Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Lázár: Székkutas jó példa arra, egy élhető települést miként kell megszervezni

Székkutas - Az itt élő 2400 emberre fejenként egymillió forint fejlesztési forrás jut a következő években - mondta a politikus.
Székkutas jó példája annak, hogy egy élhető települést hogyan kell megszervezni – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár szombaton a Csongrád megyei községben.

Az itt élő 2400 emberre fejenként egymillió forint fejlesztési forrás jut a következő években – mondta a fideszes politikus a község falumúzeumának felújításával kialakított Emlékház átadásán. Ez annak köszönhető - tette hozzá -, hogy Székkutas közössége, vezetése képes volt felismerni, mire van szüksége a településnek, és ez miként érhető el.

Szél István (Fidesz) polgármester elmondta, a falumúzeum rossz állapotú épületét a Darányi Ignác Terv 20 millió forintos támogatásával újították fel, és alakították ki benne a község múltját bemutató kiállítást.

Az Emlékházban berendezett enteriőrszoba az 1900-as évek elejét idézi meg, amikor az egykori Vásárhely-Kutaspusztából kialakult a település. Külön kiállításrész mutatja be a Hódmezővásárhely és Orosháza közötti területen az 1940-es évek végén, az 1950-es évek elején létrejött nemzeti ellenállási mozgalmat, a Fehér Gárdát, valamint a téeszesítés időszakát, és megemlékeznek a gyapottermesztési-kísérletekről is. A dohánypajtában régi mezőgazdasági eszközöket, gépeket állítottak ki.

Az épületben egy érintőképernyős terminál is található, ahol a látogatók a község történetével kapcsolatos dokumentumokat ismerhetnek meg a neolitikumtól a közelmúltig. Az Emlékházhoz tágas udvar kapcsolódik, itt a diákok tavasztól mintakertet alakítanak ki, ahol zöldségek mellett gyógynövényeket is termesztenek majd – közölte a polgármester.

Olvasóink írták

 • 14. queenmargareth1 2013. október 09. 17:57
  „egyszer már volt kikiáltva mintafalunak Székkutas, aztán 30-40 50 60 stb évvel később nehogy újra szidalmazás tárgya legyen.Az biztos, hogy a kutasi ember nem ebből fog megélni a turisták látnak már mindenhol falumúzeumot egy rendes étkező helyisége sincs...pl.Minek jönnének?igen, lehet nézni a nagy pusztát, szép is én ott nőttem fel, de bevételt???cinkes.”
 • 13. mivan? 2013. október 09. 08:57
  „Mindig ezzel a csodálatos fejlesztésekkel dicsekednek, hogy ennnyi pénz meg annyi pénz. Ezt a pénzt adják valahonnan ( nem írom le honnan, mert azok most csúnyák )el kell költeni, ez tény. Nem lehetne valami értelmesre??? Majd az Emlékházzal mit csinálnak ha kitör az éhséglázadás?”
 • 12. nagyen 2013. október 06. 11:24
  „Lázár János túristalátványosságot avatott. Derék dolog.Az iskolások gyógynövényeket fognak termeszteni. Igéretes vállalkozá.
  valószínűleg a település határait már mind kiosztották a rászorulók részére, így csak az emlékház udvara maradt parlagon.Más településeken ennyi pénzből hektárnyi területen lehetett volna tanültetvényeket létrehozni és munkanélkülieket foglalkoztatni.Ezeken a településeken önerőből alakítják ki az ilyen elgondolásokat, nem közpénzből villogtatnak.Sajnos az önálló gondolkodásmód és ötletesség sajnos hiányzik a pártpolitikusokból.”
 • 11. booo 2013. október 05. 21:36
  „Jól sejtem, ez célzás hogy jövőre ki indul a polgármesteri székért??”
 • 10. hangman 2013. október 05. 21:23
  „Biztos a helyiek is nagyon boldogok, hogy oda ültette a jobbkezét, aki gyors nagytakarítást is végzett és sok helyi embert lapátra tett.”
 • 9. x 2013. október 05. 21:17
  „4. queenmargareth1, amit leírtál, abban nem kételkedem. Egyedül abban, hogy ezen az állapoton bármelyik-párti magyar kormány lényegesen változtatni tudna, elég szétnézni, mi folyik (nemcsak "itt Gyöngyösön") világszerte.
  Mindamellett a jelenség nem is annyira új, a mai "gépek" a computer-hálózatok:
  ´... Az ősi bűn, ill. az egyik az ősi bűnök közül az önzés új dimenziókat kapott a tömegtermelés, a nagyvárosok, a városi szegénység és a gépek megjelenésével. A liberális kapitalizmus féktelenségében milliókat tett megalázott, megtépázott és rongyos városi munkásokká.
  A Nyugat a 19. század végére már elfelejtette a protestáns, a katolikus, és minden más etika alapját is, az istene a pénz lett, és ezért belföldön átgázolt a dolgozó milliókon éppúgy, mint a gyarmatokon élő alávetettek millióin, hogy végül ezután megpróbálják egymástól elvenni a gyarmatokat, hogy még több millió emberen átgázolhassanak. Nem volt véletlen, hogy hamarosan megszületett ennek az "ellenideológiája".
  A kommunizmus úgy akart a földgolyó egészén átívelő mozgalmat indítani, hogy a kizsákmányoltakat, akikből a legtöbb van, próbálta egységbe szervezni. A nincsteleneket és szegényeket a gazdagokkal szembeállítani, és aki ellenáll a tudományos szocializmusnak, azt kiirtani, majd utána ugyanezt a nem ellenállókkal folytatni.
  És készen voltak már a nemzetiszocializmus elemei is, amely "rendszerré" összegyúrva a leggyorsabban égette el önmagát, és mindent, amihez hozzáért Európában. ...´
  http://www.magyarszo.com/hu/2098/kultura_kepzomuveszet/101473/Egy-város-a-boldog-békeévekben.htm
  - Manapság lábhoz tett fegyverrel várakozik a Jobbik-választók tömege (semmit sem fognak megoldani, soha).”
 • 8. történész 2013. október 05. 20:29
  „röhejes szavazat vadászat”
 • 7. queenmargareth1 2013. október 05. 18:28
  „6, írd le, legfeljebb nem adják le:)”
 • 6. zsuzsmo 2013. október 05. 17:50
  „5. lepkehalo 2013.10.05. 17:44
  Vásárhely mire jó példa?

