Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Lázár János: pofátlanság hazavinni a maradék ételt

Hódmezővásárhely - Polgármesteri utasításra 250 adag ingyenebédet oszt április 15-étől a vásárhelyi közétkeztetést ellátó Hód-Menza Kht. Lázár János ugyanis felháborodott azon, hogy a városi cég dolgozói hazaviszik a megmaradt ételt.
Lázár János polgármester a legutóbbi vásárhelyi közgyűlésen napirend előtt jelentette be: utasította a Hód-Menza Kht. vezetőjét, hogy április 15-étől biztosítson naponta 250 adag ingyenes ebédet a rászorulóknak. A városvezető hozzátette: információi szerint a kimaradt ebédet hazaviszik a Hód-Menza dolgozói.

A polgármester számára akkor derült ki az ügy, amikor megtudta, az egyik köztisztviselő szeretett volna ebédelni, ám azzal fogadták: már elrakták az ételt, ezért nem tudnak neki adni. A polgármester pofátlanságnak tartja, hogy hazahordják az ételmaradékot annak ellenére, hogy a hód-menzásoknak felajánlották, 200 forintért kaphatnak ebédet, ám ők sokallták ezt a kedvezményes árat. Pedig egy ebéd ma 640 forintba kerül.

Sokan adják vissza a maradékot. A hiányzók adagját ki sem kérik. Fotó: Tésik Attila
Sokan adják vissza a maradékot. A hiányzók adagját ki sem kérik.
Fotó: Tésik Attila

Faddi Lászlótól, a városi tulajdonban lévő Hód-Menza Kht. ügyvezető igazgatójától arról érdeklődtünk, mi lesz a sorsa annak az ebédnek, amelyet végül ki sem kérnek az ételkiosztókban, s vajon elképzelhető-e, hogy azt tényleg hazaviszik a beosztottjai. A vezető elhárította kérdéseinket, majd megtiltotta, hogy beosztottjaival beszéljünk. Göbl Vilmostól, a polgármesteri hivatal médiareferensétől viszont megtudtuk, a Hód-Menza 8 főzőhelyen naponta 6 ezer adag ebédet, reggelivel, tízóraival és vacsorával együtt összesen 13–14 ezer adag ételt készít a város iskoláinak, a nyugdíjaslakóparkban, a szociális otthonban élőknek, illetve a városi közétkeztetés részére. Az ebéd egy részét az iskolai hiányzások miatt, vagy mert a gyerekek egyszerűen nem szeretik, ki sem kérik. A város ezt a még fogyasztható ebédet akarja kiosztani.

Ebédosztás a Cseresnyés-kollégiumban. Jut is, marad is. Fotó: Tésik Attila
Ebédosztás a Cseresnyés-kollégiumban. Jut is, marad is.
Fotó: Tésik Attila

A Hód-Menza egyik, lapunknak név nélkül nyilatkozó dolgozója állította: a főzőhelyekről lehetetlen bármit is hazavinni, hiszen onnan az elkészült adagokat mind kiszállítják az ételosztóhelyekre. Arról, hogy ott mi történik, annyit árult el, hogy kollégái gyakran osztanak repetát, az ezután is megmaradó ételt pedig a szabályok szerint kidobják.

Két hónapig adják

Kiss Andrásné, a városháza népjóléti főtanácsosa elmondta: azok részesülhetnek évente legfeljebb két hónapon keresztül az ingyenes ebédből, akik eddig átmeneti segélyként évente kétszer 2500-3000 forintos élelmiszer-utalványt kaptak. A jelenleg is szociális étkezésben részt vevőket nem érinti a változás, ők az Aranyházból továbbra is napi 20 forintos térítési díjért kapják az ebédet.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. icus 2009. április 16. 20:03
  „Ha jól tudom a korház konyhályát is Faddi csinálja!”
 • 47. Beth 2009. április 14. 12:30
  „Várjuk, várjuk!”
 • 46. Beth 2009. április 13. 10:57
  „Te Bicebóca!

  Várjuk a megnyilatkozásod, mivel te is IQ-bajnok lehetsz. Mert ugye mindenki magából indul ki. Tehát te is hozzászóló vagy.

