Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Lázár: Nem volt hiba a kötvénykibocsátás

Hódmezővásárhely - Nem volt hiba a svájcifrank-alapú kötvény kibocsátása. Az árfolyamveszteség nem Vásárhelyen múlt – jelentette ki Lázár János polgármester a csütörtöki közgyűlésen. Zárt ülésen tárgyaltak az Erste Bank válaszleveléről, a továbbiakról. Közös kockázatviselés kell, a bankszövetség megteremtette ennek lehetőségét – hangsúlyozta a városvezető.
20:29 Az egyhangú szavazással elfogadott határozat szerint a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy tegyen meg minden szükséges és lehetséges intézkedést annak érdekében, hogy a svájci frank és a forint árfolyam különbözetéből eredő veszteségek viseléséből az Erste Bank is vállaljon részt. Támogatja és felhatalmazza a Lázár Jánost, hogy szükség esetén forduljon az igazságszolgáltatáshoz, valamint kérje az országgyűlés, illetve a kormány segítségét.

Vásárhelyi közgyűlés: az Erste válaszlevelét is tárgyalták. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

Korábban írtuk:
Zárt ülésen tárgyalnak az Erste Bank által lejegyzett svájcifrank-alapú kötvénnyel kapcsolatos intézkedésekről – jelentette be Lázár János, Vásárhely polgármestere a napirendek előtt a csütörtöki közgyűlésen, ahol a témára tekintettel az országos sajtó is megjelent. Megírtuk: Lázár János levélben kérte a bank elnök-vezérigazgatóját a kötvénnyel kapcsolatos árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztására. Szerinte a pénzintézet válaszában ultimátumot adott, amikor azt írta: 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás esetén hajlandó változtatni a szerződés feltételein.

A város 2012-es költségvetési rendeletének vitáján is szóba került a kötvény. Az idei büdzsét végül 20 milliárd 560 millió forintos főösszeggel fogadták el a képviselők, tíz igen és három nem szavazattal. Működési többletként 2 milliárd 20 millió forinttal rendelkezik Vásárhely, működési hiánya nincs. Idei teljes adósságszolgálata 1,77 milliárd forint. A kötelezettségek lényeges eleme a kötvénytörlesztés. A 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben kibocsátott kötvény törlesztését tavaly kezdte meg Vásárhely, 2011 decemberéig 3,4 millió svájci frankot fizetett vissza.

– 2008 óta kiszámíthatatlan a svájci frank és az euró árfolyama. Ezt 2006-ban nem lehetett megjósolni. Akkor arról is határozott a közgyűlés, hogy a svájci frank akkor finanszírozható, ha a működési bevétel meghaladja a kiadást – idézte fel Lázár János, hozzátéve: a város soha nem szórta a pénzt. – 2006-ban a pénz után kellett menni, az akkori kormány nem volt stratégiai partner a fejlesztésekben. Márpedig a régióban nincs Audi, se Mercedes, ha az önkormányzat nem fejleszt, akkor senki sem – mondta a városvezető.

– Ha valaki hibát követ el, viselnie kell a következményeket. A kötvénykibocsátás nem volt hiba. Az árfolyamveszteség nem Vásárhelyen múlt. A bank is azt mondja, rajta sem. Ezért közös kockázatviselés kell – hangsúlyozta a vásárhelyi polgármester. Lázár azt mondta, miután a bankszövetség megállapodott a kormánnyal a lakossági frankhitel 180 forintos végtörlesztéséről, megteremtette a közös kockázatviselés lehetőségét.

Örül, hogy a sajtóban nyilvánosságra került: a frankkötvénnyel a város 2008-ig határidős ügyletekkel 1,7 milliárdos árfolyamnyereséget realizált. – Nem alkalmaztunk tanácsadókat, kiváló szövetséges volt az Erste Bank mint ötletadó. A nyereségből is kivette a részét, a veszteségből is vegye ki – mondta Lázár János. Hangsúlyozta: ha a lakosságnál 180 forint volt a bankszövetség álláspontja, akkor ez vonatkozzon másra is. Az azon felüli részen pedig osztozzanak a bankkal.

