Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Lázár János: meg kell változtatni az országot

Augusztus 20-án a magyarság nemcsak az államot megálmodó és megteremtő nagy királyát, Szent Istvánt, hanem a saját fennmaradását is ünnepli - jelentette ki Lázár János hétfőn Hódmezővásárhelyen.
Hódmezővásárhelyen a hagyományoknak megfelelően a szentmisét követően a Szent István téren tartották az augusztus 20-ai, államalapító királyunkra emlékező városi ünnepséget. Ünnepi beszédében Almási István polgármesteri jogkört gyakorló alpolgármester kijelentette: „Büszkék vagyunk arra hogy, István szilárd alapokra helyezte országunkat, államunkat és a keresztény Európa részéve tette". Korábban azt is hangsúlyozta: az anarchiával szemben, a törvény, a rend megtartó erejű, és az ünnep arra is jó alkalom, hogy összejöjjünk, együtt emlékezzünk. Ezt jól tudta Szent István, akárcsak azt, hogy a közösség érdekeit mindig a kicsinyes egyéniek elé kell helyezni. „Mi vásárhelyiek büszkék vagyunk arra, hogy megvédjük érdekeinket és méltó követői vagyunk elődeinknek" – mondta még Almási.

Ünnep Hódmezővásárhelyen. Fotó: Imre Péter (galéria)

Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár köszöntőjében Szent Istvánnak fiához, Imre herceghez írt intelmeit aktualizálta, mert a mai embernek is üzenetet hordoznak. Hangsúlyozta, „Szent István király olyan gyökeres változásokat hajtott végre, amelyek révén a magyarság nem lett Európa eltűnt népeinek egyike, képes volt szembefordulni a régivel, és valami újat létrehozni", – közölte, majd kiemelte: „csak azt mondhatjuk: meg kell változtatni az országot, hogy álmaink végre valóra váljanak. Ehhez a változáshoz mindannyiunk bátorsága kell, Szent István erejéből merítve, emlékéből építkezve. Álmodni, az álmokat megvalósítani, a megvalósításhoz változást elérni, a változáshoz bátorságot meríteni, és mindezzel együtt sikert kovácsolni csak annak sikerül, aki Magyarországot a nemzeti hagyományokkal, a Szent István-i tradíciókkal összhangban vezeti. Ami ezzel ellentétes kísérlet volt az elmúlt ezer esztendőben, végül mindig elbukott." Az államtitkár még közölte, a kormány a néppel, a választókkal együtt és nem ellenében vezeti az országot. ezért van a nemzeti konzultáció. „Nálunk Vásárhelyen a Szent Korona soha sem lett múzeumi tárgy és székely testvéreink sem váltak 30 millió románná. Magyarországnak nemcsak múltja, jelene és jövője is van, szívünk és az eszünk mindig segített" – fogalmazott.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök szentelte meg az új kenyeret, áldást Bán Csaba ótemplomi református lelkész mondott. Az ünnepség zárásaként több mint 350 határon túl élő magyar tett állampolgársági esküt, nevükben az eskü szövegét előremondta és a dokumentumokat Lázár Jánostól a téren átvette Tóthpál Béla evangélikus lelkész. A többiek a Fekete Sas dísztermében kapták meg.

A Szent István téri eseményen közreműködött a Városi Vegyeskar, a Fandante Kamarakórus, a Kaláris Énekegyüttes, a Bocskai István Lövészdandár vásárhelyi helyőrségi zenekara, valamint szavalt Rakonczai Kitti, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda diákja és Bálint AndrásKossuth-díjas színművész.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. besenyőmiskabácsi 2012. augusztus 25. 00:35
  „39. nanemaaa 2012.08.23. 00:09
  " Kivételesen egyetértek. "
  Vagyis szeptember 2-án teszel egy kört a szavazófülkéig.”
 • 38. nanemaaa 2012. augusztus 23. 00:09
  „"Lázár János: meg kell változtatni az országot"
  Kivételesen egyetértek. Kezdhetnénk mindjárt azzal, hogy kisöpörnénk az országból ezt a pöffeszkedő 2/3-ot.
  Persze csak az után, hogy a bányában megtermelték azt a pénzt amit már ellopikáltak.”
 • 37. besenyőmiskabácsi 2012. augusztus 22. 22:44
  „" De békéljünk csak meg azzal ami most van és várjuk, hogy valaki a kés élen táncoló múlt és jelen helyett, egy kiszámítható jövőképről beszéljen lózungok nélkül! "

