Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Lázár János: tisztább és igazságosabb rendszer lesz

Hódmezővásárhely - A városok egyértelműen nyertesei lesznek a most folyó ország-átalakításnak; a vásárhelyi polgármester, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szerint Szeged és Hódmezővásárhely együtt erősebb, mint külön-külön, ezért továbbra is nyitott az együttműködésre. Lázár Jánost a tavaszi-nyári ülésszakról és az őszi törvényhozásról kérdeztük.
– Az országgyűlési ciklus első felében 116 törvényt fogadtak el, a legtöbb egyéni képviselői indítványt ön nyújtotta be; kiemelne ezek közül hármat, amelyek személyes érdeklődése szerint a legfontosabbak?
– Az alaptörvény a legfontosabb. Talán belátható: az, hogy 20 év után új alkotmány született, az ország életében is mérföldkő. Még két olyan törvényt mondok, amelyek számomra azért fontosak, mert az életünk minőségét igyekeznek javítani: a nemdohányzók védelméről szól az egyik, a másik pedig az egészségügyi vagy – ráragadt nevén – a hamburgeradóról. Itthon, Vásárhelyen tudják, hogy az előbbi az egyik vesszőparipám, már 5 éve szabályoztuk a dohányzás föltételeit, köztereken, munkahelyeken, egészségügyi és gyermekintézmények közelében nem lehet rágyújtani.

– Ehhez képest a dohány adójának emelését kihagyták...
– Ami késik, nem múlik. Szándékunk szerint keményen megadóztatjuk majd a dohánygyártókat, csak ez több előkészületet igényel, mert nem szeretnénk egyik lobbinak sem kedvezni. A frakció célul tűzte a teljes dohánypiac újjászervezését. A lényege, hogy nemcsak a dohánytermékek adótartalma, hanem a kereskedelmi haszon is hazai családi vállalkozásoknál maradjon. Vagyis azt támogatjuk, hogy a 400 milliárdos költés nagyobb részét ne a multiknál hagyják a dohányosok.

– A hamburgeradót miért tünteti ki a figyelmével?
– Nevezzük egészségügyi adónak. A hamburgerről és társairól még külön szó lesz, mert a gyorséttermek kínálatára új kereskedelmi játékszabályokat tervezek kidolgozni. Mindez pedig azért érdekel különösen, mert része annak a filozófiának, amely szerint az új egészségpolitika nem egyszerűen a betegek gyógyításáról szól, hanem a betegségek megelőzéséről, az egészség megőrzéséről is.

Lázár János: Vásárhelynek az az érdeke, hogy Szeged erős legyen. Fotó: Karnok Csaba
Lázár János: Vásárhelynek az az érdeke, hogy Szeged erős legyen.
Fotó: Karnok Csaba

– És az adóbevételek növeléséről.
– Tény, hiszen nemcsak az egészségügyiek munkájának megfizetéséhez kell a pénz, hanem sportra, a mozgáskultúra, az életminőség alakítására, a szokások megváltoztatására is. Ez utóbbi a legnehezebb, hiszen a magánéleti döntések szabadságát nem akarjuk korlátozni, viszont nem mindegy, hogyan szocializálódnak a gyerekeink, ha egészségesebb társadalmat szeretnénk. Azt remélem, hogy a következő években értelmes vitákat lehet lefolytatni a hétköznapi életminőség témáiban, amelyek nemcsak a társadalmi célok tekintetében, hanem még politikailag is hasznosak, mert két választás között leginkább ezek érdeklik az embereket, nem a pártok.

– Azért a sarkalatos törvények, amelyekről ősszel döntenek, eléggé meghatározzák majd a hétköznapokat is.
– Kétségtelen. Nagy vitákra számítok, például az igazságszolgáltatásról szóló törvényjavaslat kapcsán. Két fontos kérdés van: miként lehet ezt fölgyorsítani, illetve hogyan lehet a jogszolgáltatás mellett igazságot is szolgáltatni. Meghatározó lesz továbbá a választójogi törvény, amelyet Áder János készít elő, valamint a párttörvény, amely az én reszortom.

– Nekiveselkedik a pártfinanszírozás ügyének?
– Egy korszak lezárult a párt- és kampányfinanszírozás tekintetében is. Biztos vagyok benne, hogy nagyon átláthatónak kell lennie, ehhez viszont az is szükséges, hogy az emberek elfogadják: a többpárti demokrácia sokba kerül. Az igazi kérdés a kampányfinanszírozás. Rövidebb és olcsóbb kampány kell. Csak példát mondok, Franciaországban a köztévé minden pártnak ad valamennyi reklámidőt, a kereskedelmi tévékben nincs reklám. A horrorisztikus költésnek nálunk is véget kell vetni. Igazságosabb lesz a rendszer, mert a nagyobb pártok nem tudnak visszaélni gazdasági befolyásukkal. Ugyanilyen fontosnak tartom a képviselői fizetések ügyét: tisztább dolog lenne normálisan megfizetni őket, mint belevinni korrupcióba, visszaélésbe.

