Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Lázár: A kórház és az oktatás maradjon Vásárhelyé

Hódmezővásárhely - Elfogadta szerdán a vásárhelyi közgyűlés a város 2011-es költségvetési koncepcióját. Lázár János azt mondta, még nem lehet tudni, hogyan alakul az önkormányzati finanszírozás, de a kórháznak és az oktatásnak városi fenntartásban kell maradnia.
Stabilitás, fenntarthatóság, minőségi szolgáltatás és folyamatos fejlesztés – ezek alapján állították össze Vásárhely 2011-es költségvetési koncepcióját – hangzott el szerdán a rendkívüli közgyűlésen. Lázár János polgármester kijelentette: minden költségvetési koncepció egy vízió. A jövő évi pedig pláne, hiszen még nem lehet tudni, mi marad önkormányzati és mi állami finanszírozásban.

– A kórháznak az önkormányzatnál kell maradnia. Ki kell tartani a saját oktatás mellett is – hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette: utóbbit országgyűlési képviselőként nem biztos, hogy a környék kistelepüléseinek is javasolja, azok inkább adják át az óvoda, iskola fenntartását az államnak.

A szociális ellátásról Lázár János azt mondta, ezen a területen már több kérdés is felmerül. Az önkormányzatnak kell-e fenntartania egy olyan szociális intézményt, amelyben az ellátottak 73 százaléka nem vásárhelyi? Hasonlóan problémás a helyzet a gyermekétkeztetés térítési díjával.

– Ugyanannyit fizetek az óvodai étkezésért, mint az, akinek alacsonyabb a jövedelme. Az országban először próbáljuk meg differenciálni az étkezési térítési díjat. Jövedelemtől függően havonta 24 ezer, de akár 6000 forintot is fizethet valaki a gyereke étkezéséért – fejtette ki.

Nincs lehetőség arra sem, hogy üres épületeket fenntartsanak – állapította meg. Azt mondta, ha elfogy a gyerek az iskolából, le kell zárni az intézményt. Embertelennek tartja az önkormányzat összességében 1 milliárdos gáz- és villanyszámláját. Ezért hosszú távon az önkormányzatnál maradó intézményeknél – például a kórház, a Németh László iskola – energiakorszerűsítést kell végrehajtani.

Kegyetlenek lesznek az intézményeik kiadásainak lefaragása tekintetében, mindenhol 15 százalékos racionalizálásra kértek javaslatot – jelentette ki. Az önkormányzati cégeknek a saját lábukra kell állniuk, amelyiknek nem sikerül, azt meg kell szüntetni – fejtette ki Lázár János. A városvezető szerint ugyanakkor fejlesztésre is szükség van. Okosan, minimális önerővel, lehetőség szerint csak az európai uniós pályázatokat kihasználva, amíg mód van rá. A jövő évi költségvetési koncepciót végül vita nélkül, 10 igen, 3 nem és 1 tartózkodással fogadta el a közgyűlés.

Olvasóink írták

 • 17. tol 2010. december 02. 21:58
  „ja. Ezért szűnt meg évekkel ezelőtt a nővérképzés, hogy a kórház helyzete minél tisztább képet mutasson. Az ideális kórház egy db komputerből áll, nincs orvos, nincs nővér, nincs beteg, tologatható számok vannak.Szép új világ...”
 • 16. rozator 2010. november 27. 15:06
  „Gondolom a Rapcsák forog a sírjában!”
 • 15. lisa01 2010. november 27. 14:46
  „Gondolom a minőségi szolgáltatást az is jelentené, hogy egy magatehetetlen embernek ne keljen a kórházi "gyógyító " tevékenység hatására egy hét benfekvés után felfekvést kapnia, amit néhány hónap elteltével sikerült "orvosolnom".”
 • 14. becsei.sandor 2010. november 27. 10:38
  „Ha megmondta,akkor az meg van mondva. Vélhetőleg módosítani kell a Prestige Média öt éves,kilenc-
  ven öt milliós szerződését is. ( Legalább megduplázni ) Lázárhely arculata további kozmetikázást igé-
  nyel. " Mert van abban valami tragikomikus,ahogyan például Lázár frakcióvezető,aki nem olyan régen
  Rapcsák polgármester aktatáska-hordozója volt Hódmezővásárhelyen,foghegyről,zsebrevágott kézzel
  teremti le a volt húsz év miatt : a csicska a nemzetközi hírű,Széchenyi-díjas alkotmányjogászt,akit mi
  ugyan nem kedveltünk különösebben,de akkor is." ( Népszabadság online.2010.nov..27. Megyesi G.)
  A Prestige mintha sérülni látszana. Vagy nem ?”
 • 13. portis 2010. november 26. 16:05
  „Hahaha... 24000 HUF ez jó, miközben legtöbb helyen 500 forint körül van egy felnőtt menü a városban.”
 • 12. Én2 2010. november 26. 13:44
  „A kórházat művészet volt így tönrevágni Vásárhelyen.Lázár az ÚR!”
 • 11. JB007 2010. november 26. 10:47
  „Az Emlékpontot összemosták a múzeummal, így nem kérhető számon a nyereségesség (nem hiszem, hogy sok kisvárosi nyereséges múzeum van...).