  Üdvözlettel Beth, aki reméli, hogy túlnőtt az IQ-gondokon :)))”
 • 45. Sziti 2009. április 12. 20:02
  „Bicebóca!
  Öntsd ki a szívedet!
  Mondj el mindent.
  Engem érdekel.”
 • 44. Bicebóca 2009. április 12. 19:10
  „Mindég igaz ,hogy azok pofátlanoznak akik maguk a POFÁTLAN szar emberek , mint itt ez is. Próbaképpen csak egyszer mosnák már ki azt a mocskos pofájukat természetesen belülről, maguk lepődnének meg leginkább,hogy emberi hangon is meg tudnak szólalni! MOST VOLT ELÉG a hazugságaitokból,újból jelentkezem!
  Hölgyeim,Uraim,most lehet mocskolódni,nem számít az IQ!”
 • 43. tamka32 2009. április 12. 13:17
  „az egészhez annyi hozzáfűzni valóm van,hogy "lázár" részéről,ez ismét egy jó választási "fogás",az ingyen szétosztható kajával ugyan melyik réteget akarja ismét megfogni....????akinek van egy csöppnyi esze,megpróbál egy kicsit mögé látni..."lázár" egy genny,inkább azon agyaljon hogy mennyire tönkrevágta ezt a várost.”
 • 42. totya66 2009. április 11. 22:29
  „Csak 1 kérdés. Nyáron a konyhán ahová járok 120-150 ember fizet be ebédre (mivel nincs iskola, akkor kb:800 adagot főznek) ha mondjuk 1 adag rizs 30 deka és ezt beszorzunk 150-el az 45 kiló +50 adag az még 15 kiló na ne mondja azt senki hogy ez nem feltűnő azonnal ki kell rúgni aki így számol. Ha szeretett vezérünk azt mondja hogy mondjuk 15 óra után menjenek a rászorulók és minden maradékot osszanak ki akkor rendben ha marad vigyék. De ez a kötelező már a Fideszes DIKTATURA első jele. Következő az lesz hogy a rászorultokat el kell szállásolni azoknak akiknek nagyobb lakásuk van hiszen ott többen is elférnek.”
 • 41. Sziti 2009. április 11. 20:03
  „Beth!
  90 ezret esetleg a konyhafőnök kap nettóban.
  De az is lehet, hogy csak mifelénk van így.”
 • 40. Beth 2009. április 11. 09:04
  „Sziti, igazad van! Nem tudhatják előre, hogy mennyi kaja marad.

  Nyomdasz63: biztos, hogy minimálbérért dolgoznak? Mert nem hiszem, hogy a pár vagy tíz éve ott dolgozók nem kapnak legalább 90.000 nettót! Nem gondolom, hogy minden vállalkozó meg tudja tenni, hogy minimálbérért dolgoztatja a dolgozókat. Mert akkor nem lenne munkaerője. Főleg, hogy évente mennek fel az árak.”
 • 39. Sziti 2009. április 10. 23:07
  „Azt azért szeretném elmondani, hogy nem vásárhelyi vagyok és az érintettek közül senkit nem ismerek.”
 • 38. Sziti 2009. április 10. 22:55
  „Én azt mondom.
  Nagyon jó ötlet lehetett az, hogy a kimaradt ételt odaadják a rászorulóknak.
  Az már nem annyira, hogy előre tudják mennyi marad ki.
  Tehát ha nem maradt annyi akkor biztos ellopták a konyhások.
  A legrosszabb ötlet meg az, hogy megyei, de lehet, hogy világraszóló hír lett belőle.
  Kinek áll ez érdekébe?”
 • 37. nyomdasz63 2009. április 10. 22:33
  „Lázár: monggyon le!!! HódMenza -minimállbérértdolgozói:monggyanak le!”
 • 36. Beth 2009. április 10. 21:41
  „Kedves GKati77!

  Utálom, amikor azt hiszik rólam, hogy a hamburger, meg a chips a kaja a gyerekemnek. Egy kicsit több észt kérnék tulajdonítani számunkra.
  Akkor ne adja ki a hajléktalannak a kaját. Adja inkább a kutyáimnak. Van kettő, falánkak, imádják a nassolnivalót, a gyümölcsöt(!), a kaját minden mennyiségben.

  Nincs meg a visszacsatolás az intézmények között! És ez a legnagyobb hiba, amit általában elkövetnek. Nemcsak hivatalosan, hanem beszélgetés szintjén is illene találkozniuk a más intézményben dolgozó kollégájukkal. Egy dolog a szabályoknak való megfelelés, de ha nem szívvel-lélekkel csinálom, akkor megette a fene az egészet.

  Hány legtöbb szülőt ismer? Kettőt? Hármat? Én egyet. De ő hétvégén azért a családja elé rakja a főtt kaját.
  Amúgy a menzán nem szerettették meg velem a spenótot :( Pedig milyen jó kaja tükörtojással!”
 • 35. Sziti 2009. április 10. 20:22
  „Azért azt figyelembe kellene venni, hogy amit a többség nem szeret azt nem próbálom rájuk tukmálni csak azért mert esetleg az olcsóbb.
  Inkább legyen kevés, de finom.
  Lehet, hogy senki nem tudja mit szeretnek a gyerekek, a kiosztó konyháson kívül.
  Őket azonban senki nem kérdezi.
  Mit tehetnek ők ha kiküldik a kemény kiflit nekik.
  Vagy kiadják, vagy nincs az sem.
  Ez olyan mintha a postás döntené el melyik levelet kézbesítse.”
 • 34. gkati77 2009. április 10. 16:02
  „KEdves hozzászólók!

