Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Lemondott a Munkáspárt elnöke Vásárhelyen

Lemondott Havránek Ferenc, a Kommunista Munkáspárt vásárhelyi képviselőjelöltje a szervezet elnöki tisztségéről. A tagság dönti el: a továbbiakban ki töltse be ezt a posztot. A helyi szocialistáknál nem lesz tisztújítás, s Bacsa Pál sem válik meg az irányítói szereptől. A vásárhelyi szabad demokratáknál sincs szó tisztújításról, viszont vérfrissítést szeretnének.
Havránek Ferenc
A Kommunista Munkáspárt vásárhelyi mind a 94 tagjának kikérik a véleményét arról, hogy a továbbiakban ki legyen a helyi szervezet elnöke. Mindezt az országgyűlési választások első fordulójának eredménye tükrében döntötte el a párt összevont taggyűlése. A voksoláson egyébként Havránek Ferenc, a Kommunista Munkáspárt vásárhelyi képviselőjelöltje, illetve elnöke a szavazatok 1,11 százalékát szerezte meg. Ezek után határozott úgy, hogy tisztújítást kezdeményez, s még az elnöki tisztségről is hajlandó lemondani. Ezt most meg is tette.

Amíg nem derül ki, kit akar elnöknek a helyi szervezet, ügyvivőként vezeti a pártot. Ha azonban a vásárhelyi párttagok továbbra is támogatják, s bizalmat szavaznak neki, akkor az őszi választásokon újra harcba száll a települési képviselői posztért. Igaz, szerinte az elnöki tisztség és a települési képviselő-jelöltség nem függ össze, ezért elképzelhető, hogy egyszerű párttagként is indul majd a választók voksáért. Szeretnének egyébként mind a 14 választókerületben jelöltet állítani.

Bacsa Pál
A MSZP helyi szervezetének jelöltje, Bacsa Pál, az országgyűlési választások első fordulójában 16,79 százalékos szavazatarányt tudhatott magáénak. Bacsa nem gondolja, hogy le kellene mondania a városi szervezet elnöki posztjáról, s mint megjegyezte: fel sem merült a párton belül, hogy esetleg leváltsák. Most inkább az őszi, helyhatósági választásokra koncentrálnak. Már a települési képviselőjelöltek kiválasztásán dolgoznak, s várhatóan augusztus elejétől indul a szocialisták kampánya. Minden körzetben szeretne a párt jelöltet indítani, s a polgármesteri tisztség betöltésére is van elképzelésük, viszont szerinte konkrétumokról még korai beszélni.

Horváth László. Fotó: Tésik Attila
A tisztújítás igénye nem vetődött fel az SZDSZ berkeiben sem. A szabad demokraták vásárhelyi jelöltje, Horváth László az első fordulóban 2,72 százalékot kapott, a párt listájára adott szavazatok aránya majdnem elérte az 5 százalékos küszöböt. Ezt az eredményt sikeresnek tartja. Persze, változtatásra azért szükség van helyi szinten, de a megoldás szerinte nem a tisztújításban és az elnök, Szentirmai Csaba lemondásában, hanem a fiatalok bevonásába keresendő. Horváth László a vérfrissítést szorgalmazza a városi szervezeten belül, mondván: az elmúlt 16 év alatt elfáradtak az emberek. A vásárhelyi szabad demokraták még nem készülnek az őszi választásokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akit derékon szúrt a szürkemarha szarva

Harminc esztendeje körmöli az állatokat – elsősorban a marhákat – a vásárhelyi Megyeri… Tovább olvasom