Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Lázár János: Jobb esély a gazdáknak

Hódmezővásárhely - Az agrárpályázati pénzekhez a vásárhelyi és a makói gazdáknak jobb eséllyel kell hozzáférniük, mint a környező nagyüzemeknek – többek között erről beszélt a szombati gazdafórumon Vásárhelyen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Elhangzott: országosan 221 ezer hektár földet tudtak haszonbérbe adni, a megyében 24 ezer hektárt.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Minél többen éljenek a földből, ezt kell ösztönöznie az agrártámogatási rendszernek – jelentette ki szombaton Vásárhelyen, a gazdafórumon Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. – A kormány megőrzi a földalapú támogatások mértékét. 1000 milliárd forint jut pályázati pénzekre, ezekből tudjuk az állattenyésztést és a munkaerőigényes kultúrákat támogatni.
A pályázati rendszerben a kis- és középbirtokosokat kell preferálni – hangsúlyozta Lázár. Azt tervezik, az 1000 milliárd bekerül az európai uniós pénzek felosztási rendszerébe, és a Miniszterelnökséghez fog tartozni, nem a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz.

– A minisztérium mondja meg a célokat, de mi fogjuk lebonyolítani, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével felosztani az 1000 milliárdot – mondta. Az államtitkár arról is beszélt: 2007–2013 között a pályázati pénzek döntő része a mezőgazdaságot legalább 50 százalékban uraló nagyüzemekhez került, „úgy, hogy három évet mi kormányoztunk". Hogy ez ne ismétlődjön meg, jóval szorosabb társadalompolitikai kontroll, átláthatóság kell – hangoztatta.

 Szövetkezés

Fontos a szervezeti együttműködés, a szövetkezés – erről is beszélt Vásárhelyen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Elmondta: szolgáltató kamarában gondolkodnak, bevezették a kamarai kártyát, ami a tagoknak kedvezményeket jelent.

– A mezőgazdasági pályázati pénzekhez a vásárhelyi és a makói gazdáknak jobb eséllyel kell hozzáférniük, mint a környező nagyüzemeknek – hangsúlyozta Lázár János. Arról is beszélt, hogy a következő időszak nagy kérdése az agrárhitelezés. Elmondta: az OTP szerette volna megszerezni a lehetőséget, de a kormány visszautasította. Inkább a takarékszövetkezeteken keresztül próbálják kedvezményes agrárhitelhez juttatni a gazdákat.

Lázár megemlítette: idei terv, hogy az öntözés olcsóbb, vagy ingyenes legyen. Az biztos, hogy amit a magyar állam ad a Marosból vagy a Tiszából, azt ingyen kapják a gazdák, hogy a szállításért kell-e fizetni, arról még tárgyalnak. A cél az, hogy a szállításért se kelljen. Jelenleg az országban 120 ezer hektárt öntöznek, ami nagyon kevés – tette hozzá a politikus.

– A jövőben kizárólag a helyben lakó földművesek vásárolhatnak földet – közölte a fórum résztvevőivel Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára. Beszámolt a Földet a gazdáknak program eddigi eredményeiről: az országban mintegy 6 millió hektár mezőgazdasági terület van, 10 százaléka állami. 276 ezer hektárt hirdettek meg, 221 ezer hektárt tudtak haszonbérbe adni. 82 százalékát természetes, 18 százalékát jogi személyek nyerték. A fennmaradó 55 ezer hektárt újrahirdetik, de a mostani ciklusban ennek már nem lesz eredménye. Országosan a nyertesek közt csaknem 40 ezer hektárt, azaz kétharmad Balatonnyi földet fiatal gazdák kaptak. Csongrád megyében 24 ezer hektárt adtak haszonbérbe – tudatta Bitay. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi gazdanapok - lovas felvonulással

Ismét nagy sikert aratott a vásárhelyi gazdanapok leglátványosabb eseménye, a lovas bandériumi felvonulás szombaton. Tovább olvasom