Akkor szabad felvenni hitelt, ha kamatai, költségei megtérülnek – vélte Havránek Ferenc (Zöld Baloldal). A képviselő „annak szurkol, hogy az Erste osztozzon az árfolyamveszteségen", de tart attól, hogy ennek egy részét a lakosság fizeti ki a helyi adók emelésével. Erre reagálva Lázár János aláhúzta: a kötvénytörlesztés nem jelentett terhet a vásárhelyieknek. Arra is kapott mandátumot, hogy pénzt szerezzen a városnak, és 2011-ben az egyéb saját bevétele Vásárhelynek 3 milliárd forint volt, a helyi adók emelése nélkül. A polgármester szerint Vásárhely nem vesz fel több hitelt. A város és az Erste Bank közötti szerződéssel kapcsolatos teendőket zárt ülésen tárgyalja a testület.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. DMagóg 2012. február 05. 09:27
  „Hibáztatok! Mi is! Ám, csak mi fogjuk megfizetni!”
 • 41. énkérekelnézést 2012. február 04. 14:31
  „ilyenkor nem hibásak ők a tökéletesek az emberek,ők nem tehetnek semmiről”
 • 40. énkérekelnézést 2012. február 04. 14:25
  „A szavazó képviselők csak bábuk”
 • 39. skid 2012. február 04. 10:37
  „Vitatkoznék azzal, hogy Jani mennyire nagy tudású. Beszélni azt tud, mondani viszont semmit. Csak üres fecsegés az egész.”
 • 38. motros 2012. február 04. 08:51
  „killust egy bátor ember, csak gratulálni tudok!”
 • 37. jim1241 2012. február 04. 08:47
  „tatám nehogy kattanjon a kezeden a bilincs,lassan kiderülnek a háttérben történt dolgok.de nem ez lesz az utolsó.”
 • 36. zsuzsa1 2012. február 03. 18:51
  „DMagóg! Igaz, hogy a mi Jánosunk jogi végzettségű, de csak addig, amíg a dr. a neve elé került, ezután kellett volna szakosodni, de az már nincs meg!!!! Ezt is szegény Rapcsák bácsinak köszönheti! Egyébként a tudásáról árulkodik az is, hogy nincs tisztában az árfolyamváltozás kockázatával. Utólag okoskodik és kényszeríti a képviselőket, hogy felhatalmazzák az egyébként előre látható kudarcra. No persze ezzel nem védem a bankot, de ezt neki előre kellett volna látni.”
 • 35. Qllancs 2012. február 03. 18:18
  „" Nem volt hiba...."
  Próbálna mást mondani a jegyző, v. más munkatárs. Repülne mint a MALÉV --régen.
  Amit mond lézer j. az úgy van. ellenkezés, nem teteszés nyilvánítás --kizárt !!!
  Csak a hajbókoló <moderálva> marad !”
 • 34. booo 2012. február 03. 18:06
  „22. killust - Gratulálok a szókimondásához! Látom már a Jegyző-asszony is cáfol, visszakozik mindenki. Legalábbis próbál!”
 • 33. DMagóg 2012. február 03. 17:32
  „Szégyen ha egy nagy tudású -rendkívül tehetséges- és jogi végzettségű polgármester, valamint az általa vezetett, s kiválóságokból álló képviselőtestület által elfogadott megállapodást utólag vitatni kell.

