Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Lázár János: Vissza kell adni a reményt!

Hódmezővásárhely - Nem demokráciadeficit van Magyarországon, hanem szociális deficit – így látja Lázár János, aki júniustól államtitkárként vezeti a miniszterelnökséget. Ezen akar változtatni. A hódmezővásárhelyi polgármester Almási István jelenlegi alpolgármestert ajánlja a városvezetői székbe, akinek segíteni akar Vásárhely sikeressé tételében – egyebek mellett ezért sem költözik Pestre.
– Hogyan fogadta a család, hogy költözni kell?

– Nem költözünk.

– Ne mondja! Hiszen már tavaly is emlegette, hogy eredményesebben tudna dolgozni, ha Pesten laknának!

– Igen, de így döntött a családi tanács. A feleségemnek – és nekem is – az volt a legfontosabb szempont, hogy a gyerekek ne sérüljenek, ne veszítsék el a megszokott közegüket.

– Ingázni fog? Hogyan győzte meg a miniszterelnököt arról, hogy ez így rendben lesz?

– Néhányszor Budapesten alszom, aztán igen, ingázni fogok. Nézze, amikor miniszterelnök úr felkért erre a munkára, és mérlegelnem kellett, először azt néztem meg, hogy mi lesz a feladat. Az tetszett. Aztán igyekeztem őt meggyőzni arról, amiben én hiszek: ha elszakítják az ember gyökereit, akkor meghal. Mindenképpen ragaszkodom hozzá, hogy a szülőföldemen maradhassak, hiszen így érzem magam biztonságban – mondtam, és elfogadta az érvelésemet.

Lázár János: Ez az időszak Vásárhely számára sikertörténet lehet. Fotó: Schmidt Andrea
Lázár János: Ez az időszak Vásárhely számára sikertörténet lehet.
Fotók: Schmidt Andrea

– De a vásárhelyieket mégiscsak elhagyja.


– Szó sincs róla. Nem befejeztem a polgármesteri működésemet, hanem megszakítottam. Rengeteg dolog van, amit elkezdtem, elterveztem, és szeretném, ha befejezhetném ezeket. A hódmezővásárhelyi közéletnek legalább olyan aktív szereplője maradok, mint eddig voltam. Azt javaslom majd a városnak, hogy az eddigi alpolgármestert, Almási Istvánt válassza meg polgármesternek. Amikor a felkérést megkaptam, egyértelmű volt: Vásárhely vagy Magyarország. A válaszom is egyértelmű: Vásárhely és Magyarország. Őszintén mondom és nem titkolom, a következő két évben a városnak óriási lehetőségeket jelent, hogy ott fogok ülni a miniszterelnök mellett a kormányüléseken, és abból a székből minden támogatást és segítséget meg tudok adni. Ez az időszak Vásárhely számára sikertörténet lehet. Megérdemli. A miniszterelnök 22 éve figyeli ezt a várost, és a szövetségesének tudhatja 1996–97 óta – ezt számon tartja. Ezért is jön el a mostani közgyűlésre, és remélem, világossá teszi, hogy a vásárhelyiek most nem elveszítenek valakit, hanem nyernek egy embert a kormányban. Azért is beszélek erről nyíltan, mert engem itt hatszor választottak meg; e nélkül a bizalom nélkül pedig soha az életben nem jutottam volna oda, ahol most vagyok.

– Hova jutott? A legfelső szintre a politikai pályáján, vagy van még feljebb?

– Feljebb? Szerintem a polgármesterségnél nincs magasabb tisztség. Mást ne mondjak: politikusként most először lesz főnököm...

– Az lesz, hogy amit Lázár mond, azt Orbán mondja?

– Maguk, újságírók képtelenek elszakadni a blikkfangosnak tetsző fogalmazástól.

– Másképpen: mi lesz pontosan a dolga? Mi tetszett az új feladatban?

– Miniszterelnök úr arról tájékoztatta a frakciót és a kormányt, hogy érdemi változást tervez a kormányzásban. Ennek a lényege, hogy a következő időszakban a kormányzati munka politikai koordinációjának, összehangoltságának erősebbnek kell lennie. A vidéki körzetek szempontjainak jobban kell érvényesülniük a kormány döntéseiben. A vidék elképzelései, tervei, vágyai be kell, hogy épüljenek a kormányzati munkába, és ennek meg kell jelennie az uniós források elosztásában is. Az elkövetkező kormányzás legfontosabb iránya a vidékfejlesztés.

