Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Lázár ''közzé tette'' telefonszámláját

Megemelte a város elöljáróinak tiszteletdíját a vásárhelyi közgyűlés, és újból meghatározta a költségtérítés mértékét is. Havránek Ferenc nehezményezte, hogy a polgármester korlátlanul használhatja a szolgálati gépkocsit és a telefont. Ez azonban több megyei jogú városban, Szegeden is így szokás. Lázár kérésére a közgyűlésen elhangzott, mennyi a telefonszámlája.
A vásárhelyi közgyűlés visszamenőleg emelte fel a helyi városvezetők fizetését és költségtérítését – nem minden vita nélkül. A döntés szerint április 1-jétől Lázár János polgármester havi járandósága 518 ezer 900 forint, s a város első emberét havonta 155 ezer 700 forint költségátalány illeti meg. Számára – úgy is mint országgyűlési képviselőnek – továbbra is biztosítják a korlátlan gépkocsi- és mobiltelefon-használat lehetőségét.

Almási István alpolgármester fizetése havi 515 ezer 200 forint lett, neki havonta 103 ezer forint költségátalány jár. Csorba Mihály és Kószó Péter alpolgármester munkájáért fejenként havi 515 ezer 200 forintos fizetést, illetve 103 ezer forint költségtérítést vehet fel.

Korsós Ágnes jegyző szerint nem egyedülálló, hogy Vásárhely biztosítja a korlátlan gépkocsi- és mobiltelefon-használatot a város első emberének, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is, hiszen Pécs, Nagykanizsa és Salgótarján képviselő-testülete is hasonló döntést hozott. A városvezetők jövedelmét pedig a törvény szabályozza. A közgyűlés ez ügyben mértéktartó volt – tette hozzá a jegyző –, hiszen a 22 megyei jogú város közül csak Nagykanizsán keresnek kevesebbet a város vezetői, mint Vásárhelyen.

Ingyen hívják egymást

Nem csak az alpolgármesterek, de a jegyző és az irodavezetők is használhatják a városháza szolgálati autóit, azaz Renaultokat, vagy az Audi A6-ost ha arra szükségük van. A városháza száznál több szolgálati mobiljának használata, ha azzal egymást hívják nem kerül egy fillérbe sem.

Havránek Ferenc munkáspárti képviselő szerint vissza kellene fognia magát a városnak, éppen a költségtérítések terén. Úgy vélte, a polgármester korlátozás nélküli gépkocsi- és telefonhasználata miatt Vásárhely a gazdag megyei jogú városok közé sorolta magát. Ellenpéldának hozta Szegedet, amely – tudomása szerint – a polgármester részére csak korlátozott gépkocsihasználatot tett lehetővé.
Utánanéztünk, mi a helyzet, s kiderült, Havránek rosszul tudja, hiszen Botka László korlátozás nélkül használhatja szolgálati autóját és mobiltelefonját. Havi illetménye 670 ezer 800 forint, költségtérítést pedig nem vesz fel.

Lázár János kérésére a közgyűlésen Magyar József, a városellátó kft. ügyvezetője számolt be arról, hogy a polgármester szolgálati mobiljának számlája havi 40-50 ezer forint között mozog. A város hasonló rendeltetésű mobiljai pedig átlagosan havi tízezer forint körüli költséget jelentenek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás egy öngyilkosság után

Első regényével jelentkezett az ünnepi könyvhéten a vásárhelyi Fehér József (képünkön). A… Tovább olvasom