Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Lázár János csatornaharca

Bűncselekményt követett el a mártélyi testület – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János országgyűlési képviselő, Vásárhely polgármestere. Azt is mondta, mindent elkövet annak érdekében, hogy leállítsák a községben a csatornázást, mert törvénytelen a beruházás. Mártély polgármestere, Balogh Jánosné úgy véli: Lázárnak az esik rosszul, hogy nélküle is boldogul egy ezerfős kistelepülés.
Lázár János és Balogh Jánosné a Barattyosról szóló megállapodás idején. Ma már nem ennyire felhőtlen a kapcsolat Fotó: Tésik Attila
Lázár János vásárhelyi polgármester, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatót hívott össze tegnap délelőtt, hogy ismertesse a Veres János pénzügyminisztertől kapott válaszlevél tartalmát a mártélyi csatornázás ügyében.

– A miniszter leveléből kitűnik, hogy az úgynevezett ÖKOTÁM-rendszer keretében több településen is folyó csatornázásoknál túlzott mértékű állami támogatásokat vesznek igénybe párhuzamosan több forrásból is – nyilatkozta a polgármester. A város első embere azzal folytatta, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálatot kezdeményezett, melyből kiderült, hogy törvénytelen és túl drága ez a rendszer. Ugyanis nem ritka, hogy ingatlanonként akár 2 millió forintot is kell fizetniük a lakosoknak. Lázár János már többször kérte a mártélyi önkormányzatot, hogy állítsa le a beruházást, de ez a mai napig nem történt meg. Az országgyűlési képviselő szerint a csatornázás veszélyezteti a mártélyiak anyagi biztonságát, mert a törvénytelenül felvett állami támogatások egy részét nekik kell visszafizetniük. Hozzátette, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság már elmarasztalta a mártélyi önkormányzatot, mert nem tett semmit a nem szabályos munkálatok beszüntetése érdekében.

A vásárhelyi polgármester arra is felhívta az érintettek figyelmét, hogy a pénzügyminiszter levelében az is olvasható: felelősségre vonják azokat az önkormányzatokat, amelyek részt vettek ebben a rendszerben. Az ügy kivizsgálása érdekében a kormány a Nemzeti Nyomozóirodához és az APEH-hez fordult.

– Azonnal állítsa le az ökotámos csatornázást a mártélyi önkormányzat, mert ha nem, büntetik! A testület, élén a polgármesterrel,
Míg a politikusok csatároznak, addig a munkások csatornáznak Fotó: Tésik Attila
bűncselekményt követett el. Ha most sem történik semmi változás, akkor újabb és újabb hivatalokhoz fordulok, hogy minél hamarabb megszűnjön a törvénytelenség – üzente Lázár János.

A mártélyi önkormányzat tájékoztatása szerint a községben ingatlanonként egy összegben százhetvenezer forintot kell fizetni, vagy hetvenhét hónapon keresztül havi kettőezerötszázat.
Az ügyben természetesen megkerestük a mártélyi önkormányzatot is. Balogh Jánosné polgármestert megdöbbentette Lázár nyilatkozata, e-mailben válaszolt kérdésünkre.

„Nagyon felelőtlen kijelentésnek tartom, hogy a képviselő bűncselekménnyel vádaskodik. Nem tudom, hogy mer valaki bizonyíték hiányában ilyet kijelenteni. A pénzügyminiszter a képviselőnek címzett levelében nem ír törvénytelenségről, hanem arról, hogy ez még bizonyításra vár. Az is olvasható, hogy a miniszter nehezen tudna tanácsot adni a beruházás leállíttatásáról vagy folytatásáról, ezt a mártélyi képviselő-testületnek kell eldöntenie. Én is úgy gondolom, hogy minden ökotámos beruházással érintett településen a képviselő-testületnek kell mérlegelni, és nem bármelyik országgyűlési képviselőnek. Aki, ha eddig nem segítette a település fejlesztését, akkor megpróbál ártani, mindenféle följelentéssel és rágalmazással. Elhiszem, hogy van, akinek rosszulesik, hogy egy ezerfős kistelepülés önállóan is boldogul és fejlődik. Mártélyon a csatornaberuházás jogszerűen, a szerződéseknek megfelelően folyik, nem igényeltünk jogtalanul egy fillér állami támogatást sem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Queen szól a templomban

Beatles- és Queen-dalok is hallhatók a hagyományos énekek mellett a vásárhelyi belvárosi templomban,… Tovább olvasom