  A konyhába érkező alapanyagokat a közbeszerzésnek köszönhetően vásárolják meg az érintett ügyvezető! A fő döntési körökben a polgármester úr az illetékes!
  A gyermekek védtelenek, de a szüleik nem, uzsonárra amit kapnak sok esetben a szülő kukába kidobja és veszi a büfében lévő kaját (hamburgert, pizzát) azok egészségesebbek úgye?
  Aki valamilyen étel allergiával küzd az a kórházból kapja az ebédjét és nem a Faddi általi menzáról, így neki ezért nem jutott csoki nyuszi. A pofátlanság pedig az, hogy a hajléktalan aki a maradékot megkapná, közli , ha nincs benne hús akkor nem kérem.
  A konyhások pedig nem a menzás alapanyagból szeretnek főzni, hanem a jó minőségű magyar termékekből, amit a piacon vásárolnak legnagyobb részt, Nem a tesco és hasonló helyekről.

  Az én gyerekem pedig megeszi a menza kaját mert nem arra neveljük, hogy a hamburger és a sok hasonó műanyag kaja a jó, hanem az amiben hús, zöldség és fűszer is van. Sajnos a legtöbb szülő nem főz, csak a zacskóból és a félkész termékekből készíti el a család ebédjét meg vacsoráját. Ezért már amelyik kaján nem érzi a jellegzetes ízét az nem is finom.

  Még kérdezném azt, hogy akik itt serényen írogadtok, hol ettetek amikor iskolások voltatok nem a menzán, és felnőttél, válogattál? szerintem minhárom szóra igen a válasz. És az akkor körülmények, az akkori konyhás nénik összesem hasonlíthatóak a mostaniakkal. Komoly előírásoknak kell megfeleniük, pl. Ántsz, HACCP, stb.
  Ezeknek érdemes lenne jobban utána járnia mindenkinek, még az újság íróknak is és csak után szidni és megalázni egy egész város, megye előtt a menzán dolgozókat.

  Mindenkinek további szép napot!”
 • 33. Beth 2009. április 10. 16:01
  „A gyermekétkeztetésben elég szigorú szabályok vannak. Sajnos a gyerekek nem laknak jól ezekkel a szabályokkal, még akkor sem, ha nem engedélyezi a szülőnek saját kaja behozatalát.
  A múltkor ettem a hodmenzanal... Nagyon finom volt, de a leves kinézete kívánnivalót hagyott maga után. Az viszont más kérdés, hogy a gyerekek megették-e. Tud-e a minőségről pampogni, ha nincs lóvé?

  A lisztérzékeny kicsi pedig biztos, hogy a cégtől kapja a kaját? Nem a kórházból? Az tényleg kritikán aluli...”
 • 32. icus 2009. április 10. 15:01
  „Liszt!
  A mi csoportunkba is jár egy lisztérzékeny kislány és többször láttam,hogy mit kap.Borzasztó!Hát az én fiam bisztos nem enné meg!Szerdán az összes ovis társa kapott csoki nyuszit,egyedül ő semmit.Nem értem az ovónéniket sem,ha már Faddi úr nem gondol ilyenekre legalább ők megtehetnék helyette.Hiszen olyan sok mindenről le kell mondaniuk így is szegényeknek!”
 • 31. trixi11 2009. április 10. 13:42
  „pille
  Te meg ne legyél már álszent! Régen is így ment, ezután is így fog...”
 • 30. varadipal 2009. április 10. 13:01
  „Csak hiszitek, hogy mindenki töketlen. A kaja elkészítése előtt a nyersanyagot már rég kiporciózták a KHT vezető, annak sleppje, a konyhafőnök, a gazdasszony, a vezető reszortos szakácsok részére.
  A megmaradt készételt a fehér és fekete mosogatók, valamint a kézilányok kapják.Tessék már utána nézni egy beszállítói áruátvétel, és egy napi raktárkészlet közötti különbségnek.
  Venez úr, aki megalkotta a konyhások nyersanyaghányad bibliáját forog a sírjában. A nagy tolvajok meg élve röhögnek a markukba.Nem tengerész mondás, hogy fejétől büdösödik a hal.”
 • 29. liszt 2009. április 10. 12:31
  „És azt látta-e valaki,hogy a lisztérzékeny gyerekek mit kapnak reggelire és uzsonnára???!!!Felháborító!Ugy gondolom,hogy attól egy konyhás néni sem hízna el,mivel meg se mernék kóstolni!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresztutat jártak Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A húsvétra készülődött az a körülbelül 160 vásárhelyi katolikus és református,… Tovább olvasom