Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Lázár János: Négy év építkezés következik

Konstruktív ellenzéki szerepre készül Lázár János, aki a Fidesz–KDNP közös jelöltjeként ismét egyéni képviselői mandátumhoz jutott a vásárhelyi kistérségben. A Fidesz megyei vereségéről azt mondta lapunknak: pártja rosszul mérte fel Szeged jelentőségét és súlyát. Hozzátette, a megyei elnökséget csak idén őszig vállalta, szerinte most itt a történelmi lehetőség az újjászerveződésre.
Lázár János szerint a Fidesz történelmi lehetőséget kapott az újjászerveződésre. Fotó: Tésik Attila
– Jobb, mint amire számítottam – így értékelte a vásárhelyi választókerületben elért eredményét Lázár János, aki a Fidesz–KDNP jelöltjeként győzött a kistérségben. Fölénye körülbelül 10 százalékos a függetlenként induló Balogh Jánosnéval szemben, ez pedig Lázár szerint benne van az első tízben, már ami a legnagyobb különbségeket illeti – a második fordulóban az ország legtöbb körzetében ennél szorosabb volt a verseny. Hozzátette: különösen fontos ez annak fényében, hogy ellenfelére szavaztak az MSZP, az SZDSZ és a Munkáspárt választói.

Arról, hogy a kertvárosi körzetekben és a panellakásos Hódtóban alulmaradt, azt mondta, erre 16 éve nincs magyarázat. Itt jobbára baloldali érzelmű szavazók laknak, s őket a néhai Rapcsák András sem tudta megnyerni. Székkutasi és mindszenti győzelméről viszont úgy nyilatkozott: ez a bizonyítéka annak, hogy a „kistérségi habverés", azaz hogy polgármester-kollégái szerint nem képviselte megfelelően a kistelepülések érdekeit, nem állja meg a helyét. Azt is hangsúlyozta, szeretne békésen együtt dolgozni velük, így a mártélyi polgármester Baloghnéval is, ezért hamarosan felkeresi őket.

Kertváros kontra külterület

A Fidesz-KDNP győztes vásárhelyi jelöltje, Lázár János 54,73 százalékot kapott, míg ellenfele, a független Balogh Jánosné 45,27 százalékot. Figyelemre méltó azonban, hogy akadt olyan szavazókör Vásárhelyen, ahol éppen ennek ellenkezője lett az eredmény. A Kertváros egyik iskolájában például három szavazókör működött, ezek adatait összesítve Lázár 44,57 százalékot kapott csupán. Hasonló a helyzet a panelházak övezte Németh László gimnáziumban is. A mártélyi szavazóknál polgármesterük, Baloghné fölényesen nyert: Lázár csupán 32 százalékát szerezte meg a voksoknak. Fordított viszont a helyzet Mindszenten, ahol a fideszes jelölt 62,1 százalékot ért el, s Székkutason is több mint 57-et szerzett. Külterületen is Lázár bizonyult jóval erősebbnek, Szikáncson például a voksoknak majdnem 64 százalékát rá adták a választópolgárok, míg Erzsébeten 71 százaléknál is többen tették az ikszet az ő neve mellé.

Négy évvel ezelőtt egyébként a megyében 5:2 arányban nyerték el az egyéni mandátumokat a fideszes jelöltek. Lázár Jánostól mint megyei pártelnöktől most azt kérdeztük, mit szól az arány megfordulásához. Szavai szerint pártja rosszul mérte fel Szeged súlyát és jelentőségét, nem figyelt oda eléggé a megyeszékhelyre. Szirbik Imre és Buzás Péter polgármesteri kvalitásait pedig nem lehet vitatni – fűzte hozzá az első fordulóban mandátumot szerzett, szocialista színekben induló szentesi és makói városvezető teljesítménye kapcsán.

Ami a megyei pártelnöki posztot illeti, megtudtuk: Lázár csak a helyhatósági választások végéig vállalta a tisztséget – úgy véli, túl sok ez a polgármesterséggel és az országgyűlési képviselőséggel együtt. Mind megyei, mind országos szinten újjá kell építeni a Fideszt, tette hozzá. Történelmi lehetőséghez jutott most pártja, mondta, négy évnyi építkezés következik. Ami pedig a kistérséget illeti a következő ciklusban, Lázár János konstruktív ellenzéki szerepre készül, minden olyan elképzelés mellett kiáll, ami az itt lakók érdekeit szolgálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman versenyben az alkotóházak vezetéséért

Húszan indultak, s hárman maradtak versenyben a vásárhelyi közös műterem, valamint a helyi és a… Tovább olvasom