  Már várni sem kell. Megvannak ezek az emberek. Viszont egyénileg kell, hogy rájuk találjál. Önszántadból, saját lelkiismereted szerint.”
 • 36. besenyőmiskabácsi 2012. augusztus 22. 22:34
  „29. tams073 2012.08.21. 22:38
  ...besenyőmiskabácsi igen igen akkor minek is köztársasági elnök pl? "

  Egy kicsit utánajártam a dolognak. Szóval az államforma az továbbra is köztársaság hivatalosan. Csupán a Magyar Köztársaság neve szűnt meg. Talán azért, mert divat a névváltoztatás. Ami viszont igazán meglepő számomra, állítólag a közhatalom forrása a nép. Hogy ez direkt van-e vagy még nem volt idő megváltoztatni azt nem tudom.”
 • 35. papika56 2012. augusztus 22. 21:59
  „T. 4. OTT A PONT !!!!!”
 • 34. macilacika17 2012. augusztus 22. 21:30
  „Booo! Azért nem lenne jó, ha a középkorban lennénk....( tűzzel és vassal hírdették az igét. István királyunk fel négyeltette a testvérét és széthordatta a darabjait négy felé ....) Mára megjavultunk és még gyóntatunk is... Igaz nem nagyon akarunk emlékezni a Csanád vezér előtti időkre, dehát még pár száz év és talán az igazi történelmi tények tananyaggá válnak talán. Kivéve, ha indiai, kínai vagy izraelita írja majd a könyveket 50 év múlva. Vagy az éppen hatalmon lévő rend nem a Muszlimokkal köt szövetséget, hogy legyőzze a liberális gondolkodókat, ha addig a természet nem végzi el időben a dolgát e téren! De békéljünk csak meg azzal ami most van és várjuk, hogy valaki a kés élen táncoló múlt és jelen helyett, egy kiszámítható jövőképről beszéljen lózungok nélkül!”
 • 33. booo 2012. augusztus 22. 10:26
  „Online - Sajnos bele kell a vallást is keverni a politikába! A vallás a politika része ! És egyre jobban azzá válik!
  Lassan oda jutunk mint a középkorban volt! A papok lassan arról prédikálnak, amiről a király hallani akar.”
 • 32. alfa258 2012. augusztus 22. 08:51
  „30. idir 2012.08.22. 00:46 :
  Erre megoldaskent ajanlom azt , ha egy jogasz masnak kart okoz,akkor 5 generacion keresztuli munkatabor meg az utodjainak is,: hát te igazi elvakult és gyűlölködő ember vagy!!!!!

  Amúgy nagyon ügyes a fotós, néhány emberről jó fotókat készített, mintha tömeg lenne!”
 • 31. orszagzaszlo936 2012. augusztus 22. 07:48
  „30. idir

  Szabadlában járkálhat a rágalmazó is, a bűnös meg akkor lesz az, ha bebizonyítják s a bíróság kimondta az ítéletet! Érdekes, hogy pont te emlegeted a munkatábort, nem tán a kettős mérce?”
 • 30. Queenmargareth 2012. augusztus 22. 01:38
  „Magyarország már nem köztársaság...Kapitalizmusról annyit az országban, hogy van:vadkapitalizmus. Még egyetlenegy rendszer sem volt tökéletes, eddig és nem is lesz, míg ember és pénz van.”
 • 29. idir 2012. augusztus 22. 00:46
  „Addig,mig az orszagot felelotlen jogaszok uraljak,minden megtortenhet. Buntetes nelkul szabadlabon van a haborus bunos, a gyilkos, a tolvaj, a rablo, virul a korrupcio,elkartyazzak a kozpenzeket,az adossagot massal fizettetik ki. Erre megoldaskent ajanlom azt , ha egy jogasz masnak kart okoz,akkor 5 generacion keresztuli munkatabor meg az utodjainak is,hogy a torveny kicsvarasaval okozott a karokozast visszafizesse.Mindjart rend lesz es a jogaszok nem lesznak lustak pontosan elolvasni a torvenyeket es akkor lesz elheto az orszag mindenkinek.”
 • 28. tams073 2012. augusztus 21. 22:38
  „anzseliza Köszönöm remélem mi vagyunk többen.
  besenyőmiskabácsi igen igen akkor minek is köztársasági elnök pl? ezek a komcsik az igazik egyébként kezd ilyen Észak koreás lenni nem a dolog? gyim gyám gyunk mindenek ura :-)”
 • 27. besenyőmiskabácsi 2012. augusztus 21. 22:17
  „" Persze ki kellene söpörni az egész parlamentet és végre embereket melosokat orvosokat cipészeket tehát az országot valoban képviselő parlamentetett biztositani. "