Az új feladatom a jövőről szól.
Az új feladatom a jövőről szól.

– Kancellár lesz, csak nem úgy nevezik.


– Nem. Egyeztetési kultúrát kell kialakítanom a minisztériumokkal – ebben van gyakorlatom, hiszen a frakcióban 227 érzékeny emberrel kellett szót értenem. Zajlik a nagy rendszerek átalakítása, az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás megújítása. A demokratikus keretek, a törvények megvannak, meg kell tölteni ezeket tartalommal. El kell érni az érdekek összehangolását, azt, hogy jól működjenek ezek a rendszerek. Hogy sikeres legyen a kormányzás. Mérhető a teljesítmény. Hogy végre jó dolgok legyenek az emberek életében. Mindebben kérte a miniszterelnök a segítségemet. Vagyis hogy a kérdésre is válaszoljak: az új feladatom a jövőről szól, ez tetszett meg benne.

– Ehhez a vállaláshoz kevésnek tetszik 2 év.

– Értékeljünk utána. Szerintem Magyarországon nem demokratikus deficit van, hanem szociális. Ez a legsúlyosabb probléma. Nagyon sokan nem látják a jövőt, elvesztették a reményt. Az elmúlt években mindenki meghozta a maga áldozatát, most már a sikernek kell jönnie. A kormánynak a következő 2 évben azon kell dolgoznia, hogy könnyítse az emberek életét. Vissza kell adni a reményt. Az lesz a munkám, hogy ennek érdekében bizonyos szempontokat megfontolásra ajánljak a miniszterelnöknek. Pontosan szeretném látni, hogy az egyes kormányzati döntéseknek mi a helyi hatásuk – ezért is maradok Vásárhelyen. Nem valami szervilis szerepre szerződtem tehát, hanem felelősségteljes segítésre.

– Rettegnek már a miniszterek?

– Tény, hogy a dolgok túl lassan mennek, pedig rendelkezésre állnak a források. Utána fogok járni, ha kell, ügyenként, hogy mi az oka a lassúságnak és a bénázásnak, igyekszem felpörgetni, gyorsítani az eseményeket.

– Milyen szervezet segíti? Átalakul a miniszterelnökség?

– Legalább három nagy csoporttal tervezem kiegészíteni a miniszterelnökséget: lesz parlamenti helyettes államtitkárság, amely a miniszterelnök parlamenti munkáját szervezi, és a politikai programjának az érvényesülését követi a jogalkotás folyamatában. Lesz egy stratégiai helyettes államtitkárság, amelynek az a célja, hogy a Magyarországon működő különböző stratégiai központok véleményét, kritikáját, javaslatait megpróbálja ötvözni, nyomon kövesse, hogy a választási programhoz képest a kormány teljesítménye hol tart. A harmadik egy koordinációs csoport, amely azon dolgozik, hogy a vidék, a választókörzetek érdekei érvényesüljenek. Például az állami bürokrácia ne nyomja el azt a kezdeményezést, hogy Békés megyében a 44-es út megépüljön – amit 20 éve ígér a magyar állam. Ez a helyettes államtitkárság segít megtalálni a megfelelő programokat az uniós fejlesztésekhez, pénz van, csak a helyi igényeket kell összehozni a lehetőségekkel. Az én dolgom lesz továbbá kapcsolatot tartani a parlamenti frakció és a kormány között – szóval összességében nem kevés... Személy szerint nekem ez egy tanulási lehetőséget is jelent: ha valakitől, Orbán Viktortól meg lehet tanulni a kormányzás művészetét.

Olvasóink írták

71 hozzászólás
 • 71. killust 2012. június 02. 21:55
  „Hervadjon a fű, ahol megpihenne,
  Akadjon fel, midőn a fára néz,
  Enyhet ne adjon éhe, szomja ellen
  A föld, s ne nyujtson soha emberkéz...

  Kergesse őt a balszerencse, mint
  Szilaj kutyák a felriadt vadat.
  Éljen nyomorból, kínból mindhalálig
  S ha elhal, verje meg a kárhozat."

