Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Lázár leszoktatja Kószót a cigiről

Hódmezővásárhely - Kószó Péter vásárhelyi alpolgármester 34 éve dohányzik, de fontolgatja, hogy leszokik. Ugyanis egy hónapja dohányfüstmentes övezetté nyilvánították az önkormányzati intézményeket. Lázár János levelet küldött valamennyi városi cégnek, csatlakozzanak az akcióhoz, eddig ezt a Magyar Posta és egy betéti társaság tette meg.
Csongrád megyében elsőként Vásárhelyen szigorították meg ilyen módon a dohányzás feltételeit. Az önkormányzat intézményeiben cigarettázni, szivarozni pipázni nem szabad. A városháza udvarára is érvényes ez a szabály, sőt, még a kijelölt dohányzási helyeket is megszüntették. Lázár János polgármester teljesen dohányfüstmentes környezetet szeretne ezzel biztosítani a dolgozóknak.

Ez a szabályozás leginkább az erős dohányosokat érinti a legjobban. Kószó Péter alpolgármester 17 éves kora óta dohányzik, a most 51 esztendős városatya naponta egy dobozzal el is szív kedvenc márkájából.

Levél a cégeknek

Az egészséges munkakörnyezet megteremtése érdekében Lázár János polgármester levelet írt valamennyi vásárhelyi cégnek, melyben arra kéri a vezetőiket, csatlakozzanak a dohányfüstmentes akcióhoz. A leveleket a napokban küldték el. Eddig két cég, a Ká-Va Bt. – 12 fővel –, valamint a Magyar Posta Zrt. helyi kirendeltsége 108 dolgozóval fogadta meg a város első emberének kérését. Így a 2800 önkormányzati alkalmazottal együtt összesen 2920-an dolgozhatnak a városban teljesen füstmentes munkahelyen. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy leszoktató programokat is szerveznek majd a későbbiekben a dohányosoknak.

– Egyrészt elég nagy kínt jelent nekem ez a szigorítás. Másrészt felelős önkormányzati vezetőként és harmadrészt orvosként is tudom, milyen egészségkárosító hatása van a dohányzásnak, ezért támogatom a kezdeményezést – nyilatkozta az alpolgármester.

A 34 év alatt háromszor-négyszer próbált meg leszokni a cigarettáról. Ebből két próbálkozás az elmúlt önkormányzati ciklusra esett. Az év elején is nekigyürkőzött, de nem járt sikerrel. Kószó Péter tréfásan meg is jegyezte: ha így halad, akkor a polgármester előbb-utóbb leszoktatja káros szenvedélyéről.

Azt azonban elárulta, hogy részben szolidaritást vállal a hivatal más erős dohányosaival. Saját magán tapasztalja, mekkora nehézséget is jelent, ha nem gyújthat rá. A munkahelyén ezt nem is teszi meg. Helyette rászokott a rágózásra.

– Ha fiatalokat látok dohányozni, azonnal rájuk szólok, ne tegyék. Orvosként tudom, hogy a tüdőbetegségek kialakulása a cigarettázásnak is köszönhető. A legfontosabb ezért a primer prevenció, vagyis még a rágyújtás előtt lebeszélni a cigiről a fiatalokat – folytatta az alpolgármester.

Kószó Péter végül azt mondta, talán most leteszi a cigarettát. A korábbi leszokások idején nem használt semmiféle segédszert – például nikotintapaszt – de most lehet, hogy kipróbálja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kegyeleti verseny egyre fokozódik Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Újabb temetkezési vállalkozás próbál teret nyerni Hódmezővásárhelyen – az… Tovább olvasom