicinnel és ciprofloxacinnal szemben túlérzékeny emberek alkotják." Ezért ezt az oltást csak komoly rendelői háttérrel szabad(na) beadni, mert súlyos, előre nem kiszámítható allergiás reakciók léphetnek fel, amit életmentő gyógyszerekkel kell kezelni. Itt meg sem említik a késői szövődményként jelentkező Guillain-Barré szindrómát (súlyos idegrendszeri károsodás), amely rossz esetben halálhoz vezethet.

  Filctoll 2009.12.11. 21:41 Úgy tudom, hogy Debrecenben Kósa Lajosnak hívják a polgármestert. Azt viszont nem tudom, hogy ott ilyen szakkérdésekben direkt-utasításos rendszer működik-e...

  Akinek meggyőződése, hogy kell az oltás, ADASSA BE, ne tántorítsa el semmi.”
 • 17. Filctoll 2009. december 11. 21:41
  „Én2 - Igazad van! És akkor mi a helyzet ha valaki felveszi az oltást és mégis megfertőződik? (Pl egy Debreceni rendőr) Táppénz nuku?”
 • 16. JB007 2009. december 11. 21:27
  „Most Én2-vel értek egyet. Én is felvettem, de führerünk kijelentése kicsit erős...

  Egyébként pl. egy idegosztályon dolgozó éjszakás nővér miért is tud többet a virológiáról, mint egy kőműves? Olvasni mindkettő tud. (Sarkos a példa, kéretik nem pellengérre állítani!)

  Valamint egyszer írja már le valaki (pl. zugbrugiel), hogy mi a hiteles forrás ez ügyben!”
 • 15. nemtom 2009. december 11. 21:21
  „ezt nem hiszemel bráner joni már megint agyal nem ö ö ö ö ö fizeti a táppénzt”
 • 14. Beth 2009. december 11. 20:38
  „Mondjuk hallottam már egyéb fenyegetést is, miszerint ha nem veszik fel az oltást, akkor ...”
 • 13. Zugbrugiel 2009. december 11. 17:58
  „zanane 2009.12.11. 17:37 "...miért nem tették mindenkinek kötelezővé,mint a gyerekeknél a védőoltásokat?"

  Ez konkrét, friss eset:
  Egyik iskolában az egyik osztályban beoltottak 6 gyereket a H1N1 ellen. Vajon kik nem jöttek iskolába a következő napokban...? Éppen hatan voltak. Nem állítok semmit, nem vonok le következtetéseket, csak tények.

  Továbbra is: aki 100%-ig megbízik az oltásban, ADASSA BE, mert ez szíve joga!”
 • 12. Zugbrugiel 2009. december 11. 17:51
  „Beth 2009.12.11. 12:20 A politikát Te keverted és kevered bele a mondandódba, én eü. dolgokról írtam.
  Ha beadattad, őszintén kívánom, hogy ne legyen belőle semmi problémád és még hatásos is legyen, legalább arra az egy hónapra.
  Az oltással kapcs. információk nem a könyvtárban találhatók. Én úgy gondolom, hogy az önrendelkezés és a józan ész jogán lehet és kell tájékozódni, mit akarnak a szervezetbe bejuttatni.
  A Kossuth Rádió mint hiteles hírforrás? Igen, abban valamikor azt is bemondták, hogy a szocializmus és a Kádár rendszer jó dolog, azt is elhittük (vagy nem?) :)
  A bizalom fontos dolog, de egy gyógyszert előállító cégnél a profit fontosabb, mint az egyéb szempontok. 4 milliárd azért szép summa...
  Szóval aki úgy érzi, hogy akkor dönt jól, ha beadatja, tegye meg. De azért legyen meg a többieknek az a joga, hogy nem kér belőle és ezért ne érhesse retorzió.”
 • 11. zanane 2009. december 11. 17:37
  „Nos, elég morbid, hogy pont az eügyi dolgozók legjava nem veszi fel az oltást... hát lehet, hogy tudnak valamit róla, nem? Speciel igazuk van, én sem szorgalmazom, szerintem is az egész csak tömeghisztéria.
  Az meg egyenesen nevetséges, hogy Lázár apánk eldöntötte, hogy aki nem veszi fel és esetleg megbetegszik nem kap táppénzt. hát hogy lehet ilyet megtenni ebben az országban? Bár már lassan mindent meg lehet...
  Ha annyira veszélyes meg ilyen-olyan ez az egész H1N1 akkor meg miért nem tették mindenkinek kötelezővé,mint a gyerekeknél a védőoltásokat?”
 • 10. Én2 2009. december 11. 15:09
  „Úgy néz ki mintha a pártrendszerbe volnánk az átkosba, kötelező a védőoltás felvétele. Kötelező az átkosba volt amit lj állandóan szid. Akkor most mi van. A táppénz alanyi jogon jár nem vonhatja meg, ki ő az atyaúristen.
  Nekik kellene megvonni a költségtérítésüket, meg sok mindent,
  Felháborító.Én felvettem ugyan az oltást de nem kényszerből hanem önszántamból és mindenki azt tegye.”
 • 9. Beth 2009. december 11. 12:34
  „Elég sajnálatos, hogy csak ilyen határozott intézkedésre kapják fel a fejüket az emberek.

  Na, mindegy.
  Amúgy valami igaza van a polgármesternek, ingyen adták, nem kellett fizetni érte és mégsem vette fel.”
 • 8. Beth 2009. december 11. 12:20
  „Zugbrugiel! Igen, én felvettem. Nem, nem vagyok egészségügyi dolgozó.
  De nem gondolom, hogy az összes, az egészségügyben dolgozó ember sorban áll a könyvtár előtt, az ehhez kapcsolódó orvosi könyvet kikölcsönzi, átadja egymásnak.
  Nagyban belekeverték a politikát, az emberek már nem hisznek senkinek, semminek. Egymásnak sem. Azt gondolják: ha beoltatta magát, akkor mszp-s, ha nem, akkor fidesz-es. Ha a gyerekét is, akkor meg egy majom.

  Tudod én hallgatom rádiót, pontosabban a Kossuth adót. Itt (a médiatárban utólag meghallgatható) olyan hírműsorokat szerkesztenek reggelenként, délelőttönként, ahol azok az emberek szólalnak meg, akik valamicskét értenek hozzá. Nem 15 másodperc műsoridőt szánnak rájuk, hanem részletesen tájékoztatnak. Itt tudtam meg egyebek között azt (igaz nem ellenőriztem), hogy a vakcinát olyan szerrel tartósították, amit az infúzióknál is használnak. Tehát nem lehet káros.
  Ne haragudj, de én bízom még azokban az emberekben, akiknek az a munkájuk, hogy vakcinát állítsanak elő.”
 • 7. hecsedli 2009. december 11. 11:26
  „Hajrá vörösök már csak négy hónap.Egyébként nem tudom mit szólna bárki ha egészségügyi dolgozó fertőzné meg őt esetleg családtagját.Undorító hogy bármiből politikát csináltok.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rádi Norbert a megbízottakban hisz

A körzeti megbízottak munkájában és az azonnali bíróság elé állításban hisz Rádi Norbert, Vásárhely új rendőrkapitánya, aki egyelőre naponta ingázik Csongrádról. Tovább olvasom