Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Lefogytak a pocakosok

A pocakos rendőrök kora lejárt. Egyre kevesebb egyenruhás küzd túlsúllyal, s ez nem véletlen, hiszen évente komoly fizikai erőpróbát kell tenniük ahhoz, hogy az állomány tagjai maradhassanak. A parancsnokok sem kivételek a felmérés alól. Dezső József vásárhelyi rendőrkapitány jó néhány évig sportolt, ezért nem jelent gondot számára az erőpróba. A kiváló teljesítményért egyébként egy nap szabadság a jutalom.
Vank István főtörzsőrmester heti négy órában edz a vásárhelyi kapitányságon. Fotó: Tésik Attila
Ingafutás, függeszkedés, fekvenyomás, fekvőtámasz, felülés, kétezer méteres síkfutás, no és helyből távolugrás: ezeket a gyakorlatokat kell teljesíteniük évről-évre a rendőröknek, ha a testületnél szeretnének maradni. A fizikai erőnlétet ugyanis nagyon szigorúan veszik az egyenruhásoknál. Korcsoporttól és beosztástól függően határozzák meg, hogy milyen mennyiséget kell az említett feladatokból teljesíteni. Ha elsőre nem sikerül, akkor 3 hónapos türelmi időt adnak a kollégának, ez idő alatt felkészülhet a második menetre. Viszont ekkor már nincs pardon: aki nem teljesíti a kitűzött penzumot, azt elbocsátják a testületből. Ilyesmi azonban csak elvétve fordul elő az állománynál – tudtuk meg Subicz Istvántól, a megyei rendőr-főkapitányság személyügyi szolgálatának vezetőjétől. Jó néhány kolléga büszkélkedhet egyébként kiváló eredménnyel, melynek jutalma egy nap rendkívüli szabadság.

Nem véletlenül szerepelnek jól a fizikai felmérésen a rendőrök. A kapitányságokon ugyanis heti két órát edzhetnek, s készülhetnek fel az erőpróbára. A hivatásos állományban egyébként egyre kevesebb a pocakos, túlsúlyos rendőr. Ebben pedig nagy szerepe van a rendszeres erőnléti felmérésnek, igaz, az is meghatározó, hogy az elmúlt években egyre több fiatal szeretne egyenruhát húzni: az állomány 70 százaléka 30 év alatti – magyarázta Subicz István.

A fizikai felmérésen túl persze rendszeresen vesznek részt úgynevezett intézkedés-taktikai, valamint fegyverhasználati képzésen. Ennek elsődlegesen nem az a célja, hogy a rendőrök megtanulják a kényszerítő eszközök alkalmazását, hanem megtanulják, miként kerülhetők el a konfliktusok. A megyében szerencsére csak ritkán fordul elő, hogy a fegyverét kell használnia az egyenruhásnak – mondta Subicz István.
A fizikai felmérés elől egyébként a parancsnokok sem térhetnek ki, legalábbis az 50 év alattiak. A vásárhelyi rendőrkapitánynak, Dezső Józsefnek nem okoz gondot az erőpróba. Évekig rendszeresen futott, sőt, még versenyeken is részt vett. Amikor csak ideje engedi, maga is levonul a kapitányság épületében található edzőterembe.

A heti kétórás testmozgás helyett plusz két órával toldja meg az edzést Vank István, a közrendvédelmi osztály járőre. A vásárhelyi főtörzsőrmesternek hobbija a sport, nem csoda, hogy kiválóan teljesíti a fizikai erőpróbát, s ezért pluszszabadságot is kapott már. Eléggé megterhelő fizikailag a járőrözés, ezért szükség van a jó kondícióra – szolgált magyarázattal a fiatal főtörzsőrmester. Kollégája, Kovács Sándor törzsőrmester is szívesen jár le az edzőterembe. Láthatóan könnyedén veszi az akadályokat, s nincs gondja a fekvenyomással. Szeret sportolni, gyerekkorában focizott, jó néhány hónapja pedig kick-box edzésekre jár. Sándor ugyancsak ráhúz a heti kétórás edzésre még két órát a kapitányságon, és a fizikai felméréseken is kiválóan teljesít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezreknek énekelt Zorán Vásárhelyen

Egy gombostűt sem lehetett volna leejteni tegnap este a vásárhelyi sportcsarnokban: a lapunk által… Tovább olvasom