Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

Legendás hódmezővásárhelyi hanglemezgyűjtők

Hódmezővásárhely - Reneszánszukat élik a hagyományos hanglemezek, sőt a boltokban ismét megjelentek a megszólaltatásukhoz szükséges lemezjátszók is. Vásárhelyen két legendás komolyzenei gyűjtemény is ismert.
Legendás komolyzenei gyűjteményt tudhatott magáénak Sófalvy Ferenc, a helyi főiskolai kar két éve elhunyt tanára, neves baromfinemesítő, akinek már az édesapja is komolyan foglalkozott a zenével.

– A Vásárhely története a családok tükrében című könyv szerint férjem családjában nagyon sok kántor, kántortanító és művész ember volt. Apósom fiatalkorában kórusokban énekelt Pesten. Operaénekesnek készült, ám a háborúban aknára lépett, és megsérült, emiatt nem vált valóra az álma – mesélte Sófalvy Ferencné és lánya, Anna. A zenerajongó nagypapa nemcsak opera- és komolyzenei koncertekre vitte fiát, de több száz lemezt is összegyűjtött. Ezek közt olyan különlegességek is akadtak, amelyeket rendszeresen kölcsönkért a Magyar Rádió.

– Férjem lemezei minden helyet elfoglaltak, így édesapja gyűjteménye a garázsban várja, hogy méltó tulajdonoshoz kerülhessen – árulta el Sófalvy Ferencné.

Sófalvy Anna édesapja lemezeivel. Fotó: Tésik Attila
Sófalvy Anna édesapja lemezeivel. Fotó: Tésik Attila

– Édesapám módszeresen vásárolta a lemezeket, mindent meg akart szerezni – mondta Sófalvy Anna –, a lemezeit katalogizálta. Nem a gyűjtés szenvedélye, hanem a zene szeretete hajtotta. Nagy koncertlátogatóként élőben is élvezte a komolyzenét.

A jókora szekrényt megtöltő Sófalvy-gyűjtemény 80 százaléka operalemezekből, 10 százaléka zenekari művekből, míg a fennmaradó rész klasszikus könnyűzenei felvételekből, többek közt a Beatles, a Bee Gees és Koncz Zsuzsa lemezeiből áll. A technikai fejlődést is tükrözi a gyűjtemény, hiszen a bakelitlemezeket itt is felváltották a CD-k, és a bakeliten hallható felvételek ezüstkorong változatai is a polcokon sorjáznak.

– Születés- illetve névnapjára vagy karácsonyra számára nem volt ajándék a pizsama vagy a pulóver, azokat használati tárgyaknak tekintette. Azt viszont, főleg az utolsó években, nagy feladat volt megtudni, milyen lemezt szeretne. Már nem segített a katalógus, ugyanis azt egy idő után már nem vezette – mondta a feleség. Elárulta, férje kedvencei Verdi és Puccini, valamint Mozart művei, szeretett előadói pedig Mario Lanza, Enrico Caruso és Placido Domingo, valamint Székely Mihály, illetve a vásárhelyi Ilosvay Róbert és Simándy József voltak.

Magánkézben és közgyűjteményben

Több ezres, főleg operafelvételekből álló gyűjtemény tulajdonosa volt az évekkel ezelőtt elhunyt, vásárhelyi Kárpáti Tibor, aki külföldi előadók által dedikált korongokat is magáénak mondhatott. Gyűjteményét korai halála előtt jó kezekbe adta. Felesége ezek közül csak a számára kedves felvételeket tartotta meg. Jelentősnek számít Diviki Sándor rockzenei gyűjteménye, aki azokból a helyi rádió Röcsögő B. B. King című műsorában csemegézik. A közgyűjteményekben lévők közül nevezetes a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola, valamint a Németh László Városi Könyvtár komolyzenei gyűjteménye.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első nap alapján jobb a suli, mint az óvoda

Hódmezővásárhely - Az első nap alapján jobb, mint az óvoda – ezt mondták az iskoláról az… Tovább olvasom