Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Lehull a lepel a kádári titkosszolgálatokról

Hódmezővásárhely - Bálint László egykori kémelhárító "lerántja a leplet" a kádári titkosszolgálatokról.
Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál című memoárja az utóbbi idők egyik legizgalmasabb könyve. Az egykori kémelhárító a hódmezővásárhelyi Emlékpontban mutatja be január 17-én, csütörtökön délután 5 órakor a kádári állambiztonság ezidáig ismeretlen világába bepillantást nyújtó visszaemlékezés-kötetét. A szerző már gyerekkorában elhatározta, hogy nyomozó lesz, de csak a rendőri esküt követően tudta meg, hogy a politikai osztályra került - kémelhárítónak.

Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál.
Bálint László Évtizedeim a titkosszolgálatnál.

Az utóbbi idők minden bizonnyal legizgalmasabb memoárja Bálint László új könyve. A szerző 1940-ben született Kisteleken hívő katolikus – a későbbi kommunista szóhasználat szerint: középosztálybeli vidéki klerikális-reakciós – családba. Gyerekkorában sok detektívregényt olvasott, ezért elhatározta, hogy nyomozó lesz. Álmának beteljesítésére huszonkilenc évesen látta elérkezettnek az időt és nyomozónak jelentkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. Fel is vették, ám az csak az eskütétel után derült ki, hogy a szolgálati helyéről a legkevésbé sem ő döntött, s a kiterjedt háttérellenőrzés ellenére is a Politikai Osztályra, a BRFK III/II-A Alosztályra osztották be kémelhárítónak…

Könyvében a szerző a kádári kémelhárítás, tágabban pedig az állambiztonság ezidáig ismeretlen világát mutatja be, számos névvel, konkrét történetek leírásával. Hogyan működött a Kádár-rendszerben az állambiztonsági szerv? Mit lehet tudni a belső viszonyairól, az állományról, a vezetőkről? Mi volt a feladatköre a hírszerzőknek, a kémelhárítóknak, a belső elhárítóknak? Miért volt mindig is jelentős eszköze a titkosszolgálatoknak a hálózat? Kik és hogyan küzdöttek Magyarországon a Moszad hírszerzői és hálózata ellen? Miért alakult úgy, hogy a rendszerváltozás után mindenki csak a korábbi belső elhárítást (az úgynevezett „III/III-at") átkozta, az ügynökökre mutogatott, de a vezetők vagy például a hivatalos kapcsolatok felelősségéről senki sem beszélt? Létezik-e a rendszerváltás óta belső elhárítás, és mi a feladata? Hogyan mentették át magukat az állambiztonsági vezetők 1990-ben, és hogyan befolyásolták a politikai életet, a közéletet? S hogyan hatott a politika az állambiztonsági szerv, majd 1990-től a nemzetbiztonsági szolgálatok működésére?
Bálint László nem mindennapi életútjáról olvasva bepillantást nyerhetünk egy titokzatos világba, s közben rengeteg érdekes, közérdeklődésre számot tartó kérdésre is választ kaphatunk.

A szerzővel Vincze Gábor, az Emlékpont történésze beszélget csütörtökön 17 órától a kommunizmus évtizedeit bemutató közgyűjtemény előadótermében.

Olvasóink írták

 • 8. varadipal 2013. január 25. 18:16
  „Az írónak korábban sem lehetett fogalma a titoktartási kötelezettségről.Addig forgatja némi judáspénzért a köpönyeget, míg el nem foszlik. Vele és a mítosszal együtt.”
 • 7. jozko 2013. január 18. 12:59
  „A pénznek nincsen szaga?”
 • 6. deszkás 2013. január 18. 12:35
  „És erről is kiderül :egy sakk készlet meg egy Izs vadászpuska volt az a "fantasztikus"-fanatizált- vagyon. Itt kérdem: az utcán megfagyott éhen halt ember milyen kategória?”
 • 5. klj-54 2013. január 18. 12:06
  „Megvárom Hazai Péter véleményét a könyvről!
  Ő ugyanis biztosan a szolgálatnál dolgozott.
  A könyvet író meg ezt írt le amit akart, hisz az írónak meg van az írói szabadsága.
  El sem ítélem érte.”
 • 4. uborka 2013. január 18. 11:29
  „Na akkor már le is lehet csukni ezt az írót, habár feladta magát, jó pénzért. Mivel a kormány semmit nem hozott nyilvánosságra a múlt időből, most lehet csemegézni az ilyen és ehhez hasonló könyvekből. Ha bár nem az igazságot írja le, mert bizony még most is a lábára lépnének, de akkor is jó pénzt lehet a múltból csinálni. Jó emlékezet kell ehhez is ,hogy tényleg az igazságot írja meg. Tudjuk,hogy Hódmezővásárhely az ügynökök fellegvára volt. Sajnos a környékünkön nem hoztak nyilvánosságra egy nevet sem, pedig ,ha meg jelenne a nevük, sokan nagyot néznének!! Azt mondták volna, na én nem gondoltam,hogy ez is???? Igen ez is és sokan.....”
 • 3. hunyadvarijozsef 2013. január 18. 10:59
  „Nem védeni és nem elítélni akarok senkit, de egy dolgot vegyünk figyelembe, minden ország, minden nemzet érdeke, függetlenül a politikai színétől, gyümölcsétől, virágától, hogy vigyázza a Nemzet értékeit, vívmányait, lakóit. A Nemzetvédelem mindenütt a világon működött, működik és működni fog, mert a biztonságunk ezt megköveteli. Nem tudom sem a Kádári, sem az Antali, sem az Orbáni Nemzetvédelemmel foglalkozókat elítélni, mert ez is pont olyan szakma mint a bádogosé, vagy a kőművesé, csak itt nem leesik az állványról, nem dől rá a fal, hanem szép csendesen elteszik láb alól. Köszönet jár a munkájukért.”
 • 2. queenmargareth1 2013. január 18. 10:58
  „csak azért, mert itt kidobott a net...
  tényleg, mennyi lehet szegény "átvert" emberkének a nyugdíja?!És most nincs ilyen azt gondoljátok?dehogynem.
  Többet tudnak még rólam is mint én...valami munkát végezni kell a sok közszolgának.”
 • 1. Együgyű 2013. január 18. 10:12
  „,,Lehull a lepel a kádári titkosszolgálatokról"
  Megint megjelent bizonyára közpénzen egy kábításra szolgáló könyv. Sejtésem szerint nem fogják a könyvesboltokban elkapkodni. Persze lehet, hogy minden iskolának, könyvtárnak, múzeumnak, és a diákságnak kötelezővé teszik. Talán minden önkormányzatnál díszőrséggel egy asztal biztosításával nemzeti szalaggal és tollal ellátva kötelező lesz kirakni. Mintha nem minden pártban a volt jól megfizetett MSZMP Pál fordulók kiváló gázsiért és előjogokért nem lennének. Most kellene a kiemelt nyugdíjakról papolni! Igaz ez egyetlen mai pártnak sem az érdeke a nemzeti egység jegyében, mert lehet, hogy náluk is kiborulna a bili?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bence gazda még nem találta meg az igazit

Sokan a legsármosabb szereplőnek tartották Bence gazdát, aki, mint kiderült, sem az RTL Klub Házasodna a gazda című műsorban, sem azóta nem találta meg az igazit. Tovább olvasom