– Azt mondta egy másik interjúban, hogy a törvénykezési tempót a rossz gazdasági helyzet indokolja és a „becsületbeli" dolgok. Ez utóbbi mit jelent?
– Mások a szimbolikus jelzőt használják. Nézze, kötelességünk volt a 2004-es népszavazás után a határon túliaknak állampolgárságot adni, megígértük a kisebb parlamentet, a bankadót... Az előbb a személyes vonzalmaimat firtatta, de az ország szempontjából a bankadó bevezetését tartom a legfontosabbnak, mert végre megváltoztatta a közteherviselés arányait. Akik a legtöbbet keresték az elmúlt 20 évben, most azoknak is hozzá kell járulni a közös kiadásokhoz.

– Nem érez felelősséget azért, hogy a törvénykezés tempója és stílusa-módszere jogbizonytalanságot okoz?
– Az Alkotmánybíróság kevés kivétellel helybenhagyta a törvényeket, bár a törvényhozás menetrendjét valóban kritizálta. Látni kell, hogy mi a kétharmaddal nem hivetkozhatunk arra, hogy ezt vagy azt nem tudtuk megoldani. Megoldásokat várnak tőlünk. Talán igazat ad nekem abban, hogy mindenki, aki elment választani, akármelyik pártra szavazott, változást akart. Engem az vezényel, hogy az új rendszer, ami most létrejön, egyszerűbb, átláthatóbb, tisztább, racionálisabb, igazságosabb lesz, és 20 év múlva ezt sikeresebbnek értékelhetik, mint mi most az eltelt 20 évet.

Lázár János a pártfinanszírozás átalakítását is a parlament elé terjeszti ősszel. Fotó: Karnok Csaba
Lázár János a pártfinanszírozás átalakítását is a parlament elé terjeszti ősszel.
Fotó: Karnok Csaba

– Érdekelne, hogy mitől lesz igazságosabb a Fidesz által épített rendszer.
– Az elmúlt 20 év arról szólt, hogy ki tudja megnyerni az inaktívak bizalmát és az ő szavazataik megvásárlását minden politika hitelekből finanszírozta; 13. havi nyugdíjat, szociális ellátásokat biztosítottak, de mi is ígértünk 14. havi nyugdíjat. Ez majdnem csődbe vitte az országot. A mi új rendszerünk a munkaalapú társadalom, amely az aktívak, a munkavállalók felé fordul, őket akarja helyzetbe hozni, mert ők tartják el az országot. Én ezt a rendszert igazságosabbnak gondolom.

– Csak megérjék a szociális segítségre szorulók, hogy az aktívak immár képesek eltartani őket...
– Ez a legnagyobb baj, hogy egyre több embert egyre kevesebben tartanak el, ezért kell egyre több embernek dolgozni. Az nem megy tovább, hogy szociális juttatásokat hitelekből finanszírozzunk.

– Nem tart attól, hogy a városa – kimondott szándékával ellentétben – veszít a jelentőségéből az önkormányzatiság átalakítása során?
– Nem. Ellenkezőleg. Ha valami sikeres volt az elmúlt 20 évben, az az önkormányzatiság. Különösen a városok. Biztosan állíthatom, hogy Hódmezővásárhely a rendszerváltás nyertese volt, az elmúlt egy évben is profitált. A tervezett átalakítás nem érinti az önkormányzatiságot, az önrendelkezés jogát, a helyi identitás, a lokális értékek megőrzésére törekszik. De egy dolog a döntés, másik a végrehajtás. Ez utóbbi nem igényel feltétlenül párhuzamos hivatali apparátusokat, ezen a téren föltétlenül racionalizálni kell.

– A választások után azt mondta, Vásárhely területi jelentősége megnő. Hol tart a város?
– Egyre több dologban kooperálunk az állammal, főiskola nyílik, újjászerveztük az együttműködést a szegedi egyetemmel, az állam – elismerve a beruházást – megvásárolta az Emlékpontot, tárgyalok több más együttműködésről. Vásárhely járásközpont lesz, az állami irányítás egyik helyszíne, de mindegyik megyei jogú város és megyeszékhely nyertese lesz az átalakításnak.

– Mikor ér a tramtrain Szegedről Vásárhelyre?
– Ha az együttműködésre kérdez, én abban továbbra is nagy lehetőségeket látok. Szeged és Vásárhely erősebb együtt, mint külön-külön. Az ezt szimbolizáló fejlesztés, a tramtrain, a városok közötti villamos bírja a kormány támogatását, folynak az előkészületek. Érdekünk, hogy a versenyben, ami a szűkös forrásokért, fejlesztési lehetőségekért folyik, közösen lépjünk fel. Vásárhelynek az az érdeke, hogy Szeged erős legyen, és azt a helyi politikai erőknek is mérlegelni kell, hogy egy-egy szereplésükkel erősítik vagy gyengítik a városukat.