  Inkább nem írom le.. :)”
 • 5. lepkehalo 2013. október 05. 17:44
  „Vásárhely mire jó példa?”
 • 4. queenmargareth1 2013. október 05. 16:56
  „2. Qllancs 2013.10.05. 16:35 annyi, még néhány vasutas,ugye a boltban, kocsmában dolgozó, igen, RENGETEG FIATAL MÁR RÉG KINN ÉL KÜLFÖLDÖN ÉS csak MENNEK... az idősebbek maradnak jórészt.Van Piroska program, akkor jönnek állítólag németek.Van 3 napos fesztivál, azon is vannak páran.Meg ilyenek.A moziért (is) kár!
  közmunkások vannak, igen.ja a pm hivatalban is vannak!”
 • 3. queenmargareth1 2013. október 05. 16:43
  „1:)

  jó hely volt az!!!”
 • 2. Qllancs 2013. október 05. 16:35
  „Székkutas--egy nagyon felkapott idegenforgalni település. Vajon egy évben HÁNYAN fordulnak meg ott?? mint turisták ?? Hány látogatója lesz ennek a múzeumnak?? évente ???

  20 millióból hány helyi fiatalnak hozhattak volna létre MUNKAHELYET??? hány a munkanélküli ott ???
  2400 fő lakik ott..ebből 3/4 idős ember ! A fiatalok..átjárnak suliba Hmvhelyre...v. Orosházára . és munkahely ?? hány van ?? V. a polghívatalban, v. 2 boltban mint eladók dolgoznak. Meg hány közmunkás ?? más nincs is arrafelé !Meg esetleg a Herbária ... de mást nem tudok.”
 • 1. pachakuti 2013. október 05. 16:03
  „Véletlenül nem <moderálva> szomszédja Székkutas?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 éves kisgyermeket szabadítottak ki a vásárhelyi tűzoltók

A megyei katasztrófavédelem egységei három tűzesetnél és egy műszaki mentést igénylő esetnél avatkoztak be pénteken. Tovább olvasom