Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Lázár a BKV-ról: Tarlós ne csak tartsa a markát

A Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja arra kéri a BKV ügyében Tarlós István főpolgármestert, hogy "ne csak tartsa a markát", hanem álljon elő megoldási javaslatokkal is - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője pénteken a Fidesz-KDNP egri frakcióülése után
Lázár János egri sajtótájékoztatóján a még elfogadandó sarkalatos törvényekről szólva megerősítette: ötpárti megbeszélést javasol a Fidesz-KDNP a kampányfinanszírozási, a választási eljárási, valamint a pártok működésére vonatkozó tervezetekről. Elmondta, a kormánypártok nyitottak az MSZP-nek a kampányfinanszírozás kérdésének rendezéséről szóló, már a Ház előtt fekvő törvényjavaslatának megvitatására.

Ezeket a megbeszéléseket júniusig szeretnék lezárni, így az említett sarkalatos törvényeket ősszel fogadhatja el az Országgyűlés - tájékoztatott.
A végtörlesztésre rátérve a frakcióvezető azt mondta: ez az elmúlt kétéves kormányzás legnagyobb sikere. Ez egy szimbóluma annak, hogy a nagy gazdasági érdekcsoportok a közteherviselés asztalához lettek kényszerítve - fogalmazott, megjegyezve, hogy a végtörlesztés várhatóan 160 ezer család életében jelent érdemi változást, és remélik, hogy a bankszövetséggel kötött megállapodás további százezreknek ad lehetőséget, hogy megszabaduljanak a devizahitel terhétől. Hozzátette: az átlagtörlesztés ötmillió forint volt, és a december 31-ig törlesztők közül 17 ezren vettek fel forinthitelt. A végtörlesztésről és az árfolyamgátról Pálffy István KDNP-szóvivő azt mondta: ennek köszönhetően megközelítőleg 350 milliárd forinttal "vagyunk beljebb", ami megjelenhet a fogyasztásban, a megtakarításokban, így például az állampapírpiacon is.

Lázár János a következő két év várható nagy sikerének a közmunkaprogramot - amelynek keretében ma 210 ezren dolgoznak - és a foglalkoztatáspolitikai változtatásokat nevezte.

Az önkormányzatok helyzetével is hosszasan foglalkoztak a kormánypárti képviselők. A frakcióvezető erről szólva közölte: a kabinet eltökélt abban, hogy áttérjen egy feladatfinanszírozási rendszerre. A helyhatóságok adósságállománya ügyében az a megállapodás született, hogy a kormánynak, az önkormányzatoknak és a bankoknak közösen kell megállapodásra jutniuk. Rossz hír lenne a magyar bankrendszernek, ha a kabinet elzárkózna az együttműködéstől, ez ugyanis azt jelentené, hogy helyhatóságok ezres nagyságrendben képtelenek lennének visszafizetni adósságukat - figyelmeztetett, majd arról tájékoztatott: Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, hogy a Fidesz önkormányzati kabinetje tegyen javaslatot arra, milyen megoldás képzelhető el a bankokkal közösen. A kormányfő ugyanakkor jelezte, hogy olyan megoldás, mint a végtörlesztés, kizárt - idézte szavait. Lázár János azt is megjegyezte, sok önkormányzat védelmet kért a kormánytól a bankokkal szemben, mert egyes bankcsoportokra, "általában osztrák pénzintézetekre", az jellemző, hogy lehetetlen feltételek elé akarják állítani a települési önkormányzatokat. Kérdésre válaszolva megjegyezte: szerinte a főváros és a megyei jogú városok képesek lesznek kezelni az adósságukat, a közepes és kisebb városok viszont a kérdés rendezése nélkül nem. A témában kilátásba helyezte a stabilitási törvény módosítását is egy ponton.

Téma volt a tanácskozáson a BKV helyzete is, amellyel kapcsolatban a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja arra kéri Tarlós István főpolgármestert, hogy "ne csak tartsa a markát", hanem álljon elő megoldási javaslatokkal is - ismertette Lázár János, hozzáfűzve: nem javították a frakcióülés hangulatát azok a hírek, amelyek szerint esetleg prémiumokat vesznek fel a BKV-nál. Megjegyezte, reméli, ez nem igaz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormánypárti politikusok fontosnak tartják és támogatják Tarlós István munkáját, de a BKV helyzetének megoldása érdekében a fővárosnak is javaslatokat kell tennie.