  Ilyen gondolatok bennem is felmerültek régebben. Csak ez nemigen egyeztethető össze a kapitalizmus eszméivel. Gondolom ezért kellett kiiktatni a köztársasági államformát is, hogy ilyen eretnek gondolataid még véletlenül se támadjanak.”
 • 26. qrumpli 2012. augusztus 21. 15:01
  „Öreganyádat!”
 • 25. anzseliza 2012. augusztus 21. 13:30
  „tams073, Tökéletesen egyetértek veled!!!”
 • 24. dark79 2012. augusztus 21. 11:14
  „Voltam én is az ünnepségen,sajnos.Jánosunk inkább politizált mint hogy az ünnep valódi értékéről beszélt volna.És hogy mennyien voltak valójában?Hát ugye voltak a meghívott vendégek elsősorban,másodsorban a közeli iskolában is ünnepséget tartottak a diákok ami szerintem sokkal szebb volt.Hát így nem nehéz ugye ennyi embert lefényképezni egy helyen.”
 • 23. Koszta 2012. augusztus 21. 11:10
  „Ja, meg is változott...
  "Két hét alatt pl. olyan rend lett", hogy rövid időn belül a második gyilkost keressük, aki olyankor ölt, mikor már börtönben kellett volna ülnie... Csodás, szép, új világ...
  Az országban nem sok minden változik, csak hol az egyik, hol a másik slepp gazdagodik.
  Ennyit az ígérgetős világmegváltásokról...”
 • 22. online 2012. augusztus 21. 10:40
  „17. besenyőmiskabácsi. Köszönöm a linket, megnéztem az összes képet. A hívatalos ünnepélyen tényleg vannak még vagy 30-an a fák árnyékában, de továbbra is hiányolom az összes vásárhelyit, mert állítólag ott egyemberként Fideszpártiság van. A templomot ne keverjük bele ebbe a dologba mert az elvileg más pálya, ha megnézzük kik ültek ott "önszántukból" akkor látjuk hogy többnyire idős templomjáró emberek, akik minden ünnepi misén ott vannak. A Sasbéli képek, megint egy más tészta. Szóval továbbra is kérdés hogy hol volt a vásárhelyiek többsége. Teljesen mindegy hogy más városban kettővel többen voltak e vagy kevesebben, ez mindenképp kevés. Lehet gondolkodni....”
 • 21. tams073 2012. augusztus 21. 08:46
  „Nem értem miért kell megváltoztatni mindent egy egész országot pl? Miért érzi kedves Jancsika pont ök erre a legalkalmasabbak, mutatni példát és huzzon a -ba az egész diletáns brigáddal eggyütt!!! Persze ki kellene söpörni az egész parlamentet és végre embereket melosokat orvosokat cipészeket tehát az országot valoban képviselő parlamentetett biztositani.Itt megjegyezném pompa fényüzés igy a választások elött kifejezetten szánalmas vol giga tüzijáték három szimpad disz kaja a Fekete sasban flamngok minden felé.Érdekes Május elsején egy programot se szinpadot nem láttam szilveszterkor meg egy nyomorult árus volt szánalmas propaganda folyt.Az kifejezetten dühit amit a Szántó Kovács János u- val tettek elöször átkeresztelték majd megszüntették a átmenő forgalmat, hogy egy semmire nem jó kirakat sétányt csináljunk!!! 30 miliárd adoságonk van és ilyenekre költünk IGEN meg kell változtatni az országot EZEKTÖL!!!!”
 • 20. UtólagKapitány 2012. augusztus 21. 07:19
  „Azért jó a Szent István téren ünnepséget tartani, mert egy darab árnyék sincs, így lehetőségük van gyerekeknek, felnőtteknek tömegesen napszúrás és hőgutát kapni! Sőt, a tűző napon még összeesésre is van lehetőség!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyi borfesztivál: borkedvelőknek és gourmandoknak

A hódmezővásárhelyi borfesztivál harmadik napján a kora délutáni programok a kisgyermekes családok számára lehettek vonzóak, az esti műsorok közül pedig több a kultúra kedvelőit célozta meg. Tovább olvasom