Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Lázár a minisztert kérdezte kórházügyben

Hódmezővásárhely - Őrült ámokfutásnak nevezte a vásárhelyi kórház leépítését Lázár János polgármester tegnap a parlamentben, ahol Székely Tamás egészségügyi miniszterhez szólt napirend előtt. A tárcavezető azt mondta, a kártérítésről majd a bíróság dönt.
Az egészségügyi miniszternek tette fel kérdéseit a vásárhelyi kórházüggyel kapcsolatban tegnap a parlamentben Lázár János polgármester, fideszes országgyűlési képviselő. Ahogy azt megírtuk, a Legfelsőbb Bíróság (LB) az Erzsébet-kórháznak, s az azt fenntartó városi önkormányzatnak adott igazat az intézmény leépítését kifogásoló, két évig tartó perben. A döntés értelmében alkotmánysértő volt az aktív ágyszám 69 százalékos csökkentése (315-ről 116-ra), és a kormány jogsértően járt el, amikor nem vette figyelembe a kórház szakmai teljesítményét. Lázár az országgyűlésben Székely Tamás tárcavezetőnek címzett napirend előtti felszólalásában őrült ámokfutásnak nevezte a történteket, és arról beszélt, hogy a romokban heverő Magyarország kormánya nem képes garantálni az egészséges élethez való jogot.

– Cinikusan, lenézően hoztak döntéseket, de bebizonyosodott, hogy nem lehet a szakma és az emberek igényeit és lehetőségeit figyelmen kívül hagyni – fogalmazott Lázár, aki példaként említette a miniszter bíróságon tett vallomását. Eszerint az akkor még az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójaként dolgozó Székely Tamás azt mondta, a leépítésekről szóló döntés szakmai háttere részükről annyi volt, hogy megmutatták a miniszternek a kórházak OEP-elszámolását. Lázár János szerint mindez azt bizonyítja, hogy a döntés tisztán politikai alapon született, és a Legfelsőbb Bíróság szerint sem állapítható meg, milyen szakmai szempontok indokolták a drasztikus leépítést.

Székely Tamás válaszában arról beszélt, hogy az átszervezésben hátrányosan érintett 60 kórháznak nem adott igazat a bíróság, ezek körül 10 fordult az LB-hez. Ezen a fórumon eddig 6 esetben született a kórházak számára kedvező döntés, ez pedig csupán 10 százalék. Hangsúlyozta: a bírósági tárgyaláson számokat mondott, amelyek azt bizonyították, az egy ágyra jutó lakosságszám Vásárhely esetében kevesebb volt a régiós és országos átlagnál. A kártérítési igény kapcsán pedig jelezte, eddig csak az újságban olvasott a követelésről, amelyről majd a bíróság dönt. Az OEP-nek azonban nincs fizetési kötelezettsége el nem látott betegek után, márpedig Lázár János polgármester azt mondta, Vásárhely az elmaradt finanszírozás miatt is kártérítést követel.

Nem hagyják annyiban

A végsőkig elmegy a vásárhelyi önkormányzat, hogy érvényesítse igazát – ezt nyilatkozta lapunknak Lázár János, aki kijelentette: perelni fognak. A miniszter válaszáról pedig azt mondta, esetükben nem igaz az, amit az OEP-finanszírozásról állított. Hiszen a vásárhelyi kórház véleményeltérési nyilatkozattal írta alá a szerződést, azaz kikötötték, ha bebizonyosodik az eljárás törvénytelensége, újratárgyalják a finanszírozási feltételeket.

Olvasóink írták

  • 1. totya66 2009. június 25. 09:35
    „Fizessünk kártérítést, legyen 100 millió, ez azt jelenti hogy az ország minden polgára 10 forintot fog fizetni, és ezt a pénzt majd valaki lenyúlja mint a városba érkező egyéb pénzeket. Meglepődnék ha pár év múlva a kórház még mindig városi tulajdonban működne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 millió forintból újítanák fel a lepusztult lakásokat

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Észak utcai telep két legjobb állapotú háztömbjének felújítására ad be 50 millió forintos pályázatot a város: 21 komfortnélküli lakásból 16 fürdőszobás otthont szeretnének létrehozni. Tovább olvasom