Bejelentette azt is, hogy olyan hulladékgazdálkodási törvénynek kell születnie az Országgyűlésben, amely alapján a hulladékgazdálkodás állami vagy közösségi tulajdonban lesz. Ugyanezt tűzték ki célul a vízi közművek esetében is - emlékeztetett.

Az egyházügyi törvény ügyében arról tájékoztatott a frakcióvezető, hogy "első körben" húsz alatt lesz azoknak a vallási közösségeknek a száma, amelyeknek az egyházzá nyilvánítását javasolja a kormányoldal a parlamentnek. Azt mondta: most ezekre a közösségekre mondanak igent, de a többiekre sem mondanak nemet. Magyarországon mindenkinek kötelessége a lelkiismereti és vallásszabadság tiszteletben tartása - jelentette ki.

Az Országgyűlés vallásügyi bizottsága pénteken tíz órakor kezdődött ülésén tárgyalja az új egyházügyi törvény módosítására vonatkozó testületi indítványt. Az MTI értesülése szerint tizenhét további felekezetet javasolhat egyházi elismerésre az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága a parlamentnek a tavaly elfogadott egyházügyi törvény mellékletének módosításával.

Lázár János a következő két év legfontosabb céljának azt nevezte, hogy megtartsák a meglévő választóik bizalmát, visszaszerezzék azokét, akikét elveszítették, s "netán" új szavazók bizalmát is elnyerjék. Szerinte biztos, hogy egy más típusú parlamenti politizálás következik, mert mások lesznek a témák.

A frakcióvezető beszámolt továbbá arról, hogy az egri évadnyitó frakcióülésén nagy vita volt a járások ügyében.

Azt is meg kell válaszolni, miért van szükség járásokra, amelyeknek azt a célt kell szolgálniuk - vagyis e kérdésre az a helyes válasz -, hogy az emberek jobb államigazgatási szolgáltatásokban részesüljenek - mondta ezzel kapcsolatban, majd idézte a frakció polgármester tagjainak véleményét, akik szerint a járásoknak és a helyi önkormányzatoknak szimbiózisban kell működniük.

A vita középpontjában Budapest volt - jelezte, majd közölte: Láng Zsolt, a parlament önkormányzati bizottságának elnöke, II. kerületi polgármester vezetésével egyeztetés kezdődik arról, hogy a járáshatárok és a kerületek hogyan viszonyulnak majd egymáshoz. A vidéki észrevételeket Kósa Lajos és Rácz Róbert vezetésével mérik fel - tette hozzá. Lázár János szavai szerint így újabb egyeztetési körre lehet számítani, ugyanis a jelenleg tervezett körzethatároknak nagy a kritikája a frakcióban.

A Malévet érintő kérdésre - Orbán Viktor szavait tolmácsolva - azt válaszolta: jelenleg nincs olyan megoldás, amely pozitív választ adna arra a kérdésre, hogy lesz-e új nemzeti légitársaság. Közölte azt is, hogy némileg felborzolta a kedélyeket a frakcióülésen Oszkó Péter volt pénzügyminiszter tevékenysége, vagyis az, hogy 2011. április óta a Wizz Air igazgatóságának tagja.

A tíz év alatti egymillió új munkahelyről szóló kormányzati célkitűzést firtató újságírói kérdésre Lázár János azt válaszolta: a kabinet célja nem változik, a helyzet a világban azonban igen, ezért e célkitűzést sokkal nehezebb teljesíteni, mint bármikor máskor.

Azt is elmondta, hogy át kell tekinteni az elszámoltatás kérdését, ezért a jövőben egy frakcióülésen beszámolót kérnek Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztostól.

