Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Lázár: Nyugodt várossá válik Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Slow City, azaz nyugodt város címre pályázik Vásárhely – az Olaszországból induló kezdeményezés lényege: a helyi kultúrához, hagyományokhoz, adottságokhoz igazodó, élhető település kialakítása. Vásárhely az országban elsőként csatlakozhat a mozgalomhoz.
Hazánkban elsőként csatlakozna Vásárhely a Slow City, azaz a nyugodt város nevű nemzetközi mozgalomhoz. Az Olaszországból induló kezdeményezéshez mára a világ 16 országának közel 120 – 50 ezernél kevesebb lakosú – városa csatlakozott. A törekvés célja, hogy nyugodt, stresszmentes városban élhessenek a helybeliek. A vásárhelyi közgyűlés tegnap egyhangúlag bólintott rá a csatlakozási tervre. A városnak pályázni kell a belépésre, ezért szeptemberben német, osztrák konzulensek érkeznek, akik felmérik a település adottságait, lehetőségeit, és néhány hónap múlva kiderül: Vásárhely is Slow City lesz-e.

Növelik a zöldterületek arányát, és gyalogoszónákat fejlesztenek Hódmezővásárhelyen. Fotó: Segesvári Csaba
Növelik a zöldterületek arányát, és gyalogoszónákat fejlesztenek Hódmezővásárhelyen.
Fotó: Segesvári Csaba

– A mozgalomnak antiglobalizációs törekvései vannak, ugyanakkor nem globalizációellenes – mondta Lázár János polgármester. – A cél, hogy az uniformizálás helyett a helyi adottságokra építve fejlődjön a település.

A mozgalom kiválósági követelményekbe foglalta elvárásait. Lázár János hangsúlyozta: ezek egy részének már most megfelel a város. Ilyen a vásárhelyi oktatáspolitika vagy éppen az egészségügy, az Egészséges Vásárhely Program jól illeszkedik ehhez. A csatlakozás sokféle lehetőséget kínál. Úgynevezett „barátságos boltokban", kedvezménnyel vásárolhatnának a szociálisan rászorulók, és a helyi termények lehetnek az alapanyagai a közösségi étkeztetésnek. Kiemelt figyelmet kapna a kihalófélben lévő helyi kerámia vagy hímzés védelme, a történelmi értékek, épületek megóvása. Ez utóbbi egyébként a tornyai városrehabilitációs programmal már el is kezdődött. A nyugodt belvárosokban növelik a zöldterületek arányát, és gyalogoszónákat fejlesztenek – ez is megvalósul a közeljövőben.

Magyarországon elsőként csatlakozhat a hagyományőrző mozgalomhoz
Magyarországon elsőként csatlakozhat a hagyományőrző mozgalomhoz.
Fotó: Segesvári Csaba

A mozgalom tagdíja évi 3500 euró. Lázár János kiemelte: ezen törekvés 10–15 évre előre meghatározná a város fejlődésének irányvonalát.

Tíz éve alapították

A Slow City mozgalmat tíz éve alapította négy olasz kisváros. Napjainkban olyan országok a tagjai, mint Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Németország, Egyesült Királyság, Dél-Korea vagy Svájc. Olyan fejlesztéspolitikát szorgalmaznak, mely a közösség igényeihez igazodó, annak történelmén, kultúráján, hagyományain alapuló beruházásokat valósít meg.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Én2 2009. augusztus 13. 17:28
  „Nyugodt várost akar az újságcikkben, akkor miért csapják be az embereket ezzel az elkerülővel, miért etetik, hogy jobb lesz mikor ugyanolyan a helyzet. Nem lehet ám mindenkit becsapni, igaz jön a kampány.”
 • 47. harcitomi 2009. augusztus 13. 09:44
  „JB007, baloldalt a szadeszra és a maszopra értettem. Az egyszerűség kedvéért fogalmaztam így, mert egyébként nehéz már fölosztani a pártokat bal- és jobboldal mentén. Gazdasági programjában pl. a Fidesz és a Jobbik van baloldalon, legalábbis a regnáló kormányhoz képpest.”
 • 46. OPP 2009. augusztus 13. 00:06
  „Nyilván a város megmutatja majd az országnak, hogy ugyan nagyobb százalékos a cigány lakosság (vagy csak lesz-ki tudja..), mint a magyar, még sincsen bűnözési ráta. Még csak csúnyán sem néznek az emberek rá a másikra. :D Maximum ide írogatván lehet, vagy talán "szabad" leengedni a fáradt gőzt. De még is milyen fáradt gőzt? Miről is beszélünk? Ugyan emberek miről is beszélünk? Csak szlovizítan! Mindenki mondogassa magába: szlovivitív vagyok! Nem, nem negatív, szlovitív!”
 • 45. JB007 2009. augusztus 12. 20:58
  „43

