Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ledózerolják a nyomortanyát

Hódmezővásárhely - Elkezdték lebontani a vásárhelyi Észak utca 90–92. szám alatti szegregátum utolsó háztömbjét. A zömében roma származású bérlőket már korábban más önkormányzati ingatlanokba költöztették. A nyomortanya másfél-két hét múlva tűnik el teljesen.
Vásárhely utolsó nyomortelepe – így jellemezték a helyiek az Észak utca 90–92. szám alatti háztömböket, amelyek közül az utolsót tegnap kora reggel kezdték lebontani. A város évekkel ezelőtt elfogadott antiszegregációs tervében szerepelt, hogy a zömében roma családok által lakott, az egykori cigányér partján álló telepet 2012-ig teljesen felszámolják.

Lebontják a vásárhelyi romatelepet. Fotó: Korom András (galéria)

– Az érvényes lakáshasználati szerződéssel rendelkező lakókat a város más részein, félkomfortos, komfortos vagy összkomfortos lakásokban helyezték el, figyelembe véve, hogy jövedelmükből melyiket tudják fenntartani. Az utolsó háztömb hét lakásában már csak körülbelül húszan éltek. Az egész telepen korábban négy épülettömb állt, 42 lakással – tudtuk meg Makó András aljegyzőtől.

Felszámolták

Néhány évvel ezelőtt a szentesi út melletti úgynevezett Endrei-telepen álló házak kisajátításával, majd bontásával kezdődött meg a szegregátumok felszámolása.

– Az önkormányzat önerőből oldotta meg a lakók elhelyezését – hangsúlyozta Havasi Katalin települési képviselő a helyszínen. Hozzátette: a mintegy száz éve felépített, 25–30 négyzetméter alapterületű munkáslakások az utóbbi húsz-huszonöt évben jelentősen leromlottak. Az itt élők mintegy 70–80 százaléka roma származású volt, közel 90 százalékuk rendszeres szociális és egyéb járulékokból, illetve alkalmi munkákból élt. A lakásokba csak a villanyt vezették be, az ott élők a közkifolyóról hordott vízben mosakodhattak.

Lebontják a vásárhelyi romatelepet. Fotó: Korom András (galéria)

A bontásnál megjelent Patai Gyuláné (62), aki itt született, és 36 évig a telepen lakott. – Annak idején, ma már sokan el sem hinnék, rend volt itt. Az udvaron nem szemétdomb, hanem virágoskert díszelgett. A kerítést, amelynek évtizedek óta nyoma sincs, este 8-kor bezárták. Az utóbbi évtizedekben azonban olyan lakók kerültek ide, akik hagyták teljesen leromlani a lakásokat, és nem törődtek a környezetükkel sem. Egykor szerettem itt, de nem sajnálom, hogy végleg megszűnik a telep.

Az épületekből csak a tetőcserepek és a faanyag hasznosítható, a többit eldózerolják. Az egykori telep helyét rendbe teszik és körülkerítik, nehogy illegális hulladéklerakóvá váljon.

