Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Lecserélik a kemencét

Hódmezővásárhely - Technológiai korszerűsítésre és gyártmányfejlesztésre fordítja a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. azt az összeget, amellyel a francia anyacég megemelte az alaptőkét.
Jelentősen megemeli a vásárhelyi Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. jelenleg 500 millió forintos alaptőkéjét a francia tulajdonos, a Guy Degrenne konszern. Azt, hogy az elsősorban hotelporcelánt készítő, 270 főt foglalkoztató vásárhelyi gyár pontosan mennyi pénzt kap, még nem árulhatta el Tímár László, a vállalat vezérigazgatója. Megtudtuk, a francia tulajdonos egészen addig titokban tartja a pontos összeget, amíg azt a cégbírósági iratokon átvezetik.

Tímár László azt azonban elárulta, hogy mire költik majd az összeget. – Technológiai korszerűsítésre és gyártmányfejlesztésre fordítjuk a pénzt, ebből vásárolunk egy úgynevezett gyorségető kemencét. Ez váltja majd fel a gyárban jelenleg is használt, már 40 esztendős alagútkemencét. Az új, német kemence nemcsak modernebb, de jelentős költséget is megtakarít, hiszen 60 százalékkal kevesebb földgázt használva nyújtja ugyanazt az égetési minőséget. A másik nagyértékű berendezés egy használt, de jó állapotú présgép lesz, amely szintén hatékonyabbá teszi majd a termelést.

Az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. termékei iránt a tavaly novemberben kitört globális pénzügyi-gazdasági válság miatt csökkent a kereslet. Az idén márciusban zárult üzleti évben még 3,2–3,3 milliárd forint bevételt produkáltak, ám az idei első negyedévi megrendeléseikből az év elején még félmilliárd forint értékű hiányzott. Az egyes termékcsoportok iránt 15–25 százalékkal csökkent az érdeklődés. A cég ezért körülbelül 90–100 dolgozójától vált meg, illetve március végén bevezette a 6 órás munkanapot. Az égetőkemencék folyamatos működése miatt ugyanis az a változat nem jöhetett számításba, hogy 4 napot dolgoznak 8 órában, az ötödiket pedig továbbképzésre fordítják.

Olvasóink írták

 • 1. csavok 2009. május 21. 20:45
  „Korom úr !
  Lapozzon már hátra, egészen 03.23-ig. Ott olvasható egy másik "iromány" az Ön tollából.
  Abban Tímár Tibor névvel illeti az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. igazgatóját. Kérem döntse el akkor, hogy most Tibor vagy László. Ha nem biztos benne, akkor hívja fel a gyár titkárságát, hátha ők biztos információkkal rendelkeznek.
  Másik dolog: mikor szerezte a fenti ismereteket a vásárolni szándékozott kemencéről és présről ?
  Csak azért kérdezem, mert sokan úgy tudjuk: ebből egyetlen szó sem igaz.
  Az újságíró becsülete a leírt tények valódisága, ezért naprakész infok alapján szabadna cikket írni, szeintem.
  Remélem ez nem csak egy "bércikk" volt lj félé, hogy lám máris itt az eredménye az adóelengedésnek: "A pm nagyszerű húzása jelentős fejlesztéshez segítette az Alföldi-t! "
  Az az engedmény a város részéről csak egy gesztusértékű húzás volt, de semmiképpen sincs a közelében sem, hogy ezáltal menekül meg a gyár. Értékén kellene kezelni a dolgot és nem politikai tőkét kovácsolni ebből is lj-nek kedves Korom úr !
  Én az Ön helyében újra körüljárnám ezt a témát !
  Üdv.: Csavok”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éve patikusok Mindszenten

Mindszent - Szívesen használták a Katona-féle kevert port a mindszentiek fájdalomcsillapításra. Katona István 1909-ben vette meg a település gyógyszertárát. Tovább olvasom