Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Ledolgoznák a harminchárommilliót

A hallgatók számának növelésével és felnőttképzéssel erősítené pénzügyi helyzetét az SZTE vásárhelyi mezőgazdasági kara. 330 milliós hiányt kell ledolgozni – az egyetem rektori tanácsa támogatja az erről szóló, napokban elkészített tervet.
Bodnár Károly megbízott dékán élénk hallgatói érdeklődéssel számol a jövőben is. Fotó: Tésik Attila
A Szegedi Tudományegyetem Rektori Tanácsa már támogatta azt a kilábalási tervet, melyet Bodnár Károly, a vásárhelyi mezőgazdasági kar megbízott dékánja terjesztett elő.
– A terv a főiskola tavaly megindított konszolidációs folyamatának a zárását jelenti. Az előző esztendőben már lezajlott az ötvenszázalékos létszámcsökkentés, mely nemcsak a campust, de a tanüzemet is érintette. Ennek során elsősorban nem az oktatók száma csökkent – mondta Bodnár Károly. Hozzátette: a kilábalási tervben már nem szerepel további létszámcsökkenés, az átszervezéseket pedig az érintettekkel egyeztetik.

– Ki kellett mutatnunk, hogy nem fog tovább növekedni a 330 milliót meghaladó hiány. Stabilizációs pénzforgalmi tervet készítettünk, s hogy ezt megvalósíthassuk, igen erősen szükség van arra, hogy növeljük a beiskolázást. Ennek érdekében a régióban jelentős kampányt folytatunk – árulta el.

A megbízott dékán szerint a kar országos jó hírét mi sem bizonyít jobban, minthogy tavaly az itt folyó mezőgazdasági mérnök szakot jelölték meg a legtöbben a felvételi lapok első helyén. Erre a jó hírre, s a hírverésre szükségük is van, hiszen az oktatási minisztérium nemcsak meghatározta az agrár-felsőoktatásba felvehető hallgatók keretszámát, de a felvételik után el is osztja majd, melyik iskolába hány hallgatót lehet felvenni. Az elosztás elsődleges szempontja pedig az lesz, melyik iskolát jelölték be a legtöbben elsőként.

– A kar fenntartását, fennmaradását alapvetően a hallgatók után járó fejkvóta határozza meg, hiába rendelkezünk ugyanis jelentős saját bevételekkel, ha nincs diák, akkor a kar nehéz helyzetbe kerülhet – mondta Bodnár Károly. A megbízott dékán hangsúlyozta: igaz, a megtakarításra is hangsúlyt fektetnek, ám igazából a bevételeket kell növelniük. Ebben nagy szerepe lesz a felnőttképzés és a felsőfokú szakképzés erősítésének. A felnőttképzésben azért látunk fantáziát, mert a gyerekek létszámának csökkenése az általános és a középiskolák után a felsőoktatást is eléri, a tanulni akaró felnőttek száma azonban nem csökken. A gazdaság átalakulása miatt az átképzésekre és az ő képzésükre is egyre fokozódó igény lesz.

A vásárhelyi karon folytatódik a mezőgazdasági mérnök- és vadgazdaképzés is. A rektori tanácsban pedig szóba sem került, hogy a vásárhelyi kart Szegedre telepítsék át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugdíjas-leépítő javaslat Mindszenten

Két mindszenti képviselő is azt javasolja, hogy csökkentsék a polgármesteri hivatalban dolgozók… Tovább olvasom