  Vörösmarty Mihály”
 • 70. kánaán 2012. május 26. 14:55
  „Pista bácsi és a régi recept:
  Egy kis virág, egy kis desszert!
  És máris megválasztják a nyuggerek. Azoknak is az infantilis része.
  Beszéltem olyan nyugdíjas nénivel, aki úgy el volt ájulva Janitól, mintha a Holdról jött volna és nem is itt élne.
  Az emberi hülyeség határtalan és ne legyenek illúzióink, Vásárhelyen főleg.
  Az esetleges jelöltekről csak annyit: tisztességes ember Magyarországon nem lesz politikus.”
 • 69. NP1 2012. május 26. 05:30
  „Ne legyenek illúzióink: Vásárhely polgárai jelentős többséggel és vidáman meg fogják szavazni Almásit.”
 • 68. Lackó50 2012. május 25. 22:30
  „47. getback 2012.05.25. 12:29
  "Mennyire időszerű ez még most is!
  Bródy János ........"
  Tied a piros pont! Ennél tömörebben nehéz lenne fogalmazni. Talán nem neki kellene megmondani egy "DEMOKRATIKUS" államban, hogy ki legyen az utódja. Azt majd a választók eldöntik. Valamit összekevertek a királyság és a demokrácia fogalomkörében. Persze abban is biztos vagyok, hogy ha mondjuk egy független jelölt kerülne a polgármesteri székbe, akkor a Fideszes képviselő urak mindent elkövetnek, hogy betartsanak az új polgármesternek. Ismét lehetne egymásra mutogatni és lenne indok, hogy miért nem tud fejlődni a város. Abban biztos vagyok, hogy ha nem Fideszes lesz az utód, akkor nem fogja kitölteni az idejét a város élén. Lesz itt még kemény harc a hatalomért. Na de nem kell nagyon visszamenni az időben. Annak idején Rákosi elvtárs is elintézte, hogy ne legyen konkurencia mellette. Lehet, hogy Lázár "Úr" is idővel Rákosi elvtárs sorsára jut?? Akkor majd mondogathatja, hogy "Mindenki annyit ér, amennyije van". Vissza kell adni a reményt?? Csak nem fogják az ALKOTMÁNYT újra megváltoztatni, hogy visszaadják a társadalombiztosításhoz való jogot?? Eddig mindenben hazudtak. Miért pont most higgyük el? Amit ígértek, annak eddig az ellenkezője jött be. Lassan a sok szigorítással és a NYUGATI fizetésekhez mért büntikkel itt már mindenki börtönbe érzi magát. Nem véletlen az se, hogy lassan mindenki kivándorolni szeretne ebből az országból. Még egy pár intézkedés, aztán nem marad annyi ember se itt, aki megkeresné nekik a fizetést. Vagy abba reménykedik, hogy majd az Árpa utca lakói adófizetők lesznek?”
 • 67. keletaru 2012. május 25. 20:33
  „Szeretem olyanok beszélnek HASBA akik azt sem tudják mi a VALÓSÁG ! Addig amíg melóstól a bérét parasztól a terményét ....... meg 80évre titkosítva NE osszák már az észt !! Üdv Kuci”
 • 66. baba60 2012. május 25. 19:45
  „Mi van, Lázárt örökre választották, hogy most azt mondja, hogy csak ideiglenesen megy és nemsokára jön? Kicsit öntelt ez a a megnyilvánulás.Úgy tűnik, mint ha csak Ő tudná a tutifixet. Még azt is megérhetjük, hogy Szeged , Vásárhely elővárosa lesz, és ha jól megy pár év múlva Vásárhely az ország fővárosa.”
 • 65. Én2 2012. május 25. 19:34
  „Micsoda urak ezek, elkábítják az embereket már akit lehet.Jó lenne több polgm. jelölt közül választani.Szép kis családi élet, a család itt ő ott elég ha egy héten egyszer találkozik a családjával. Igaz fizetjük a benzint neki jöhet-nehet.
  Sajnos továbbra is ő fog irányítani azt kell tenni amit ő mond, jó e nekünk ilyen polgármester jelölt.”
 • 64. orszagzaszlo936 2012. május 25. 19:24
  „Szerintem az ellopott vagyont kell visszaadni hetedíziglen. Kezdje a mostani vezetés, utána mindenki, aki a 1989 óta valamilyen politikai, pénzügyi, gazdasági pozíciót betöltött! Nem sokat oroztak, egyes számítások szerint 4000 milliárdnyi nemzeti vagyont sikerült ellopni! Ez elég lenne egy-két dologra!”
 • 63. Árva Zénó 2012. május 25. 19:03
  „a nagy tudású Almási?? Istenem ! Alkalmasabb nincs!”
 • 62. Queenmargareth 2012. május 25. 18:55
  „Akkor költözz haza, ne külföldről szeresd.”
 • 61. olvastam 2012. május 25. 18:13
  „Szerintem meg a mandátumot kellene visszaadni az összes képviselőnek. Milyen reményről beszél ez az ember?”
 • 60. lukrecia 2012. május 25. 17:35
  „""A közös munkánk során mindvégig a vidéki emberek embere lennék az ön kormányában, a vidéki érdekeket fogom szolgálni" Minden videki orszaggyulesi kepviselo ezekkel a szavakkal indul BP-re. Es amikor mar ott van erdekes modon elfelejti a videket. Ilyenek a szegediek is.
  Amikor az egesz Magyarorszag BP vezerelte , es minden oda osszpontosul , kulonosen nehez elhitetni az ilyen mondatokat egy videki emberrel. En is laktam BP-n es erdekes eset , akkor picit en is levidekeztem onmagamban a periferiat. Pedig jo videken lakni.
  Na szoval az igereteket illik betartani, es kedves Janos nem Szeged--vasarhely vasut , muveszetek, es hasonlo badarsagok hianyoznak a Csongr. megyeieknek. Hanem egy BMW kaliberu TERMELO VALLALAT !!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 59. jozko 2012. május 25. 17:29
  „Kottalapozóból kottaíró - de a végső cél nyilván a karmesterség.

