Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Lázár János: Nem állítom, hogy az elmúlt 6 hónap hibátlan volt

Hódmezővásárhely - Egy politikus számára erény, ha a tiltakozás hatására képes átgondolni és megváltoztatni álláspontját – mondta lapunknak adott interjújában Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere. A médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokról és a szegedi lézerközpont ügyéről is kérdeztük.
– Fél éve vezeti a parlamenti Fidesz-frakciót. Hogyan egyezteti össze ezt a polgármesteri feladataival?
– Az őszi időszakban a költségvetés, az ezzel kapcsolatos egyeztetések lekötik a kormánypárti frakcióvezető energiáit, de úgy látom, összességében a város szempontjából hasznos a parlamenti munkám. Csak két példa a kormány gesztusaira: a 800 milliós kártérítés, amit az Erzsébet-kórház kapott, és az, hogy utólag jelentős összeggel támogatják az Emlékpont építését. Kézzelfogható, anyagi javakban mérhető haszna van tehát, hogy Hódmezővásárhely parlamenti jelenléte erős. Arra viszont nagyon kell figyelnem, hogy a képviselőtársaim ne azt lássák: a frakcióvezetőjük elvtelenül lobbizik a saját városáért.

– Mindig egyetért azzal, amit a parlamentben képvisel?
– A Fideszben mi ugyanabból az elvi indíttatásból hozunk döntéseket. Ha látjuk, hogy a legfontosabb probléma az eladósodás, és ezt kezelni kell, nagyon könnyen levezethető, mire van szükség. Ha az ember pontosan tudja, mi a cél, az ehhez rendelt technikai lépésekkel kapcsolatban tiszta a lelkiismerete.

– Akár az Alkotmánybíróság jogkörének csorbításával kapcsolatban is?
– Akár az Alkotmánybíróság hatáskörének fölülvizsgálata kapcsán is. Az elmúlt 20 év után az emberek azt akarták, hogy az ország megváltozzon. Ehhez pedig a választási ígéretek betartása, például a pofátlan végkielégítések visszaszerzése vagy a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazása kulcskérdés. Meggyőződésünk, hogy mindez erősíti, és nem gyengíti a demokráciát. Létezik olyan szituáció, amikor az alkotmányos kereteket a választói akarathoz kell igazítani.

– Erről egy nyilatkozata szerint a feleségét is meg kellett győznie.
– Amikor október 26-án bejelentettem, hogy a hatalmas végkielégítéseket akár az alkotmány módosítása árán is visszaszerezzük, Zitának voltak kifogásai stílus, ízlés, tartalom tekintetében egyaránt. Az volt a „legfontosabb" feladat, hogy őt meggyőzzem. Amikor az érveimmel – hetekbe telt – megnyertem az otthoni meccset, már tudtam, hogy másokat is meg tudok győzni.

Lázár János: Több időt és energiát kell arra fordítani, hogy az emberekkel megértessük a helyzetet. FOTÓ: SCHMIDT ANDREA
Lázár János: Több időt és energiát kell arra fordítani, hogy az emberekkel megértessük a helyzetet. Fotó: Schmidt Andrea

– Mi a helyzet visszafelé: önre hatnak az érvek?
– A politikában erény, ha képes vagy megváltoztatni az álláspontodat annak hatására, hogy az emberek tiltakoznak – erről a 8 éves polgármesterségem alatt sokat tanultam. Meghallottuk a szakszervezetek tiltakozását a 98 százalékos különadó ügyében, és a nagykutyákat vettük célba, nem a nyugdíjba készülő pedagógusokat. Az, hogy most politikai nyilatkozatban garantálja az országgyűlés az egyéni számlát mindazoknak, akik a magánnyugdíjpénztárból átlépnek az államiba, szintén ezt bizonyítja. Persze azt korántsem állítom, hogy elmúlt hat hónap hibátlan volt, az én munkám sem volt az.