  Nem hallottak még pénzügyi válságról, árfolyam ingadozásról? Nem tisztázták előre a kockázat kezelését, viselését? Derült égből villámcsapás? No, ennyit is érnek! Mit is mondtak, hol a helyük az országot eladósítoknak? Jól beszéltek! Igen, ott a helyük.
  A bankok kétségtelenül pofátlanok, ám ha megtehették, az a törvényhozóink szégyene. A mi Jánosunk hány éve tagja a törvényhozó testületnek? Mit tett az ilyen helyzetek megelőzése céljából? Igen, most visszaüt a minél rosszabb, annál jobb (nekünk) politika.”
 • 32. lisa01 2012. február 03. 16:04
  „Ez az ember nem ért az üzleti világhoz, azzal sincs tisztában amit talán már egy túlképzett óvodás is alapból fúj, hogy bizony a forint, és a svájci frank árfolyama, bizony időnként változhat! Politizálni, dumálni, fenyegetni elsőrangúan tud. A képviselőtestület pedig bármelyik lázálmára bőszen bólogat, hát ez is probléma. Van gyönyörű Kossuth terünk, minden igényt kielégítő sportuszodánk, és emlékpontunk, a hiteleket meg majd nyögheti Vásárhely. Vagy van aki elhiszi, hogy ezt nem Önök fogják megfizetni? Talán majd Ő a saját vagyonából?”
 • 31. Lázárhelyi 2012. február 03. 15:27
  „Szerintem hiba volt a kötvénykibocsátás, hisz semmi komoly fejlesztés nem lett belőle. Más városok sokkal kevesebb adóssággal is jobban fejlődnek (persze zsírosodik itt is egy-két bankszámla).
  Hová lett a pénz?
  Hiba volt még (nem is kicsi) a fityesznek ekkora hatalmat adni, hisz rengeteg munkahely bánta, a Malév is bebukott, az adóemelésekről nem is beszélve.
  Nem erről volt szó!”
 • 30. racionalitás? 2012. február 03. 14:07
  „http://www.portfolio.hu/gazdasag/penzugy/mi_all_az_erste_leveleben_veszelyes_precedenst_teremthet_vasarhely.162367.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

  ez a szakmai lényege....de lézerúr erőből neki,,,,bummmmmmaztán megint lesz 325-ös ft...mert fityisz megint longolna??????de csak vonulgasson mellettük a sok kuruczoska....”
 • 29. racionalitás? 2012. február 03. 12:40
  „AKKKOR NE LEGYEN HIBA A VISSZAFIZETÉS SEM...TAKARÓ MEDDIG IS ÉR...KI MONDTA-HOGY BÁRKI....B-Á-R-K-I- IS HITELT VEGYEN FEL-MAJD KÖZADAKOZÁSBÓL TÖRLESSZÉK...ÉS MÉG VINNYOGÁS IS...---ADÓS FIZESS!!!!!!!!!!”
 • 28. deszkás 2012. február 03. 12:18
  „KILLUS! Gratulálok! Ez igen.”
 • 27. racionalitás? 2012. február 03. 12:17
  „azért nem lennék a családja és az ő helyében sem...az tuti...”
 • 26. pala1964 2012. február 03. 12:01
  „17 Rézgróf, teljesen igazad van szerintem, bár az 5. pont után saját szájam íze alapján hozzátenném, hogy nem sajnálom a vásárhelyieket - ahhoz túlságosan egyöntetűen szavaztak bizalmat ennek az agresszív és arrogáns, beképzelt akarnoknak

  és mint tudjuk, a döntésnek ára van - nem árt kicsit majd a saját bőrén éreznie az ottaniaknak, hogy mit tettek - országos szinten is, persze... én így, kollektíve nem sajnálom majd őket, igaz, pl. a Kovács Sándor-okat egyedileg sajnálom...”
 • 25. Én2 2012. február 03. 10:37
  „killust- gratulálok ehhez qz igaz levélhez és azt hiszem, hogy ezt többünk nevében is írhatta.”
 • 24. spiler 2012. február 03. 10:36
  „CSAK nagy arc....önkritika????????mi is lett a haszonnal 1,4 milliárdal/www.orig.hu/
  mivel köz pénz a közre kell lölteni.....na mi lett vele...hol a zsé?
  aki tözsdézik annak tudni kell azt is ,hogy veszíthet is”
 • 23. skid 2012. február 03. 10:06
  „Lézer takarodj!!!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rapcsák Andrásra emlékeznek Vásárhelyen

Holnap 10 esztendeje, 2002. február 3-án, 59 évesen hunyt el Rapcsák András. Tovább olvasom