Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Latorcai: szükség van az őszinte emlékezésre

Hódmezővásárhely - A kormány több milliárd forintot fordított a magyarországi holokauszt 70. évfordulója alkalmából rendezett emlékév projektjeire - mondta a politikus Vásárhelyen.
A holokauszt sorstragédiájának feldolgozásához szükség van az őszinte emlékezésre, a saját múltunkkal való szembenézésre, csak ezáltal remélhetjük, hogy sikerül valamit jóvátennünk a szörnyűségekből - jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára vasárnap Hódmezővásárhelyen.

A politikus A XX. századi népirtások Európában és a keresztény-zsidó együttélés színterei ma című tudományos konferencia zárónapján úgy folytatta: ami ezen is túlmutat, az a közösségvállalás az egykori és a mostani üldözöttekkel, vannak ugyanis olyan bűnök, amelyeket csakis a jelenben és a jövőben lehet jóvátenni.

A haláltáborokban meggyilkoltakat nem támaszthatjuk föl, de kötelességünk a gyűlöletkeltés elutasítása, a kiállás az elesettekért, a megfélemlítettekért, az üldözöttekért, az aktív cselekvés – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, hanem az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája. Ébren kell tartani az emlékét, hogy a jövő nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyűségeket, melyek egyszer már megtörténtek. A vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával is közelebb lehet jutni a Pilinszky János költő által megfogalmazott célhoz: "jóvátenni azt, ami megtörtént" - fejtette ki Latorcai Csaba.

A kormány több milliárd forintot fordított a magyarországi holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett emlékév projektjeire és további 1,8 milliárd forinttal segítette a civil szervezeteket könyvek, oktatási segédanyagok, filmek elkészítésében, kulturális rendezvények, megemlékezések szervezésében – tudatta a politikus.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a zsidó kultúra és örökség megőrzése a kormány kifejezett szándéka, ezért 2015-ben is több kiemelt projektet támogat: 4,5 milliárd forintot biztosít az átfogó zsinagóga-rekonstrukciós programra a fővárosi Rumbach utcai zsinagóga és az Alma utcai szeretetotthon felújítására, a miskolci és a szegedi zsinagóga állagmegóvási munkáira, a rabbiképző könyvtárának megmentésére.

A kormány foglalkozik a zsidó temetők megmentésével is. Ehhez jogi szempontból rendezni kell a temetők helyzetét és meg kell teremteni a munkálatok szervezeti kereteit is – közölte Latorcai Csaba.

A háromnapos tudományos tanácskozáson hazai és külföldi kutatók tartottak előadásokat a huszadik századi népirtásokról. A konferencia zárónyilatkozata szerint az esemény legfőbb tanulsága, hogy Európában sok nemzet hordoz magában jogos sérelmeket, de egyetlen nép fájdalma, egyetlen ember halála sem helyezhető a másik elé. A zárónyilatkozat kiemeli: a nemzetek, államok, felekezetek közötti konfliktus soha többé nem torkollhat népirtásba, minden vitás kérdést a méltányosság, az egyéni és közösségi jogok, egymás szempontjainak kölcsönös figyelembevételével, az erőszak minden formájának elutasítása mellett lehetséges csak rendezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semmije sem maradt a 65 éves Marikának

Két nap alatt kétszer pusztított tűz a mindszenti Szabadság utca egyik családi házában. Tovább olvasom