– Például?
– Tavasszal cselekvési kényszer volt, egy romhalmazt örököltünk. Ilyen helyzetben az ember kevéssé tud a stílusra, az egésznek a körítésére ügyelni, mert lépni kell. Ha düledezik a kerítés, azonnal meg kell csavarozni, de hogy milyen csavarral – az hagyhat maga után kívánnivalókat. Ami tanulság: több időt és energiát kell arra fordítani, hogy az emberekkel megértessük a helyzetet. Összességében úgy gondolom, nagyon sok tabut ledöntöttünk, és nagyon sok olyan lépést megtettünk, aminek hiányában nem lehetne az országot megváltoztatni.

– Mi a véleménye a készülő médiatörvényről?
– A nyugat-európai országokban komoly médiaszabályok vannak. Azt is látom ugyanakkor, hogy a magyar médiatársadalom aggályosnak tart néhány pontot – a bírságolás mértékével, a helyreigazítás kérdéseivel kapcsolatban ezek reális reakciók, amiket mérlegelni kell. A december 20-i zárószavazás előtt az előterjesztőnek lehetősége van módosítani. Közben nem szabad elfelejteni, hogy húsz év alatt a médiavilág megváltozott, a szabályokon is változtatni kell. Így például az, hogy a bűnügyi hírek aránya egy híradóban ne legyen több 20 százaléknál, társadalmi szempontból fontos, és nem hatalmi kérdés.

– Oktatásügyben is határozottan foglalt állást az átalakítási tervekkel kapcsolatban.
– Polgármesteri tapasztalataim, a vásárhelyi deszegregációs modell tanulságai alapján mondtam el a véleményem. Abban az országban, ahol több millió hátrányos helyzetű ember él, az integráció, a felzárkóztatás, az esélyteremtés nagyon fontos. Az egyik hiátus az elmúlt hat hónapban éppen a felzárkózás lehetőségének megteremtése. Alulról nyitott középosztályra van szükség, és nehezebb legyen leszakadni, mint felzárkózni. A vásárhelyi oktatás 2006-os átalakítása éppen ezt tűzte ki célul.

– Vásárhely befolyásosabb város lett – mondta a közgyűlésben. Szegeddel együttműködik?
– Most van egy közös projektünk, a tram train, azaz a két belvárost közvetlenül összekötő, integrált villamos- és vasúti rendszer, ami jó úton halad. Ha a lézerkutató problémája megoldódna, annak kifejezetten örülnék. Amikor engem – többször is – megkérdeztek, azt javasoltam a kormánynak, hogy mindent tegyen meg a támogatás érdekében. Úgy tudom, rövid időn belül erre az ügyre pont kerül, pozitív értelemben. Nagy lehetőségeket látok a két város együttműködésében, de az jó lenne, ha Szegeden egyértelmű és világos viszonyok lennének. Hódmezővásárhelynek alapvető érdeke, hogy Szeged régiós központ tudjon lenni.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. skid 2010. december 22. 20:50
  „A Lézerközpontnak Lézer János lesz a főnöke?”
 • 54. t11 2010. december 20. 11:01
  „53.
  Igen, Magyarországon 1 millióan élnek mélyszegénységben, 3 millióan létminimum alatt. 750ezer szegény gyermek él, ebből 430ezren nagyon szegénynek tekinthető. (2010 eleji adatok - http://hungary.indymedia.org/node/15391 )

  Ehhez képest, jövő évtől Orbán évi 6 millióval kap többet az adócsökkentés miatt, Semjén és Kövér pedig több mint évi 4 millióval visz haza többet (a többieket nem sorolom :).

  Csak válságadó van, amit majd az emberek fizetnek meg...