Olvasóink írták

122 hozzászólás
 • 122. Yaqy 2011. augusztus 11. 06:17
  „Szeptember 29-ig még játszhatnak, aztán kezdődik a nagytakarítás :)”
 • 121. booo 2011. július 25. 20:39
  „Cheguevara tetszenek nekem is nagyon a viccek!”
 • 120. tol 2011. július 25. 20:09
  „olyan szép ember a polgármester úr, javasolom, hagyjátok fenn a fotóját örökké!”
 • 119. cikicakk55 2011. július 25. 19:51
  „118. Cheguevara 2011.07.25. 17:

  Hát ez piszok jó volt.Még mindig hangosan röhögök,pedig sok örömre nincs okom.Az ilyen viccek egy kicsit enyhítik a borongós jövő vetette árnyékokat.( most már a család is röhög nem csak én)”
 • 118. F&F 2011. július 25. 17:42
  „Ereklyeként őrzöm a fityesz garancialevelét, amit a nemzet golyóstolla (sp) írt alá. E garancialevélben garantálja a fityesz nevében a következőket:
  1. Garanciát vállalunk arra, hogy kormányzásunk alatt megvédjük a nyugdíjakat.
  2. Garanciát vállalunk arra, hogy törvényben fogjuk megtiltani a nyugdíjpénztárak privatizációját.
  3. Garanciát vállalunk arra, hogy kormányzásunk alatt a nyugdíjak reálértékét megőrizzük.

  Lehetne még itt sorolni azokat az ígéreteket is amiket nem adtak írásba, "csak" szóban hangzott el. De mit várjak ezektől, akiknek ennyit ér a garanciájuk? Annyit érnek ők is, mint a szavuk!!!”
 • 117. Cheguevara 2011. július 25. 17:24
  „Lázár János és Orbán Viktor helikopteren utazik. Hódmezővásárhely város fölött lepillantva, elégedetlen tömeget vesznek észre. Lázár megszólal:- Tudod Viktor, ha én most kidobnék egy mázsa kenyeret, ezek a kezemet is megcsókolnák!
  - Ha én kidobnék egymillió forintot, a lábamat is megcsókolnák! - így Orbán.
  A pilóta rezzenéstelen arccal fordul hátra:
  - Ha én meg kidobnám magukat, a seggem is kinyalnák!*”
 • 116. lisa01 2011. július 25. 15:21
  „Luxuskocsi ablakán kitekintve, vagy a polgármesteri hívatalból átsétálva a Fekete Sasba, netalántán a Ginkgo-ba, úgy valóban élhető városnak látszik Vásárhely. Munkaalapú társadalomról karattyolnak, hát janikám az emberek többsége eddig is a munkája álltal lépett előbbre, ellenben néhányan biztosan vannak olyanok, akikre azt szoktuk mondani, hogy "jókor volt jó helyen". Apropó, egészségügyi adó, a házi pálinka fogyasztása szerintetek egészséges tevékenység ?
  Egyébként meg a Nép választott benneteket, hát élvezzük együtt választásunk gyümölcseit!”
 • 115. harsona2011 2011. július 25. 14:59
  „Lázár Úr ! A nagy választási ígéretekből nem valósult meg semmi, de még ötlet sincs. A fideszpárti felső tízezer él jól, a többi magyar ember nyomorog, nyögi a hiteleket, munkát elvétve találni.
  A "bomba" üzlet MOL részvénypakett ezidáig 120 milliárdot vesztett az értékéből, nem kellene valamit tenni ???
  Szaporodjon a magyar, miközben ellehetetlenítik a gyermekvállaló anyukát ? Az előző kormányok is sok baklövést követtek el, de mitől várják, hogy a gazdaság fellendül ? Ez nem politikai szándék kérdése ...
  Mózes tudott utoljára akaratával csatornát nyitni, szerintem nekünk meg kellene próbálkozni a hajóépítéssel ...”
 • 114. oreg47 2011. július 25. 13:18
  „"Hajrá fröcsik?" "Miért válsztjátok meg?"
  Aki ezt fröcsögésnek véli, az nagyon csalódni fog, mert ezek a vélemények mind megjelennek majd a következő "fülkeforradalom"-nál is, sőt tetéződik mindazokkal, akiknek megvonták a munkajogi védettségét aranyifjaink. Az pedig nem kevés, ha a nyugdíj előtt álló 55 év felettieket, meg a gyesen-gyeden lévőket, meg a többit összeszámoljuk.
  Úgyhogy újra nem lesznek megválasztva, még ha a külföldön élők is kapnak szavazati jogot, ugyanis azok sem mind hálás fideszfanok, sőt! Inkább a Jobbik felé hajlanak egyre többen.
  Buknak ezek még akkorát, mint Rottenbiller a küszöbön! Akkor lesz csak igazán megnyúlt képük, meg még megmaradt kevés pártolójuknak.”
 • 113. Én2 2011. július 25. 12:50
  „ha ennyi negativ vélemény van, miért választjátok meg.”
 • 112. hecsedli 2011. július 24. 20:45
  „Hajrá fröcsik elvezzétek ez nektek szól.”
 • 111. Queenmargareth 2011. július 24. 20:25
  „ha van egy kis poén, amit ráadásul tényleg úgy láttam elsőnek a sok halálhír után az is baj?”
 • 110. Queenmargareth 2011. július 24. 20:09
  „Ordítson orkán
  már mindenhol orbánt olvasok.........”
 • 109. Mathiasking 2011. július 24. 19:47
  „Mintegy 200 éves vers, melynek aktualitása félelmetes!

