Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Leemelték József Attilát

Megsüllyedt a vasárnap felavatott vásárhelyi József Attila-szobor talapzata, ezért tegnap délután daruval eltávolították az alkotás bronz részeit. Lázár János polgármester szerint valószínűleg talajmechanikai okok miatt történt mindez. Az alkotó, Kligl Sándor úgy véli, olykor előfordul ilyesmi.
Fotó: Tésik Attila
Csupán egy napig gyönyörködhettek József Attila vasárnap felavatott szobrában a vásárhelyiek. Tegnap délután piros-fehér csíkos forgalomterelő szalaggal vették a Hősök terén álló alkotást, távolabb a polgármesteri hivatal munkatársai tanakodtak, majd néhány perc elteltével megérkezett egy darus autó is.

– Megsüllyedt a szobor talapzata, s a bronz részeket el kellett távolítani – magyarázta Mucsi László, a műszaki iroda vezetője. Az alkotást közterület-felügyelők őrizték, ők hívták fel a figyelmet, hogy gond lehet a talapzattal. A balesetveszély elkerülése érdekében úgy döntöttek, leemelik az alkotást, nehogy kidőljön a helyéről. A műszaki iroda, illetve az Építészmester Rt. munkatársai ma tárják fel az alapot, hogy megerősítsék. Mucsi László reméli, nem kell teljesen szétverni a talapzatot, s mihamarabb megoldják a problémát.

A bronz részeket tegnap leemelték a szobor megsüllyedt talapzatáról. Fotó: Tésik Attila
A múlt héten egyébként ismeretlenek megrongálták a szobor talapzatát, mondta el lapunknak Lázár János, Vásárhely polgármester, de az alapot napokon belül helyreállították. A városvezető nem tudja, ez is közrejátszott-e a történtekben. Valószínűleg inkább talajmechanikai okok miatt süllyedt meg az alkotás, tette hozzá, nem bírta a mintegy 5 méter magas, 3-4 tonna súlyú kőoszlopok nyomását. Lázár János hangsúlyozta: megerősíttetik a talapzatot, s lehet, hogy már ma teljes egészében pompázhat újra a több mint 20 milliós szoborkompozíció.

– Előfordul az ilyesmi – jegyezte meg Kligl Sándor szobrászművész, aki tegnap ugyancsak részt vett a munkában. A vásárhelyi József Attila-szobor a negyvenedik köztéri alkotása, ezért tisztában van azzal, hogy ez megtörténhet. Hozzátette: természetesen nem örül a fejleményeknek, de nem tud mit tenni. A talapzat megerősítése után visszakerülnek a bronz részek a helyükre, s a József Attila-szobor újra szépítheti a várost.


Aki nem hiszi, járjon utána

Elterjedt a hír Vásárhelyen: az a fő probléma a József Attila-szoborral, hogy nem készült el időben, ezért a felavatott mű csupán egy gipszből készült másolat. Kligl Sándor szobrászművész is hallotta a pletykát, s azt mondta lapunknak: aki nem hiszi, próbálja ki saját kezével, s kiderül, a szobor bronzból van. Egyébként pedig ekkorra alkotást nem is lehetne gipszből elkészíteni és felállítani, tette hozzá. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági főzőverseny Kovács Lázárral és Kaszás Gézával

Szaván fogta a honvédség az RTL Klub két sztárját, Kovács Lázárt és Kaszás Gézát, a vásárhelyi… Tovább olvasom