Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Lázár: ultimátumot adott az Erste Bank Vásárhelynek

Ultimátumot adott az Erste Bank a vásárhelyi önkormányzatnak – fogalmazott közleményében Lázár János polgármester a pénzintézet válaszleveléről. Vásárhely még tavaly kért közös kockázatviselést az Erstétől – svájcifrank-alapú kötvényei miatt. A bank 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás esetén hajlandó változtatni a szerződés feltételein.
„Az Erste Bank Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzatának adott válaszában egyértelműen elzárkózott az árfolyamveszteségből eredő kockázat megosztásától" – olvasható Lázár János (Fidesz) vásárhelyi polgármester közleményében. Megírtuk: tavaly év végén az árfolyamveszteség megosztását szorgalmazva a polgármester és Korsós Ágnes, a város címzetes főjegyzője levelet küldött Jelasity Radovánnak, az Erste Bank elnök-vezérigazgatójának. Arra kérték, 2012. január 31-éig nyilatkozzon: a közös kockázatviselés jegyében mekkora összeget vállal át.

A 2006-ban 69,4 millió svájci frank értékben, zárt körben kibocsátott kötvény törlesztését 2011-ben kezdte meg Vásárhely, az elmúlt év decemberéig 3,4 millió svájci frankot fizetett vissza. A törlesztéssel azonban nem ismerte el a város a teljes tartozást, miután a 2006-os 173,41 forintos svájci frankhoz képest a jelenlegi árfolyam meghaladja a 251 forintot. „(...) nem biztosított az alkufolyamat, ezáltal sérül a szerződő felek egyenjogúsága, hiszen az adós pozícióban lévő (...) választási lehetősége csupán arra korlátozódik, hogy melyik pénzpiaci szereplővel szerződjön, (..) tartalmába már semmiféle beleszólása nincs" – írta az Erste elnök-vezérigazgatójának Lázár János.

„A pénzintézet (...) ultimátumot adott: 10 milliárd forint értékű, egyösszegű kötvényvisszaváltás megvalósítása esetén hajlandó változtatni a közte és Hódmezővásárhely önkormányzata között lévő szerződés feltételein. Ez a 2006-ban kibocsátott, akkor 12 milliárd forint értékű kötvény közel 10 éves törlesztésének felel meg" – olvasható továbbá a bank válaszlevele kapcsán Lázár közleményében. A polgármester szerint a feltétel irreális: nincs olyan magyar önkormányzat, amely 10 milliárd forint szabadon felhasználható készpénzzel rendelkezik – jelentette ki.

„A bank nyilvánvalóan visszaél erőfölényével a devizaárfolyam ingadozása miatt kiszolgáltatott helyzetben lévő, gyenge önkormányzattal szemben, ugyanazt teszi, mint a lakáshiteleik megnövekvő törlesztőrészleteivel küzdő magyar polgárokkal tette. (...) a hódmezővásárhelyi polgárok közössége nem partner, hanem adós az Erste Bank számára, akit nem segíteni, hanem sarcolni kell" – fogalmazott a városvezető, aki szerint a nemzetközi pénzügyi válság idején a bankoknak is részt kell venniük a kárenyhítésben. Csütörtökön a vásárhelyi közgyűlés megvitatja a bank válaszlevelét, és megtárgyalja a kialakult helyzetet.

Olvasóink írták

83 hozzászólás
 • 83. holo2 2012. február 05. 14:44
  „Én azt mondom Lézer Jani csak menjen fel a villájába budapestre, és majd más rendbe teszi majd a várost, nem csinált ő ugyse itt semmit csak körforgalmat, muzeumokat, sétáló utcát meg sok adoságott. És Vásárhely a legjobban eladosodott város Magyarban.”
 • 82. azigazitrebitsch 2012. február 02. 08:45
  „Ez a jani gyerek mindig belenyúl a nagy kupacba.
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/02/02/vasarhely_evekig_tozsdezett_a_kotvenypenzzel/