  Ami itt folyik...”
 • 53. zoltanszabo 2010. december 20. 09:43
  „T. 49. Igazad van ! A nép többsége nyomorog,éhezik,fázik. tegnap mondta a tv
  :kb. 200 000 gyermek éhezik Magyarországon!!!!!
  Ha nem keresel havi 500 ezer Ft-ot, az egykulcsos adó már negetív. A nép 80 % ez alatt keres. Ha csak minbéred van ----ha van ---neked 5-6 000.-Ft -al /hó kevesebb marad!!!!!
  De ha te politikus vagy---2-3-4 v.több bizottsági fizut kapsz a havi 2 millád mellé--úgy havonta 100 000.-Ft adót spórol meg. Éves szinten ez + 1,2 milla adó jóváírás !!!!
  Na kedves fórumozók--hányan tudtok élni evvel a nagyszerű lehetőséggel ?????”
 • 52. t11 2010. december 20. 08:55
  „´több száz milliárd´ forint bevételkiesést - így helyes :) csak hogy ne legyek silány :)”
 • 51. t11 2010. december 20. 08:42
  „46.
  "Ép ésszel belátható, hogy a mai kormány nem függetlenítheti magát pl. a 10 000 milliárdos adósságnövekedéstől"

  Ezért kell, hogy egy több száz milliárdos bevételkiesést produkáló adócsökkentést végrehajtsanak... Pont most, pont így
  persze

  Az adócsökkentés pozitív hatásai bizonytalanok (azt leszámítva, hogy a ´nagykeresetűek´ nagyon jól járnak , a ´kiskeresetűek´ meg nem, mert ezek biztosak :) vagy nem érvényesülnek elég gyorsan - költsége viszont igen nagy, ezért várni kellett volna vele addig (ha bevezetik az egykulcsos adózást egyáltalán, mert ez is megérne egy vitát...), míg a kormány hajlandó olyan reformokat, kiadáscsökkentéseket végigvinni, amik biztosítják az adócsökkentés fedezetét. És akkor talán nem kellene a válságadókhoz vagy a mnyp-i vagyon elköltéséhez ´folyamodni´. (A bizonytalan jóért biztos rossz? Ráadásul a mnyp-i vagyon elrablása tovább rontja az adózási morált, amin az egykulcsos adózással akartak javítani...)
  Ráadásul mennyi levelet kiküldenek több száz millió forintért mnyp-ügyben...

  achilleus, ajánlom ezeket, hátha megragad Neked is valami:

  ´Véget ért az adócsökkentési számháború´
  http://www.opik.hu/konyveles_adotanacsadas/hirek/31/veget_ert_az_adocsokkentesi_szamhaboru/
  +
  ´Adórendszertelenség´
  http://prudentman.blog.vg.hu/2010/11/22/adorendszertelenseg/
  +
  ´Az Orbán-kabinet a Medgyessy-kormány nyomában´
  http://www.vg.hu/velemeny/elemzes/az-orban-kabinet-a-medgyessy-kormany-nyomaban-331638
  még esetleg ezt:
  +
  ´Hadigazdálkodásból kettes alá´
  http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2010/12/10/hadigazdalkodasbol_kettes_ala/
  +
  ´Adózzanak a szegények´
  http://rocknpol.blog.hu/2010/11/08/adozzanak_a_szegenyek”
 • 50. deszkás 2010. december 19. 21:00
  „Vao! Silány a fórum. Kedves fórumozó ha igy látod akkor ne tétovázz el jobbra vagy balra. És ha kérdeznek méltóztass válaszolj .”
 • 49. dowan 2010. december 19. 20:51
  „kedves Achilleus !
  Tények:
  Adótörvény: Kinek kedvez: Számolj ! Ha 200´000 Nettóból veszel el 16%-ot azzal kevésbé jársz xarul, mintha 70´000-ből.
  Magánnyugdíj: Az állam már most sem képes fedezni a nyugdíjakat, hiszen neki a jelenleg dolgozók befizetései+kiegészításből kellene fedeznie a nyugdíjat. Ha elveszi a "magán" megtakarítást, akkor mi lesz.
  Mi lesz azokkal a pénzekkel amit a 7,5%-felett fizetett be az ember. Ciki Ugye :)
  Tény: Állam kérte emberek nem adták, alkotmánybíróság morcigot, megnyírbálták.
  Nem vagyok fityesz ellenes, de ami itt megy az a demokrácia és emberi jogok szembeköpése.
  Dilettáns hatlommániás megmondóemberek gyülekezete sajna most a politika.
  Olyan összefonódásokkal, hogy ha egy kicsit jobban megkapargatnánk a felszínt akkor biza lenne
  mit "jajj én nem is tudtam róla";)
  Teljesen mindegy:
  Emberek, akinek hitel kell, az osztrák bankok adnak szivesen.
  Mivel külhoni is lehet magyar állampolgár, már veszik is földeket, (románok, szlokvákok stb) és mivel az övék, (papíron) már meg is oldva az amivel a kedves jobboldfali pártok riogattak :D
  Gázáremelés :) Orbán Lendvai Viktória :D
  De egyébként mivel ismételten az EU-felé statisztikai hamisítások mennek:
  Javaslom mindenki küldje el a fizetésjegyzékét az EU-ba :)
  10 millió levél után lehet hogy kissé odefigyelnek majd erre szép országra ;)”
 • 48. Én2 2010. december 19. 12:52
  „Nem , hogy hibátlan, hanem tele van hibával, gondolj vissza az igéretekre!”
 • 47. almaszósz 2010. december 19. 11:49
  „Csak az emúlt 6 hónap? O.o”
 • 46. achilleus 2010. december 19. 10:42
  „40. hozzászólás queenmargareth 2010.12.18. 19:38
  Ami a "több képviselőt" illeti, bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy az önkormányzati képviselők száma az idei választásokon megfeleződött (amikor ezt törvénybe hozták akkortájt ezért verte a nyálát minden "demokrata", kicsi és féldilis párt, "civil" és mindenki), ezen kívül a következő országgyűlés 200 fős lesz a mostani 386-os helyett. Erre (is) írja 45-ös lotusz, hogy "igazat írtál". Még egy beszűkült tudatállapotú. Ez a fórum egyébként annyira silány már, hogy nem is csodálkozom, hogy ennyire egysíkú lett, azért nem írom, hogy homogén, mert itt a Tiborcok és a Laborcok homlokegyenest ellenkező véleményében csak a fideszgyűlölet (na és a tények teljes negligálása a közös). Ilyenhez minek hozzászólni. Semmi adat meg nem ragad egynek a fejében sem. Kedvencem a "minek_visszamutogatni" szöveg. Ép ésszel belátható, hogy a mai kormány nem függetlenítheti magát pl. a 10 000 milliárdos adósságnövekedéstől, ez persze az ellenzéki mszp-nek nem probléma (mármint, hogy ő viszont függetleníteni akarja magát az általa elbaltázott dolgoktól. Ebbe szállnak bele itt néhányan.)”
 • 45. lotusz 2010. december 19. 10:24
  „queenmargareth 2010.12.18. 19:38

