Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Lázár: politikai alapon építették le a vásárhelyi kórházat

Hódmezővásárhely - Jogerős döntésével megsemmisítette a Legfelsőbb Bíróság (LB) a hódmezővásárhelyi kórház aktív ágyainak csökkentéséről szóló egészségügyi miniszteri határozatot; az önkormányzat kártérítési keresettel fog élni - jelentette be Lázár János (Fidesz) polgármester csütörtökön az alföldi városban.
A Legfelsőbb Bíróság határozata értelmében alkotmányellenes jogszabályon alapult a döntés, és jogsértő módon járt el a kormány 2007-ben, amikor 300-ról 116-ra csökkentette az aktív kórházi ágyak számát Vásárhelyen.

Lázár János polgármester bejelentette: bizonyságot nyert, hogy pártpolitikai alapon építették le az Erzsébet kórházat, és nem vették figyelembe a szakmai szempontokat. Ezért jövő csütörtökre összehívta a közgyűlést, hogy megvitassák a további lépéseket. Az már most biztosnak tűnik, hogy a város milliárdos kártérítést kér, ezzel a kórház főigazgatója, Kallai Árpád is egyetért. Szeretnének visszakapni 45 sebészeti és belgyógyászati ágyat is.

A város kezdeményezni fogja az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött finanszírozási szerződés újratárgyalását is, valamint az eredeti állapot visszaállítását - tudatta a polgármester. Hangsúlyozta: nem a korábbi háromszázas ágyszám visszaállítását szeretnék elérni, hanem azt, hogy a helybéliek az országban máshol lakókhoz hasonló ellátást kaphassanak. A döntés előkészítése során a regionális egészségügyi tanács 161 aktív ágyra tett javaslatot, ez az önkormányzat számára is elfogadható volt.

Lázár János kiemelte, hogy az ágyszámleépítés legfőbb vesztesei a hódmezővásárhelyi lakosok voltak, akiknek a megfelelő egészségügyi ellátásért az elmúlt két évben más városokba kellett utazniuk, illetve heteket, hónapokat kellett várniuk. A kormány döntése négyszáz egészségügyi szakember elbocsátásával is járt - tette hozzá.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. qutya 2009. június 13. 22:02
  „Totyának mondom, hogy Kósa is csak annyit tud, mint minden politikus. (a saját zsebét tömi)
  Van egy csodás Főnix csarnok, ami legtöbbször kihasználatlan. Egy évben néha van egy-két rendezvény, vagy sport esemény, azután semmi. Épült a Kölcsey kongresszusi központ, amibe magamfajta be sem teheti a lábát.
  Mondaná erre Kósa, hogy az a népé. Igaza van, csak olyan árak vannak, hogy azt már nem tudjuk megfizetni.
  Épült egy FÓRUM üzletközpont, amibe csak nézelődni lehet, mert az árait már nehéz megfizetni.
  A "csodálatos" új piacunk pedig olyan szűk, hogy sem az árusok nem férnek el, sem a vevők.
  Az árus nem tudja a portékáját kellőképpen kipakolni. Az asztalok között pedig olyan szűk a hely, hogy két ember csak lapjában fér el egymás mellett. EZ A NÉPÉ. Honnan tudom ezt? Érintett vagyok.
  Hódmezővásárhelyen Lázár császár uralkodik, Debrecenben meg Lali király.”
 • 30. Én2 2009. június 12. 13:35
  „Egyszer már elkurta lj. most legalább helyrehozza.”
 • 29. latyi 2009. június 12. 10:33
  „Teljesen egyet értek azzal hogy szükségtelen volt az ágyszámleépítés!!!
  Azonban nem kellene mindent arra fogni az itteni helyi viszonyok közt.
  Érthetetlen hogy egynémely nővér,ill szakápoló mit képzel magáról.
  Már ott tartunk hogy ők diktálják az iramot,ugy a betegnek mint orvosnak./lsd./belgyógyászat/
  Tisztelet a kivételnek.
  Az úgynevezett Rehabilitációs osztályon pedig felháboritó amit a személyzet művel szegény utolsó óráikat élő,az élethez még ragaszkodó vagy már a magánkivül lévő emberekkel!
  Tisztelet a kivételnek!
  Remélem mindegyik visszakapja majd a végelszámoláskor!!!
  De figyelem:Ott már nem számít ki az orvos,ápoló esetleg takarítónő!
  Itt kellene először rendet rakni!!!”
 • 28. totya66 2009. június 12. 08:41
  „"eldorádó" Ahogy te tévedsz, nem 17% van hanem 132% és ez a szakértelmet mutatja igaz ez a város adóssága a költségvetési főösszeghez képest, és ez első az országban. Ha itt így megy akkor biztos hogy jó lesz ez a országnak, igaz Debrecen a másik vége de Kósa talán ért ahhoz amit csinál és nem csak odarakták hogy eredj fiam csináld majd mi mondjuk mit kell, persze nem csinálta de már késő bánat a 2 ember meg megérdemli de a városért kár.”
 • 27. eldorádó 2009. június 12. 07:47
  „okos ember a más kárából tanul,
  a kevésbé okos a sajátjából,
  a többi meg kitart a szoclib mellett!