  Politikától függetlenül:
  Lázár János rendkívüli képességekkel rendelkező - ember .

  Csakhogy ez egyszerre több is, de kevesebb is, mint amivel eséllyel lehetne államférfi.
  Beletörik a bicskája.

  Sikeres akkor lehet/ne/ ezen a téren, ha egy erőskezű, hathatós támogatót tudhatna mindig maga mellett -
  és egy, az útját egyengető "szürke eminenciást" a háttérben, a háta mögött.
  Teljesen kizárt, hogy Orbán Viktorral tartósan együtt tudjanak működni!
  Előbb lesz Ő Orbán Viktornak a "sírásója" , mint a támogatója.
  /Kérdés persze, mit akar Orbán voltaképpen?/

  Lázár Jánosnak jelenleg minden esélye megvan arra, hogy 2 szék között a földre üljön...
  Gyenge a józan ész döntéseit korrigáló /egyensúlyban tartó/ érzelmi kontroll.
  Anyagi sikerek terén viszont bőven bebiztosította magát.
  Nem is távoli jövője a föld, a gazdálkodás irányába mutat!

  A fényképgalériát elnézve a sorozat egy "jeltolmácsot" mutat, esetleg egy rövidfimmet, kockánként...”
 • 58. lukrecia 2012. május 25. 17:12
  „En azt szeretnem ha Szegedre jonne a Botka helyett. Vegre lenne egy jo polgarmester itt is :))”
 • 57. portis 2012. május 25. 15:47
  „Úgy beszél mintha a polgármesterség nem választott tisztség lenne... méghogy megszakítja.
  Lemond, a vásárhelyi polgárok pedig választanak maguknak másik polgármestert oszt annyi.
  Ha az új polgármester úgy akarja a portás be se engedi a hívatalba. :)”
 • 56. vuk 2012. május 25. 14:48
  „Szerintetek ez a meztelencsiga tenyleg azt hiszi, hogy szeretik/szerettek az emberek vasarhelyen?...”
 • 55. joy 2012. május 25. 14:43
  „Nem kellett volna elvenni!!!
  Mára nem maradt mit visszaadni.
  :o(”
 • 54. macs 2012. május 25. 14:23
  „50. nanemaaa,
  igazad van, az őszinteség dicsérendő. Számomra a legemlékezetesebb sikerdíjas mondat, amit Tőle hallottam a következő volt:
  "Mindenki annyit ér, amennyije van."”
 • 53. isias 2012. május 25. 14:20
  „Jelentem.A mai nappal visszakaptam a reményt!Értse mindenki ahogy akarja.”
 • 52. jacki 2012. május 25. 13:44
  „A remény mellett az elsíbolt milliárdokat(Simicska)adjátok vissza!!!Felveszik a lakhatási támogatás millióit,a pórnépet meg kilakoltatják,kiéheztetik,megalázzák olyan egyének,akik az iskola elvégzése után egy percet sem dolgoztak a verseny szférában.Meddig lehet ezt tűrni!!? Ébredjünk már fel honfitársak!”
71 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Almási Istvánt javasolja vásárhelyi polgármesternek a Fidesz és a KDNP

Almási István 18 éve önkormányzati képviselőként, 12 éve alpolgármesterként dolgozik. Tovább olvasom