Olvasóink írták

 • 10. apa22 2012. február 24. 22:41
  „Pokolgép: "láncos kutyák marják a koncot,mindegyik ugat a jobb falatért,senki sem tudja mit hoz a holnap,élet vagy halál a tét"”
 • 9. jim1241 2012. február 16. 09:29
  „erre nem tudott,se köpni se nyelni”
 • 8. jim1241 2012. február 16. 09:24
  „erre azt mondta tarlós mi urunknak sir,gróf atyaisten lázár jánosnak,pont te mondod komám a megyei jogú városok közt legnagyobb adósággal rendelkeztek tatám.”
 • 7. papika56 2012. február 11. 17:17
  „Addig míg a BKV 500 millió ft jutalmat osztott szét e-hónapban a vezetőknek --, meg vissza kapták a több tízer ft benzin kártyájukat !!!!!!!a polgmester tudta nélkül ???? HÁÁÁT milyen felügyelet van ott ????
  a dolgozók se minbér emelést nem kaptak, se bér kompenzációt --mert arra már nem jutott. !!!”
 • 6. Együgyű 2012. február 11. 13:03
  „,,Lázár a BKV-ról: Tarlós ne csak tartsa a markát"
  Már ilyen a feszült a helyzet a Fidesz-KDNP parlamenti képviselőcsoportja és Tarlós István főpolgármester között?
  Akkor már vélelmezem az agonizálás beindult? Mikorra várható Tarlós idegi összeomlása? Jól átvágta Őt ezek szerint a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége. Tényleg hiába járt Viktor apához is többször? Nem segített neki? Ezek szerint megint a pártja szavazókat veszthet? Pedig Tarlós bácsi az utolsókig védte Őket.
  Na de még módosulhat az álláspont?”
 • 5. Qllancs 2012. február 11. 10:39
  „Már is elveszítettek 1,2 millió -15 % SZAVAZÓT !!!!!!
  Ha most lenne választás --BE SE KERÜLNÉNEK a Parlamentbe !!!!!”
 • 4. Minibusz 2012. február 10. 18:38
  „De én vagyok a hülye, hogy elolvastam a cikket!
  Csak megint felhúztam magam rajta.

  Az adósságot meg úgy fogják "visszafizetni", hogy hoznak egy törvényt, és kész.
  De ez csak azokra a városokra lesz alkalmazható, amire majd ők megmondják!

  Kezdődik a szép új világ!
  Ja!
  És ne csodálkozzunk azon, ha ezek után ezek a bankok, ezt a veszteséget rajtunk akarják behozni!
  Mert ez is benne van a pakliban.”
 • 3. kristóf65 2012. február 10. 18:13
  „Lázár Úr inkább találja ki azt, hogyan fogja visszafizetni az általa felhalmozott adósságot Hódmezővásárhely.”
 • 2. zsuzsa1 2012. február 10. 17:25
  „"Lázár János a következő két év legfontosabb céljának azt nevezte, hogy megtartsák a meglévő választóik bizalmát, visszaszerezzék azokét, akikét elveszítették, s "netán" új szavazók bizalmát is elnyerjék. Szerinte biztos, hogy egy más típusú parlamenti politizálás következik, mert mások lesznek a témák. "

  Hát igen, a hatalomvágy nagy ÚR! Pedig már LJ-nek és holdudvarának van elég! Jó lenne már az EMBEREKRE is gondolni!Azokra, akik rájuk szavaztak, s azokra akiket állítólag fontosnak tartanak. Tenni is kéne értük, tenni, de azt érezhetőenJOBBAN. Most is érezzük, hogy vannak, de minek?! Azért, hogy ők minél jobban éljenek, mi pedig már lecsúsztunk a béka f...ke alá. Valaki elmagyarázhatná már nekik, hogy megszorításból nem lesz több (csak nekik, igaz ezt tudják), az országban a fogyasztás csökken, csökken a termelés is, tehát csökken a bevétel is, akkor mitől is várják a fellendülést? ! Úgy ahogy vannak meneszteni kellene az összeset! Nem hogy még két évig itt tartani őket!!! Bort isznak és vizet prédikálnak. Ebből nem lesz semmi! Nem hiába van meg külföldön a vélemény Magyarországról!”
 • 1. Agyalapi 2012. február 10. 14:47
  „Ez a Tarlós nagy szálka a torkukban. Pedig ők akarták annyira Budapestet is a magukénak. Csak hát egy szálkát kivenni a torokból nem egyszerű, és betyárul fáj.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz-KDNP-frakcióülés: Lázár cáfolta a puccskísérletről szóló híreket

Lázár János cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a magyar kormányt és személyét célzó… Tovább olvasom