  Mit jelent számodra, ha valaki "baloldali"? És az főleg miért hülye? Ez ugyanis egy jelenkori politikusoktól független ideológia tudtommal.
  Kérlek csak személyeskedés nélkül válaszolj rá (persze ha tudsz).”
 • 44. Riri 2009. augusztus 12. 08:36
  „43.harctomi <moderálva személyeskedő>
  Amúgy meg t...mindegy Fidesz,MSZP mindkettő egy kutya!!!!De azért reméljük jobbik fog nyerni :) vagyis legalább aki nem ennyire támogatja a romákat”
 • 43. harcitomi 2009. augusztus 12. 08:20
  „Röhögve nyerne cigányok nélkül is. Ki verné meg itt egy választáson, talán Bacsa vagy Hernádi?
  Nem lennék meglepve, ha 3000 baloldali se lenne a következő választáson.
  Bár hülyéből az is sok...”
 • 42. cikicakk55 2009. augusztus 11. 17:39
  „Van itt annyi cigány, hogy megszavazzák Polgárméterünket újra, hisz jót tett velük,behozta egy részüket a városba.Igaz írni a fele sem tud, de az X azért még megy nekik.”
 • 41. OPP 2009. augusztus 11. 16:49
  „pl: "Slow move - lassú mozgás, lassú lépés" -aranka2 tudom én nagyon jól!”
 • 40. Én2 2009. augusztus 11. 09:43
  „Szerintem nem kell itt nyugodt város, inkább mozgalmas, élhető város kell ahol folyik az élet és megy a munka mindenki számára , ennek jobban örülnénk.”
 • 39. aranka2 2009. augusztus 10. 21:42
  „Opp, még egyszer: a slownak igen sok jelentése van magyarul, a nyugodt nincs közte.”
 • 38. ankusz 2009. augusztus 10. 13:31
  „Jujjjj.... még ennél is lassabb???De jó ég!!!Itt fogunk belepusztulni a semmibe se....aaaaaaaaaaaaaaaaaa így sincs itt semmi,így is halál nyugalom van,ez egy igazi elöregedett város...mit akar még???”
 • 37. OPP 2009. augusztus 10. 01:35
  „Egy szót legalább biztos megtanul a magyar angolul: Slow. De vigyázzon mindenki, hogy el ne siesse! Csak szépen lassan. Szzzllloooooouuuw. Na még egyszer: Szzzzzzzzzzzzzlloooooooooooouuuw. Na, ugye megy ez!
  Szájtáti! Repül a kockacukor.”
 • 36. Riri 2009. augusztus 09. 13:21
  „35.Én ebben nem lennék ennyire biztos mint Te!!!!!
  Vásárhelyen számold már meg hány ezer roma él, és ennek a kopogtató céduláit szokták begyűjteni.Pénzért meg mindenki elmegy szavazni!!!!!!”
 • 35. harcitomi 2009. augusztus 09. 09:54
  „Több ezerrel szokta megnyerni a választásokat, a mai politikai helyzetben ötezer szavazat fölött verhet rá gyakorlatilag bárkire egy választáson.
  Szavazóképes cigány nincs ezer sem, és ezeknek fele sem megy el szavazni.
  Na ennyit erről.”
 • 34. Riri 2009. augusztus 08. 22:03
  „22.remélem nem lesz újra szavazva.De sajnos azt hiszem már le van zsírozva a rom...-kal,mert ha Ők nem állnának mellette tuti nem nyerne.”
 • 33. Riri 2009. augusztus 08. 21:55
  „nem hiszem , hogy kiemelkedően a fiatalokkal lenne probléma.
  Azt nem tudom,hogy lehet egy város mint a mienk is nyugodt és stressz mentes a sok roma miatt?Nem tudom majd a küldöttek csak a belvárosban sétálnak vagy tesznek egy sétát is a Szabadság téren,Dobón vagy éppen az Észak utcában is?
  23.semmi másban nem jó csak a beszédben!Ezt tanulta az egyetemen........”
 • 32. harcitomi 2009. augusztus 08. 20:41
  „Mi az, hogy nincs hóvá beülni??? Könyörgöm, csak a Pirosba 200-300 fiatal össze tud verődni, aztán aludjon ahogy akar az a 4-5000 marha a hódtói panelokban ahogy tud...”
 • 31. beda 2009. augusztus 08. 20:09
  „HA nem lennének ennyire kihaltak a városba a szórakozóhelyek hétköznap sokkal kevesebb pfiatal lenne az utcán!!!!SZerintem így még többen örjöngenek,mert nincs hova beülniük!!!Lemennek egy boltba vesznek piát vagy amit épp akarnak és leülnek egy padra és megisszák!!!!Ezért vannak olyan állapotban az utcák és játszóterek amilyenbe vannak!!!!HA nem zárna be minden ilyen korán sokkal nyugodtabb lenne a város!!!!”
 • 30. Amati 2009. augusztus 08. 16:39
  „A randalírozó fiatalok ellen egy-két rendőrkocsi kell csak, azokon a helyeken ahol elő szoktak fordulni, ennyi, az pedig nem sok egy ekkora slowcity-ben. Nem csak nappalra kell kiállítani egy rendőrt díszpintynek a Kossuth térre.”
 • 29. aranka2 2009. augusztus 08. 14:03
  „Ami az előbb lemaradt: emlékezzünk csak a 19. század konzervatív mozgalmára: fontolva haladók!”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a tragédia vizsgálata

Hódmezővásárhely - A munkáltató és a szerencsétlenül járt férfi is felelős abban a halálos… Tovább olvasom