  Így már azért egész más a leányzó fekvése!”
 • 81. howatowabb 2012. február 01. 20:52
  „Modortalanságom miatt Mea culpa! Azt szerettem volna jelezni, hogy véleményem szerint az az ember, aki ilyen pozícióból, így reagál dolgokra, arra ezt szokás mondani. Mivel a kifejezés a szinonima szótárban is szerepel, így úgy gondolom minősítse az ezt a " jó" embert. Szinonímákat tudtok a b... ó szavunkra? ... civilizálatlan, elmaradott, barbár, modortalan, tuskó, ignoráns, tahó, tapló, .. Szerintem semmi sértő nincs, vállalja, ha kiáll, kap érte elég honoráriumot!”
 • 80. Yossarian 2012. február 01. 17:11
  „na, az ERSTE nem tojta össze magát a Lézer Jani fenyegetőzésétől.
  és ez így van rendben.
  nehogymár a farka csóválja a kutyát.”
 • 79. howatowabb 2012. február 01. 16:45
  „No, ez a gyarló..<moderálva> is megér egy misét! De szeretném már látni, mikor arról beszél, mit rontottak el! A cinizmusban indított versenyen első helyen végezne!”
 • 78. eldorádó 2012. február 01. 15:56
  „Érdekes részletek LJ decemberi ultimátumából:
  ...2008-ban forint alapúra szerették volna átváltani a kötvényeket, ám azt a bank elutasította. ,,Ezzel nyilvánvalóan súlyos károkat okoztak nemcsak nekünk, de önmaguknak is"
  ...
  ,,Együttműködésük hiányában (...) a Magyar Országgyűlés jogalkotási és a Magyar Kormány végrehajtási segítségét fogjuk kérni az ilyen és ehhez hasonló banki magatartások hatékony eszközökkel történő felülvizsgálatára és megszüntetésére."

  Folytassa, Lázár!”
 • 77. Együgyű 2012. február 01. 13:56
  „"Lázár: ultimátumot adott az Erste Bank Vásárhelynek"
  Ez már közröhej kategóriájába tartozik! Laza Jani bátyám is elk.... éjjel nappal, mint akit szokott idézni. Saját politikai felelősségét áthárítaná az Erste Bankra. Talán most nem adja meg magát az Erste? Agyagi felelősség meg nincs a munkája után? Esetleg csak az új munkatörvényében? Kik is állították össze? Talán a diplomáját Ő is úgy ollózta össze, mint Pali haverja. Persze ha van? De szakértelem az nincs nála! Elégnek kellene lennie neki, hogy haverjai és Ö törleszthetett forintban a mi rovásunkra kedvezményesen. Várom már a bárgyú vigyorát a parlamentben! Vásárhelyen talán Lázár izmus van és ultimátum?”
 • 76. deszkás 2012. február 01. 13:19
  „EMBERSÉGETAVILÁGNAK! A nicked 1x-er az életben neki adhatnád.. Egyébként nem a Kajmán szigeteki bankszámlát kérdezték.”
 • 75. Én2 2012. február 01. 11:40
  „Ezt apénzz nem Vásárhely vette fel hanem a polgármester, amikor felvette elfelejtette megkérdezni a város lakosságát.Akkor most ne azt mondja, hogy Hódmezővásárhely így meg úgy hanem azt amit ő csinált.
  Különben nagyon jól látjátok a helyzetet, gratulálok”
 • 74. szandokán 2012. február 01. 11:05
  „Mi lenne ha a képviselők havi járandóságuk 20 százalékát bedobnák az államháztartási hiány csökkentésére? Ez a minimum áldozat ilyen helyzetben.Lehet tökösnek lenni képviselő úr,fogadjunk.hogy nem meri napirendben ezt szóvátenni a Parlamentbe.”
 • 73. roxper 2012. február 01. 09:23
  „Segítsetek már, hogy hol és miben fejlődött hmvh, amire csomó pénz kellett, mert én csak egy szétvert falut látok, csomó elkeseredett emberrel!”
 • 72. eldorádó 2012. február 01. 09:03
  „az én olvasatomban, a labanc bank hajlandó alkudni, ha egy összegben törleszt a város.
  Javaslom, tárgyaljon az állam: az IMF hitelből váltsa ki az önkormányzatok CHF kötvényeit, cserében államosítsa a város ingatlanvagyonát, helyezzen csődbiztost a polgármester és jegyző mellé/fölé!”
 • 71. szandokán 2012. február 01. 08:57
  „Orbán Viktor
  miniszterelnök

  Orbán Viktor számára nem a gyarapodásról szólt 2011. Megtakarításai pár tízezer forinttal nőttek, könyveiből származó bevétele viszont több millióval csökkent. És megvan még az a hitele is, amiről szeptemberben azt mondta, visszafizette.
  Megtakarítás: 1 millió HUF
  Hitel: 20 millió HUF hátralevő része
  Ingatlan: 1 budai ház fele, egy felcsúti telek a Puskás Akadémiának átengedve
  Ingóság: nincs
  Egyéb jövedelem: könyvkiadásból 248 ezer HUF
  Céges érdekeltség: nincs

  Orbán Viktor vagyonnyilatkozata

  Semjén Zsolt
  miniszterelnök-helyettes

  Semjén visszafizette közel 4 milliós hitelét és megmaradtak az antik bútorai is.
  Megtakarítás: nincs
  Hitel: nincs
  Ingatlan: 2 budai lakás fele, 1 balatonfenyvesi üdülő haszonélvezete
  Ingóság: antik bútorok
  Egyéb jövedelem: 2,4 millió HUF készpénz
  Céges érdekeltség: nincs