  (még mindig van 17%)”
 • 26. FűzfaVessző 2009. június 11. 21:37
  „Emberek!
  Örülni kell , a város járt jobban és vele a benne lakó emberek.A mocskos politikát hagyjátok azokra akik azzal hízelegnek saját maguknak ,hogy értenek hozzá. A szemeitek előtt olyan nevek lebegjenek mint Dr Imre Béla, Dr Bakay Antal, Dr Genersich Antal ,Dr Riskó Tíbor, Dr Deutsh Béla......A teljesség igénye nélkül.
  F.V.”
 • 25. Bicebóca 2009. június 11. 20:58
  „Egy szerencsétlen mindszenti beteg meghalt,emlékezzen mindenki! Az orvos első őszinteségi rohamában azt mondta,hogy a kórház igazgató/fideszes/ megtiltotta,hogy sürgősségi betegellátással foglalkozzon mert az Szentesre tartozik,így is történt ,tovább küldte.... az eredményt tudjuk! Lázár vezír persze megvédte a kórház nagy hatalmuságával együtt. Az orvos meg időnként a tükörbe néz ,és nem tudom mit lát benne?! A nagy Lázárnak inkább erre kellene gombot varrnia.”
 • 24. kispacni 2009. június 11. 19:46
  „Logarnak és csirénnek.

  Anno a Lovasberényi találkozó után (ahol az MSZP-SZDSZ potentátjai eldönötték az ágyszámkeretet) még az érintettek is elismerték, hogy tiszta politikai döntés volt a keretszámelosztás. Nem azt nézték, hogy a területi elosztás kiegyensulzozott legyen, ne azt nézték, hogy melyik korház milyen felszereltségű, hanem azt, hogy milyen pártszinezetű a polgármester. Igy érdekes módon Csongrád megyében Szentes és makó kapta a több ágyat Vásárhelyt csakorlatilag megszüntetteék, hofgy aktiv ágyainak kétharmadát elvették. Vásárheyl nem volt rossz korház. Számos szegedi is oda járt műtétre:

  Részletek Horn Gábor visszaemlékezése a lovasberényi találkozoról:

  http://www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-127833”
 • 23. cikicakk55 2009. június 11. 18:27
  „2 évvel ezelőtt az akkor 93 éves anyósom egy hajnalon elesett.Nem kellett nagy tudomány hozzá, hogy rájöjjek combnyaktörést szenvedett.Mentőt hívtam.Ki is jött egy esetkocsi,mivel anyósom kora miatt sima mentő nem is jöhetett szóba.Mivel akkor már városunkban megszűnt a baleseti sebészet, hála az ágyszámleépítésnek,Szegedre kellett vinni.A mentősök mondták, hogy az egész városban két esetkocsi van csak, így ameddig ők az én anyósomat szállítják Szegedre, addig csak drukkolhatnak, hogy ne legyen egyszerre 2 infarktusos, vagy agyvérzéses beteg,mert az az egyik ember halálához is vezethetne.Hála az ágyszámleépítésnek.Kész röhej, hogy egy törött kézzel is Szegedre kell átbuszozni,mert a baleseti sebészettel együtt a gipszelő is megszűnt. Vásárhelyen pedig igen is nagyon magasfoku és profi az orvosi ellátás.Sajnos tudom,mert én is rászorultam nem is egyszer.Az, hogy Polgármesterünk még is Szegedre vitte szülni a feleségét, az ő dolga.Itt is nagyon jó szülészek vannak.De hát a polgármesternek nem derogál a kisvárosi szülészet.”
 • 22. dondongó 2009. június 11. 18:15
  „"Logaritmus 2009.06.11. 15:11
  10. matek: a pollen allergiát tudtommal nem kórházban, ágyba fektetve szokták gyógyítani de javíts ki. 11. 11. hazaffy: na pontosan erről van szó, ebből is látszik hogy nem az egészségügy a lényeg, nem a gyógyítás minősége, hanem a politika"

  Dr. med. habil (debil) Logaritmus,
  Jó pár évvel ezelőtt egy pollenallergia által kiváltott asztma miatt 2 hete húztam le Szegeden az egyik klinikán. Ha hallgatnál és nem röfögnél hozzá kényszeresen mindenhez,amiről lövésed sincs, jóval okosabb embernek tűnhetnél. Akár.”
 • 21. mugri 2009. június 11. 18:11
  „hazzaffijjas lóg a rittmuusokk tik eccerüjjenn nemm tuggyátokk evisellni azsztatatt, hoggya ti iddötökk lejjártt, he-he:)))”
 • 20. Tamtam 2009. június 11. 17:45
  „A vásárhelyi kórház mellett szólnék mindenféleképpen. Közeli rokonom mandulaműtéten esett át 1 éve. Mivel Vásárhelyen megszüntették szinte az egész füll-orr-gége osztályt, Szentesen végezték a műtétet. Az ottani körülmények katasztrofálisak, főleg ahhoz képes, hogy milyen a vásárhelyi kórház. A döntéshozók biztos, hogy nem nézték meg melyik osztályt kellene megszüntetni, mert az nem normális, hogy Szentesen a mosdó-zuhanyzó stb. állapota és annak higiéniája elfogadhatatlan, egy frissen műtött betegnek pláne.(úgy tudom a belgyógyászattal közös használatban van). Vásárhelyen pedig volt egy ép, rendezett osztály! Mindemellett tudjuk milyen az út minősége a két város között, így ha komplikációk merülnek fel a lábadozás idején mehet az ember vissza Szentesre, hajnalban-télen aztán lehet "sietni"...”
 • 19. achilleus 2009. június 11. 16:45
  „A tegnapi tanácskozásról: MTI
  A kórházszövetség /.../ elnöke szerint látszik, hogy több forrás nem áll rendelkezésre, viszont azok elosztásában lehet változtatni úgy, hogy azok a szükségleteknek megfelelően történjenek. Szerinte az is egyértelmű, hogy nem lehet több forrást kivonni a finanszírozásból anélkül, hogy ez az ellátást közvetlenül ne érintené. /..../ Varga Ferenc elmondta: jelen pillanatban nem tudják a megoldást, de nem csak a pénz számít, hanem a szakember-ellátottság is nagyon nagy probléma. A fő kérdés, hogy milyen irányban haladjon a kórházak alakítása. Szerinte a kórházbezárás nem megoldás, mert a betegszám ugyanannyi marad. (...)"