  Más.
  A cikkből számomra világosan kiderült, hogy több lesz a fizetendő az iskolában. Mondjuk nem mindenkinek...
  Ledöbbentem, mikor kiderült, hogy a 31 fős osztályból 19-en(!) kapnak ilyen-olyan támogatást, köztük kifejezetten jólszituált családok csemetéi is. Gondolom ezeket a támogatásokat ki kell gazdálkodni valamiből - fizessen többet a balek.”
 • 10. Én2 2010. november 26. 08:55
  „Egy fillért ssem kellene nekik adni, tartsák el magukat.”
 • 9. bogyó20 2010. november 26. 06:53
  „Azt én is megnézném hogy pl az Emlékpont mikor volt plusszos. Szerintem egyszer sem.”
 • 8. eldorádó 2010. november 25. 22:10
  „" Az önkormányzati cégeknek a saját lábukra kell állniuk, amelyiknek nem sikerül, azt meg kell szüntetni":
  - Uszoda, strandfürdő?
  - Emlékpont?
  - HVSZ Zrt?

  Vicces kedvű volt Lázár János. Nem mondta komolyan. :-DDD”
 • 7. eldorádó 2010. november 25. 22:06
  „"differenciálni az étkezési térítési díjat": már megint a minimálbérre bejelentkezett vállalkozók járnak jól, akik még a WC papírjukat is zsámlára veszik! Van amelyik "rászoruló" zsebből kifizetné pár tanár bérét!
  HAHA, 24eFt-ot egy diák menzáért!? bruhahaha :-DDD”
 • 6. studyfy 2010. november 25. 18:15
  „"Ki kell tartani a saját oktatás mellett is - hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette: utóbbit országgyűlési képviselőként nem biztos, hogy a környék kistelepüléseinek is javasolja, azok inkább adják át az óvoda, iskola fenntartását az államnak."
  Így van ez, ha valaki egyenlőbb az egyenlőnél, magyarul Lázárra nem vonatkozik az, ami az ország többi településére ajánlott vagy kötelező.”
 • 5. babakocsis 2010. november 25. 17:06
  „Igen, havi félmillió forintból én is szívesen fizetnék havi 24000 forintot a gyermekem óvodai-iskolai étkezéséért.
  Remélem lehetőség lesz az ételhordós ebédeltetésre, mivel havi 24 000 forint kicsit sok!
  Főleg az óvodában!!!”
 • 4. DMagóg 2010. november 25. 13:39
  „Ha jók a számok, akkor talán így (is) fogalmazhattak volna:
  Jövedelemtől függően havonta 6 ezer, de akár 24000 forintot is fizethet valaki a gyereke étkezéséért.”
 • 3. zokaro 2010. november 25. 13:31
  „Nem értem mi ebben a probléma, Régen is úgy történt, hogy a szülők igazolást vittek a munkabérükről, s ennek alapján különböző kategóriákba kerültek a napközi tér. dij szempontjából. Volt aki napi 7.5 ft-ot, volt aki 9.5 ft-ot stb. fizetett. Miért olyan bonyolult ez? Sokkal igazságtalanabb a mai rendszer. ui, aki kap rendszeres gyermeknevelési segélyt az önkormányzattól, annak még plusz kedvezmény jár: a nyersanyagnorma 50%-át fizeti. Aki pl. kevés keresetű, de néhány forinttal, pl. 50 ft. meghaladja a jövedelme a segélyezési alapot, az nem kap semmilyen kedvezményt.”
 • 2. DMagóg 2010. november 25. 12:27
  „"Jövedelemtől függően havonta 24 ezer, de akár 6000 forintot is fizethet valaki a gyereke étkezéséért..."
  Csak én nem értem?”
 • 1. almaszósz 2010. november 25. 04:01
  „A leírtakkal egyetértek a differált iskolai étkezés viszont érdekes! Adóbevallást kell az iskola (Önkormányzat) felé beadni? Számomra kissé aggályos mert szerintem az Önkormányzatnak semmi köze ahhoz hogy ki mennyit visz haza a munkahelyéről! Kivéve talán akkor ha segélyt vagy valamilyen szociális támogatást kér. Ha esetleg mégis bevallás lesz, az Önkormányzatnak lesz joga ellenőrizni a leírt számokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét a közgyűlés előtt a banneres iskola

A város az igazságügyi ingatlanszakértő által 37,5 millió forintra értékelt iskolát 40,2 millió forintért adta el a Generál Médiának. Tovább olvasom