  Semjén Zsolt vagyonnyilatkozata

  Matolcsy György
  gazdasági miniszter

  Megtakarítása nincs, a pénze kicsit több, mint korábban, de nem számottevően, úgyhogy a gazdasági miniszter nem igazán tudott sokat kihozni 2011-ből. Viszont követel valakitől 14 milliót valamilyen szerződések alapján.
  Megtakarítás: nincs
  Hitel: nincs
  Ingatlan: 1 balatonakarattyai ház, 1 csopaki üdülő
  Ingóság: nincs
  Egyéb jövedelem: készpénz 1,5 millió, számlán 3,8 millió HUF, publikálás, Heti Válasz havi 50 ezer
  Céges érdekeltség: Magyar Gazdaságfejlesztési Intézet 100 százalék

  Matolcsy György vagyonnyilatkozata

  Lázár János
  Fidesz, frakcióvezető

  Lázár Jánosnak nem volt túl jó éve vagyonnyilatkozata alapján: közel 20 millióval több banki és 8 millióval több magánhitele lett tavaly, vett viszont magának egy kocsit és egy karosszéket.
  Megtakarítás: kötvény 22, biztosítás 6,8, részvény 6 millió HUF
  Hitel: 24,5 millió banki, 16,5 millió magánhitel
  Ingatlan: 1 hódmezővásárhelyi ház fele, 40 hektár szántó
  Ingóság: Audi A6, karosszék, műtárgyak
  Egyéb jövedelem: készpénz 4,2 millió, 2 millió bankszámla, földbérlet 4 millió HUF
  Céges érdekeltség: Gorzsai Zrt. 2 százalék tulajdon; ig. tag, havi 82 ezer”
 • 70. jim1241 2012. február 01. 08:34
  „itt a vége fuss el véle.nincs mese tatám fizetni kell és kész.ezt írta a bank,de mi is gondolt ez a nagy képű majom.minek kellett felvenni a hitelt.”
 • 69. Admin07 2012. február 01. 08:14
  „Nem véletelenül fordítva történt? Lázár ultimátumot adott az ERSTE banknak! Ki az, aki felelőtlen módon eladósította Hódmezővásárhely városát? Kik azok a személyek, akik un ortodox gzdaságpolitikájuk miatt a forint gyengült, ezzel az egekben szöktették a svájci frank árfolyamát? Kik költötték el a Zemberek nyugdíjpénztári megtakarításait, ezzel felélve jövőjüket?”
 • 68. Emberségetavilágnak 2012. február 01. 06:09
  „Figyelemreméltó, ahogy lázárt támadjátok.
  Elvonatkoztatva a magánembertől, a politikustól, ha csak azt veszem alapul, hogy egy polgártárs kedvezőbb feltételeket keres egy város számára, akkor már egészen más a kép, ugye? Akkor lehet a bankot atomjaira szedni, ugye?
  Hahó Viktor! Figyeled a jeleket?
  Vitathatatlan, a Fidesz nagy szavazóbázist vesztett az asszonyverők, ( pl.: Esztergom, Hódmezővásárhely), a korrupt, gerinctelen zsebbevissza 10, 20, 30, százalék jani, zoli, fecó és sok más egyéb nagyon szélhámos, nagyon gazdag, nagyon nagyképü, kétlábú oszlopos tagja miatt.”
 • 67. TC 2012. január 31. 21:41
  „dúl az arongancia ebben az ..... nem nevezném inkább semminek mert aztán véletlenül még én is levelet kapok...”
 • 66. tom_peris 2012. január 31. 21:25
  „amikor a fagyi visszanyal...”
 • 65. maug 2012. január 31. 21:16
  „Az Erste Bank kiosztott Vásárhelynek és a Fidesznek egy-két kokit. Azok meg mehetnek a sarokba sírni!”
 • 64. JB007 2012. január 31. 21:02
  „Az eddigi hozzászólások közül a kedvencem, hogy utáljuk az Erste-t, mert vérbefojtották a 48-49-es szabadságharcot. ("Labancok")

  Egyébként a város tudtommal nem hitelt vett fel, hanem kötvényt bocsájtott ki - ami azért messze nem ugyanaz a felelősséget tekintve! Így tök felesleges hitellel kapcsolatos okosságokat írogatni.”
83 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihűléstől mentettek meg egy idős embert Székkutason

Rendőrök, polgárőrök és vadászok is keresték azt a 79 éves idős embert, akinek eltűnését tegnap este jelentették be a helyi körzeti megbízottnak. Tovább olvasom