Olvasóink írták

 • 18. papsajt 2011. október 02. 07:38
  „" az utóbbi húsz-huszonöt évben jelentősen leromlottak"- amióta nem munkások lakják.”
 • 17. maradando 2011. október 02. 01:44
  „A házak eltűnnek ! A nyomor megmarad !
  Betegségnél sem a lázat kell megszűntetni,hanem a kiváltó okokat.”
 • 16. zoltanszabo 2011. október 01. 21:26
  „T. 14.
  Itt a remek alkalom : ha a népszámlálásnál cigánynak vallod magad --lehet,hogy Te is kapsz ingyen lakást !
  Meg állítólag : Sintér S. azt írta : 53 féle segély van. Na erre kell hajtani !”
 • 15. Naca 2011. október 01. 20:23
  „Vajon hogy fognak a lakások kinézni néhány hónap múlva? Van tippem. Az eladhatót eladják, a rezsit nem fizetik, a környéket rettegésben tartják. Kosz és szemét mindenütt. Kutyából nem lesz szalonna. És közben hány tényleg rászoruló magyar család vár lakásra, olyanok, akik dolgoznak, rendesen nevelik a gyerekeiket. Az ilyenek nem érdemelnének ingyen lakást?”
 • 14. Lótusz9 2011. október 01. 20:20
  „Mi sok Svájci hitelesek, meg mehetnek, sátrat verni, dolgoznak azért hogy kitudják szorítani a hitelüket, vagy van egy ötletem az önkormányzat meg rajtunk úgy segítsen , hogy kifizeti a hitelünket, és mi is lakhatunk INGYEN !!! Ja mi nem vagyunk ..........."négerek"”
 • 13. cikicakk55 2011. október 01. 17:29
  „Na milyen rendes velük a város.Beköltöztetik őket,közelebb a kirabolandó lakásokig,a betöréshez, a markecoláshoz ne kelljen annyit gyalogolni,kerékpározni autózniuk.Borzasztó is lenne, ha a sok lopott cuccot kénytelenek lennének még mindig az Észak utcára cígölni.A mai újság azt is írta, hogy a gyermekeiket a város iskoláiba úgy osztották szét,hogy 20%-nál ne legyen több belőlük egy tanintézménybe.Nem tudom ki számolta ezt ki,de a régi Zalkába( Holló utca) meg kellene őket számolni.nincs olyan nap,hogy ne tűnnének el kabátok,pulóverek,torna cuccok,könyvek,ceruzák stb.Arra járok elég gyakran és bizony a rendőr autó tanítás vége fele elég gyakori látvány.”
 • 12. zsóka 2011. október 01. 16:01
  „#4 joy, annyira hiányzik, hogy a szomszédodba költöztessék őket, bakker?”
 • 11. bubuska73 2011. október 01. 15:05
  „Tisztelt szerkesztőség!
  Szeretnék úgy tavasz tájékán galériát nézegetni azokról a lakásokról ahova most költöznek! Előre is köszönöm!”
 • 10. bambinaXX 2011. október 01. 14:43
  „4! u.ezt akartam kérdezni!!!
  borzasztó, ahogy a Cserepes piac mögötti rész kinéz.. tök felesleges nekik újat adni - vessenek vályogot maguknak!”
 • 9. Lázárhelyi 2011. október 01. 14:34
  „Ki van ürítve, már késő...
  Egyébként sem kellett volna lebontani, így kellett volna hagyni, s már is kész a cigányemlékpont. Biztosan nagyobb látogatottsággal bírna...”
 • 8. zoltanszabo 2011. október 01. 12:53
  „Azokat a lakásokat nem kellett volna megtartani pl. azoknak a családoknak akik a chf hitelük miatt fogják elveszíteni az otthonukat ? V. van még tartalék a városban ilyen célra ?? miért törölnek folyton ??,”
 • 7. zoltanszabo 2011. október 01. 12:46
  „Ezek a jó emberek megérdemlik a szép új lakásokat. Nekik alanyi jogon jár . Meg kell nézni 1-2 hónap múlva milyen állapotok lesznek az új helyen !
  Vajon miért töröltek tegnap több hozzászólásomat ??
  A rendes magyar dolgozó családoknak mikor adnak lakást ?? Tegnap volt a MTV -ben riport is --ez a Makó A aljegyző--úgy nézett ki mint egy hajléktalan. A főnöke tipp-topp mindig --nem mondja ennek <moderálva> : Látogassa meg a fodrászát ???”
 • 6. Én2 2011. október 01. 12:13
  „Szerintem is ott kaptak lakást, a magyar szegény ember meg az utcán lakik!!”
 • 5. FattyúMatthew 2011. október 01. 11:19
  „Gratulálok!Remélem a belvárosba helyezik őket,hogy tönkretegyék az ott élők életét is.Újabb rossz pont!”
 • 4. joy 2011. október 01. 11:09
  „A szegedi moretelep /Cserepes sor/ mikor kerül "sor"ra???”
 • 3. kekeczke 2011. október 01. 10:57
  „remélem az összkomfortos lakásokat is lelakják gyorsan?”
 • 2. kovácstibor 2011. október 01. 09:41
  „Ezt már leírták tegnap is. Köszi, de értettük azt is.
  Egyébként pedig kár volt lebontani, pont olyan volt, amilyet érdemelnek azok, akik ott laktak.”
 • 1. skid 2011. október 01. 07:44
  „Szuper jó. És ennek mi örüljünk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika - egy napig Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Az amerikai nagykövetség, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Németh László… Tovább olvasom