  --- -Hacsak a beteg a sok várakozás miatt el nem patkol. /Erre számítanak a libsielvtársak.../ De mi van, ha csak súlyosabb /drágábban kezelhető/ állapotba kerül??? /Ezzel nem számolnak a libsielvtársak!/
  Az ágy a lényeg nem a beteg (sem az orvos, sem az ápolószemélyzet).”
 • 18. petermeister 2009. június 11. 16:26
  „persze, hogy tasLi...:)”
 • 17. petermeister 2009. június 11. 16:24
  „6. hozzászólás Logaritmus 2009.06.11. 13:56
  Nem az eredeti állapot lesz visszaállítva, hanem az elvett ágyak ~fele kerülhet vissza, ami meg KELL egy ekkora városnak, ekkora vonzáskörzettel.
  Kicsit gondolkozz már, a politikát egyedül te meg csirén teszitek előbbre, valószínűleg a beidegződött balosságotok okán. Ha valaki Szentes és Vhely között lesz rosszul, szenved balesetet szerinted mindegy neki, hogy mennyit cipelik mentővel? Mindegy neki, hogy mennyi idő után jut orvos kezébe?
  Még inkább: ha téged, hozzátartozód véletlenül elütnek Vhelyen és éppen nem tud fogadni a kórház egyszerű ágyhiány miatt, akkor kicsit más lesz a véleményed.
  Az allergiától meg nagy szerencsédre ezek szerint semmit nem tudsz, nagyon könnyen lehet halálos, ahogy korábban írták.
  Szóval ebben a témában éppen te és oldaltársaid viszitek bele a politikát. Ha szegeden botkasáska úr intézett volna el ugyanilyent (persze, ha előfordult volna, ami nem fordulhatott elő, vagyis hogy bal, nagyon bal vezetésű városban balos kormányzás alatt kórházakat firkáljanak meg, itt éppen hogy fejlesztések vannak tervben (ami szintén szükséges, és örülök neki)), szóval akkor biztosan dicsérnéd őt, hogy még jobb lesz az ellátás.
  Tégy tehát most is így: légy ember kicsit, és örülj mások sikerének, nagyobb biztonságának. Még akkor is, ha ez újabb kis taspi a nagy vasárnapi önpofozásotok után...”
 • 16. achilleus 2009. június 11. 16:19
  „"2009-06-11 16:04
  Ujhelyi segítségével ,,exportálták" volna módszerüket Zuschlagék?
  A Tolna megyei Fibisz elnökének meghallgatásával folytatódott csütörtökön délután a Zuschlag-per Kecskeméten. Balázs Attila azt vallotta, hogy Ujhelyi István közreműködésével ,,exportálták" volna Zuschlagék a Bács-Kiskunban már működő lenyúlási rendszert a szomszédos megyébe."

  remélem a délmagyar megkérdezi ujhelyi elvtársat a dologról”
 • 15. Csirén 2009. június 11. 16:09
  „Nem a Kórház volt megszüntetve, hanem a fekvőbetegellátás lett csökkentve tekintve, hogy a felszereltség színvonala olyan, amilyen.
  Egyébként Mórahalom sincs közelebb Szegedhez, mégsem halt még ki a város, hanem bejönnek Szegedre, ahol a megfelelő műszerezettség, és szellemi bázis rendelkezésre áll.”
 • 14. matek 2009. június 11. 15:56
  „12. Kijavítalak.Ödémát okoz ami fulladáshoz vezet,ha nincs azonnali SOS.Általában éjjel jelentkezik,sajnos tudom.”
 • 13. garbon 2009. június 11. 15:26
  „Ezeket a kölktségeket fizesse meg az aki megszavazta és az egészségügyi miniszter de saját zsebéből a dillentáns Kökény Mihályjal együtt.”
 • 12. Logaritmus 2009. június 11. 15:11
  „10. matek: a pollen allergiát tudtommal nem kórházban, ágyba fektetve szokták gyógyítani de javíts ki. 11. 11. hazaffy: na pontosan erről van szó, ebből is látszik hogy nem az egészségügy a lényeg, nem a gyógyítás minősége, hanem a politika”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kör a Kinizsi utcánál

Hódmezővásárhely - 195 millió forint uniós forrást nyert a közösségi közlekedés fejlesztésére a… Tovább olvasom