  Igazat írtál”
 • 44. achilleus 2010. december 19. 10:06
  „..... a karaván mégis halad, CCC
  2010-12-18 22:12 - Fideszes győzelmet hozott az időközi választás - Időközi helyi önkormányzati képviselő választás tartottak szombaton Budapest 11. kerületében, Újbuda 11. számú egyéni választókerületében, ahol győzelmet aratott a Fidesz-KDNP jelöltje: (...) A körzet erős baloldali bástyának számít a kerületben itt még jobboldali jelölt nem győzött az elmúlt 20 évben (...).”
 • 43. ferdzso 2010. december 18. 22:14
  „...Sőt, még a választók se...”
 • 42. queenmargareth 2010. december 18. 21:06
  „Igen.én vagyok az a balek, aki nem lop és mindig kimarad a korrupcióból:)”
 • 41. Lakos 2010. december 18. 20:54
  „Ne lopj!
  A kormány nem tűri a konkurenciát.”
 • 40. queenmargareth 2010. december 18. 19:38
  „Van Vásárhelyen is TERROR HÁZA!!!Mint Pesten! Ugye kellett??:)És lesznek szökőkutak..........WOW!A BELVÁROSBAN!
  Mindegyik kormány kitalál valami <moderálva>......
  A LÉNYEG,HOGY RENDSZERVÁLTÁS ABBÓL A SZEMPONTBÓL VAN, HOGY EGYRE TÖBB HÜLYE TÖRVÉNY ÉS KÉPVISELŐ VAN, MI TARTJUK EL! FIZIKAI MUNKÁSOK LESZARVA----------TEHÁT CSAK AZÉRT HÍVHATJUK" rendszerváltásnak" Mert szabad a lopás!”
 • 39. tintasbarns 2010. december 18. 18:28
  „Azért teheti meg a Fidesz mert az alkotmányozó többség gyenge, az ellenzék szétesett . Kormányfőként nagy lehetőséget kapott Orbán a választásokon. Orbánt egy két alkalommal már korábban is tévútra vezette meggyőződése és elszántsága. Orbán a nép boldogító tervei megvalósítása okán vágyik erre ő nem más mint egy unikális egyén.”
 • 38. történész 2010. december 18. 18:14
  „Az új komcsi világban sincs magántulajdon,tehát rendszer váltás még nincs. Itt az van ami a tiéd az az övéké is és ami az övék ahhoz neked semmi közöd.
  Csak víziókat látok pl azt,hogy a bukásuk után lehet 8 év múlva !! -de bukni fognak..- az lesz a sajtó hír,hogy beidézik őket, nyilatkoznak,hogy ártatlanok...pont úgy ahogy most van,”
 • 37. Rézgróf 2010. december 18. 17:55
  „Már pedig Szegeden nem lesz lézerközpont:(”
 • 36. dowan 2010. december 18. 17:12
  „Rosszul fogjátok fel ;)
  Nem az a pofátlanság, hogy elveszik a magánnyugdíjat, hogy kiirtják józan gondolkodást, és bebetonozzák magukat mint Putyin Oroszhonban, hanem az, hogy az emberek nem tapsolnak hozzá, és nem adnak még többet és többet, és az meg végletekig arrogáns és elítélendő, hogy valami alkotmányra, és emberi jogokra, meg valami demokráciára hivatkoznak királyság esetén.
  De mit mondjak, ügyesen csinálják. Hiszen, nem a jelenünket veszik el, hanem jövőnket. Sajnos, az emberek csak azt látják, hogy az fizujegyzéken ugyanaz a szám van, de azt nem látják, hogy mi lesz később.
  Egyébként gratuláljunk Dr. Lázár Úrnak, hiszen Ő = Vásárhely ;) Sőt az átfogó iskolarendezésének köszönhetően hány tanár lett munkanélküli ? És Vásárhely előkelő középiskolai rendszeréből milyen gányoldát csinált :(
  Én Szegeden jártam középiskolába, de fősuli és egyetem alatt is a Vásárhelyiek jók voltak ... (most meg ... Tisztelet a kivételnek.)
  Dr. L.J. mindenkit eltávolított maga körül aki nem tövig és bőnyállal ... (Látszik is a Fityesz politikáján, aki nem nyal nekünk az ellenünk...)
  FIGYELEM:
  AZ ALKOTMÁNYTERVEZETBEN NINCS BENNE A MAGÁNTULAJDON VÉDELME !!!!
  (Szintén Lázár Bá´ ha jól csalódom )
  ÉBRESZTŐ !!!”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi varázs Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Adventi varázs címmel családi napot rendeznek vasárnap délelőtt 10 órától az… Tovább olvasom