Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Lázár kérdéssel fordult a kormányfőhöz a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációja ügyében

Hódmezővásárhely - Írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz Lázár János (Fidesz) vásárhelyi polgármester a Hód-Mezőgazda Zrt. privatizációja ügyében. A politikus többek között arra kíváncsi, történt-e visszaélés a magánosítás során, s mi lesz a sorsa a cég által hasznosított több ezer hektáros állami földtulajdonnak.
2003-2004-ben az akkori kormány egyik legfontosabb döntése az állami tulajdonban lévő agrárcégek privatizációja volt. A magánkézbe adott állami tulajdonú agrártársaságok egyike volt az akkori Hód-Mezőgazda Rt. A privatizáció érzékenyen érintette a város mezőgazdasági életét, hiszen több ezer vásárhelyi család megélhetését biztosítja a mezőgazdaság. Jelenleg lényegében négy természetes személy tudhatja magáénak Hódmezővásárhely egyik legjelentősebb és az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalatát - írta a hódmezővásárhelyi önkormányzat honlapján nyilvánosságra hozott levelében.

A Fidesz országgyűlési frakcióját is vezető politikus azt kérte a miniszterelnöktől, vizsgálják ki, miért kellett privatizálni a Hód-Mezőgazda Rt.-t, kerüljenek nyilvánosságra a magánosítás dokumentumai, s a privatizációs szerződés is.

Lázár János annak kivizsgálását is javasolta, fennáll-e értékaránytalanság a privatizált állami vagyon és mezőgazdasági céget megszerzők által fizetett ellenérték között. Ha az ellenőrzés feltár ilyet, a polgármester kérte a privatizáció előtti állapot visszaállítást.

Lázár János annak vizsgálatát is kérte, hogy a vevők maradéktalanul teljesítették-e a privatizációs szerződésben tett vállalásaikat, és ha nem, a szerződés tartalmazott-e megfelelő garanciákat, s azok érvényesítése valóban megtörtént-e.

A politikus javasolta annak nyilvánosságra hozását is, hogy a Hód-Mezőgazda Rt., a privatizáló társaságok, illetve az azok mögött álló természetes személyek a magánosítás óta milyen európai uniós, valamint állami támogatásokat kaptak, és milyen formában számoltak el azok felhasználásáról.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. jim1241 2010. szeptember 27. 16:20
  „szarul esik szegény pm.nek,hogy nem adták oda neki járó 10százalékot. <moderálva>”
 • 27. Filctoll 2010. szeptember 22. 15:53
  „ava44 - Szerinted?”
 • 26. airwaves 2010. szeptember 22. 10:55
  „Erről a tévedhetetlen emberről mindig egy réges-régi vicc jut az eszembe:
  Brezsnyev, Ceausescu, a Pápa és Jimmy Carter együtt utaznak a repülőn. Egyszer csak zuhanni kezd a gép, de csak három ejtőernyőjük van.
  - Nekem meg kell menekülnöm, mert én vagyok a Nagy Szovjetúnió első titkára!- mondta Brezsnyev és kiurott.
  - Nekem is életben kell maradnom, mert én vagyok a Világ Esze!- mondta Ceausescu és kiugrott.
  - A harmadik ernyő legyen a Tiéd fiam!- így az öreg Pápa
  - Jöjjön nyugodtan Szentatyám!- mondta Carter.- A Világ Esze a poroltóval ugrott ki!”
 • 25. ava44 2010. szeptember 22. 06:45
  „Janinak tán kéne a Hódmezőgazda valamelyik szelete? Mohóság ember a neved!”
 • 24. CID 2010. szeptember 21. 22:26
  „23 . :))))))))”
 • 23. DMagóg 2010. szeptember 21. 18:17
  „Politikusok egymásközt:

  Mi a fene bajotok van velünk?

  Semmi, csak Ti loptok!

  Jó, jó, de Ti is!

