Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Lázár és Szeli a vásárhelyi kötvénykibocsátásról

Noha Lázár János polgármester és Szeli Ferenc, a szocialista párt helyi szervezetének alelnöke egyetért a vásárhelyi kötvénykibocsátás céljaival, mindent másképp látnak. A szocialisták úgy vélik, a polgármester kész tények elé állította a közgyűlést, Lázár szerint százmilliókat spóroltak, s rendezték az adósságokat, s maradt önerő a pályázatokra is.
Másképpen látja Vásárhely polgármestere és az MSZP helyi alelnöke a város kötvénykibocsátásának okait, de még a szabadon felhasználható összegről is eltérő a véleményük.

– 5,3 milliárd forintnyi, a városi hitelt, illetve 1,2 milliárd forintnyi a városnak saját cégei felé való kezességvállalást rendez megnyugtatóan az a11,5 milliárd forintnyi zártkörű kibocsátású kötvény, amelyet teljes egészében az OTP Bank Rt. jegyez – mondta lapunknak Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő. A város első embere – aki csak a banki megállapodás aláírását követően kívánt nyilatkozni – hangsúlyozta, hogy a zömében 2002 előtt keletkezett, többször átütemezett adósság fedezete nem változik, ám az adósságteher jelentősen csökken.

Jövőre a város adósságszolgálata a kötvénykibocsátás nélkül 700-800 millió forint lett volna, a kötvénynek köszönhetően ez csak 260 millió forint lesz, ráadásul a város négy évig törlesztési haladékot kapott, a hitelt az ezt követő 16 esztendőben kell majd visszafizetnie, a jelenleginél kedvezőbb kamatokkal.

Kötvény

A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amellyel a kibocsátó (mint adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszeg előre meghatározott kamatát, továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának (jogosultjának) a megjelölt módon és időben megfizeti. A zártkörű kötvényt teljes egészében az azt kibocsátó pénzintézet birtokolja. (Forrás: on-line lexikon)

– Százmilliókat spórolunk meg azzal a városnak, hogy egy magasabb kamatozású hitelállományt alacsonyabb kamatozásúra cseréltünk, ráadásul ötmilliárd forintnyi készpénzt is jóváírnak a számlánkon. Mindezek eredményeként a város cégei, a HVSZ Rt. és a Hód-Strand Kft. mentesülnek az adósságtól, a városnak lesz önereje, hogy pályázzon a Nemzeti fejlesztési terv 2007-ben induló második ütemére, s ezzel a lépéssel megőrizhetjük százak, ezrek munkahelyét – sorolta a polgármester, hozzátéve, sajnálta, hogy a kötvénykibocsátást az MSZP és az SZDSZ nem szavazta meg.

Máshogy látja a kötvénykibocsátás körülményeit Szeli Ferenc, az MSZP helyi alelnöke. Hangsúlyozta, hogy támogatják a fejlesztéseket, s azzal is egyetértenek, hogy a városnak fizetnie kell a számláit. Azt is helyesnek tartják, hogy a magas kamatozású hiteleket alacsonyabbra cserélje az önkormányzat.

– Alapvető bajunk, hogy a polgármester egy korábbi közgyűlési felhatalmazással a két testületi ülés között saját belátása szerint csoportosít át százmilliókat, majd ehhez utólag kéri a testület jóváhagyását. A kötvénykibocsátással a 6,5 milliárd forintos tartozást most még megfejelte 3,5 milliárddal, amelyből szerintem legfeljebb 2-2,5 milliárdot költhetünk el szabadon. A kötvény nélkül jövőre akkora lett volna az adósságszolgálat, amelyet a város már nem tudott volna fizetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaz a sírkertekben

Térdig érő gaz és parlagfű borítja a vásárhelyi Dilinka és Kincses temetőt. Az önkormányzat tegnap… Tovább olvasom