  Berzsenyi Dániel: A MAGYAROKHOZ

  1807

  Forr a világ bús tengere, ó magyar!
  Ádáz Erynnis lelke uralkodik,
  S a föld lakóit vérbe mártott
  Tőre dühös viadalra készti.
  .
  .
  .
  .
  .

  Ébreszd fel alvó nemzeti lelkedet!
  Ordítson orkán, jöjjön ezer veszély,
  Nem félek. A kürt harsogását,
  A nyihogó paripák szökését

  Bátran vigyázom. Nem sokaság, hanem
  Lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat.
  Ez tette Rómát föld urává,
  Ez Marathont s Budavárt hiressé”
 • 108. oreg47 2011. július 24. 18:19
  „lukrecia (59)!
  Az orszá lakosságának alig fele ment el szavazni, és ebből aki a fideszre szavazó kétharmad, az az összes szavazásra jogosultnak a 36,2 %-a szavazott a fideszre.
  Mellesleg vettem a fáradságot és néhány repülőgép-utastéri zacskót, így hallgattam végig a Hír Tv-n vezíretek tusványosi beszédét. Hablatyolt, semmitmodókat puffogtatott és a taps sem volt olyan meggyőző, mintha az szívből, spontán fakadt volna! Inkább tünt olyannak, amit beintenek, hogy: most; egy jópáran fáziskésésben is voltak. Tudod ezt hívják klakknak...”
 • 107. palimadar 2011. július 24. 16:59
  „"84. kissjohn 2011.07.23. 20:20
  A képviselőket azonnal felezni kellett volna. A járást és a megyét meg kellene szüntetni. Elég lenne 5-6 régió... És a képviselői arcátlan fizetéseket meg kellene szüntetni!!!!"

  Egyetértek. A képviselőket most is lehetne felezni. Nem vagyok finnyás, ha hosszában nem lehet, akkor nekem keresztben is megfelel. :)

  A most irányítók nem a régiók felé mutatnak... :(”
 • 106. spiler 2011. július 24. 13:55
  „105. ez van Mohácson is”
 • 105. Queenmargareth 2011. július 24. 13:53
  „101. frakk 2011.07.24. 08:46
  Nem, adja meg a tiszteletet a polgármesterének, ha annyira tiszteli, hívja dr. Lázár János polgármester úrnak vagy hasonlónak.”
 • 104. dora5 2011. július 24. 13:11
  „A keresztfiam a vásárhelyi önkormányzatnál dolgozik és elmondta,hogy ő is és az ott dolgozók 90 %-a retteg Lázár Jánostól,nem szeretik,hajcsárnak,antidemokratikus vezetőnek tartják! Szólni nem mernek,mert azonnal elküldi őket.
  Sajnos ez van!”
 • 103. booo 2011. július 24. 10:48
  „Ahogy a hozzászólásokat olvasom, sok az elégedetlen ember! Megjegyzem hogy én sem hiszek egy szót se a politikusoknak, hiszen ők csak a saját érdeküket -poziciójukat- erősítik és nem azokét az emberekét akik valójában abba a székbe ültették. Egy örök tény viszont van: Olyan hatalom nem volt még a több ezer éves történelem során, amely örökké fenn tudott volna maradni.
  Véleményem szerint a mai politikának egy nagy baja van! Amit a politikusok mondanak annak pont az ellenkezőjét teszik.
  Megjegyzem, én sem látok semmi jót az elkövetkező években! És ez igy megy már rég óta! Türelmesek vagyunk és mindig a legkjobban bízunk.”
122 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől e-napló a vásárhelyi iskolákban

Az összes önkormányzati, valamint a kistérségi iskolában bevezetik szeptembertől az elektronikus napló használatát. Tovább olvasom