  Igen, igen, de Ti többet!”
 • 22. antikos 2010. szeptember 21. 13:36
  „Bruhaha:)”
 • 21. madártej 2010. szeptember 21. 12:09
  „Nekem nincsenek kutyaütőim, csaxólok. Te véded itt a védhetetlen szocliba bandát, én nem védek elvtelen módon senkit, veled ellentétben. meg nem is vádolok senkit, elég az, ha a megfelelő szervezet teszi azt meg.”
 • 20. deszkás 2010. szeptember 21. 10:27
  „MADÁRTEJ! EZ AZ! Látod amiről nem beszélünk az nincs vagy el van felejtve!! A te kutyaütőid is hallgatnak miért? Ez bagatell meg titkositották és kész? A túrót a dolgok idáig fajultak mert egymást takargatták! Hagyó is kapja meg a büntetését ha rászolgált DE nemcsak ez volt disznóság! Vagy szelektiven vonunk felelősségre? Ez a tabula rasa? Azért nem láthatsz mást a tvben mert a titkositás tudod MINDEGYIKNEK jó megoldás.Nem a reggelizés közben öngyi rendőrre gondolok.”
 • 19. madártej 2010. szeptember 21. 09:59
  „Deszkás, mindenről beszélhetsz. Én meg a sok sitten ülő szocliba harcost látom naponta minden TV-ben. Másokat nem.”
 • 18. gubanc 2010. szeptember 21. 09:45
  „Ki evett a tányérkámból? A hét törpe meséje megy most. Nem a munka. A szarkeverés, mint azelőtt.
  Mások zsebében való turkálás magasiskolája.
  Fidesz egyre jobban kezd hasonlítani egy kommunista pártra.”
 • 17. deszkás 2010. szeptember 21. 09:39
  „MADÁRTEJ! Az olajszőkitésről szabad e beszélni kérdelek nagytudásod miatt(is)? Mert ebbe nyakig benne voltak a te pártfogoltjaid is.”
 • 16. robinhood46 2010. szeptember 21. 09:35
  „Kalmár Ferenc képviselő és a többiek,
  most jöttem a szegedi piacról. Megnéztem a már kész és még készülő piaci egységeket. Önök bocsánatot kértek-e a bugyuta kampányolásuk miatt a h*gyszagú, lepusztult bádogbódék mellett? Kampánycéllal kiálltak a maradi, kulturálatlan piac mellett, politikai előnyt remélve ezzel. Remélem, a volt tulajok kárpótolva lettek, és rendeződött minden vita. A régi és a mostani piac között kb. annyi a különbség, mint Ön és a Botka között. Üdv. Robin”
 • 15. madártej 2010. szeptember 21. 08:41
  „Csirén, neked nem elég az ÉS és a hasonló balliba sajtó cikkek olvasása Tokaj szőlőiről? Na, akkor állj neki és kapálj, mint a gömöri nemesek.”
 • 14. nanemaaa 2010. szeptember 21. 08:06
  „Érdekes, hogy olyan dolgokra kíváncsi a polgármester úr, amikhez egyébként polgármesterként, illetve parlamenti képviselőként bármikor hozzájuthatott volna. Ha ő kíváncsi ezekre, akkor megnézi. De miért is kell nyilvánosságra hozni? Egyébként meg valóban nyilvánosságra lehetne hozni minden ilyen szerződést a nem közérdekű adatok kitakarásával.
  Nekem ez a "kérés" inkább hasonlít vendettára, mint elhivatott politikus közérdekű kérésére. Már csak az hiányzik belőle, hogy XY-t szeretném totálisan megsemmisíteni, ehhez kérek segítséget. (Mert egyedül nem megy? :))”
 • 13. Csirén 2010. szeptember 21. 07:49
  „Javaslom Tokaj-hegyalja hasonló tételes elszámoltatását, majd az eredmény nyilvánosságra hozatalát.( javaslom továbbá, hogy az elvált Feleség - akinek a száját be kellett tömni, mert egyébként beszélt volna a részletekről is - számára juttatott javak eredetének a vizsgálatát is.)”
 • 12. madártej 2010. szeptember 21. 07:41
  „klj54, sorold már el, hogy melyik az a 12 ÁG, de üstöllést! Amíg nem végzel vele, addig, ne írkálj hülyeségeket, mert ugyan jól áll neköd, de csak neköd! A többiek meg jobb, ha tudják, kb. 180-200 ÁG volt Magyarországon eredetileg, mondjuk 1990-ben, ha abból 12 jutott Vona, de nem jutott Orbánék kezeibe, akkor is mi lett a többiekkel? Mint pl. a Szegedi ÁG.-ból a halastavakkal? A szőreg-kübeki részekkel, ami ma osztráké? (már régen az) Az ásotthalmi szőlőikkel és a borászatukkal... stb,stb.”
 • 11. Pengemester 2010. szeptember 21. 07:35
  „"Lázár János annak kivizsgálását is javasolta, fennáll-e értékaránytalanság a privatizált állami vagyon és mezőgazdasági céget megszerzők által fizetett ellenérték között. Ha az ellenőrzés feltár ilyet, a polgármester kérte a privatizáció előtti állapot visszaállítást."

  Meg kell a szívnek szakadnia,ennyi erővel tévedés volt az elmúlt 20 év,hiszen 1350 milliárdnyi államadósság fedezeteként 7000 milliárdos nemzeti vagyonról beszélhettünk akkoriban. Rendelkezésre állt a máig nem tisztázott eredetű cehh ötszöröse. De tudjátok mit? legyen elszámoltatás,mert akkor ők is visszaadják az elzabrált javakat,hiszen precedens értékű döntés születik. Ezt is tessék figyelembe venni.”
 • 10. bubu72 2010. szeptember 21. 07:19
  „Hát ezt megtehetnék a volt Csongrádi Állami gazdaság privatizációjával is.”
 • 9. Hód 2010. szeptember 20. 21:23
  „EZ AZ IGAZI BEFEKTETŐ CSALOGATÁS!”
28 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

241 millióból újult meg a Varga Tamás iskola

A 241 millió forintból kibővített, korszerűsített vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában tegnap az ünnepélyes átadóval együtt tartották a tanévnyitót, a tanítás ma kezdődik. Tovább olvasom